Kemal Ayyıldız Yazdı: Yaz Kurslarından Nasıl Daha İyi Verim Alınabilir?

Yaz Kurslarından Nasıl Daha İyi Verim Alınabilir?

السلام عليكم
Değerli eğitimci kardeşlerim, yarım asrı aşan; ful eğitim alma ve verme tecrübesi ile yetmişi aşmış bir ağabiniz olarak; yaz kurslarından verimli sonuç alacak bir eğitim için şu hususlara dikkat edilirse çok faydalı olacağına inancım tamdır.
Bir defa şunu kabul edelim ki; zaman az; öğrenci sayısı ise oldukça fazladır.
Öğrencinin çokluğu; eğitim ortam ve usulünün cazip olmasından geçiyor.
İmkanlar nispetinde görsel ve işitsel yönden eğitim ortamı cazibleştirilmelidir.
İkramlarla, ilahîlerle ve etkinliklerle eğitim zenginleştirilmelidir.
Elifba ve K.Kerim eğitimlerinde koro yöntemi kullanılmalıdır. Zaman darlığı ve talebe yoğunluğu olan yerde ferdî eğitimle uğraşmak zaman zayiatından ve sonuçsuz bir eğitimden başka bir şey değildir.
Elifbâ eğitiminde koro şu şekilde yapılmalı;
Aynı sayfayı açan öğrenciler önünde Hoca ilk satırın bir bölümünü okumalı. Ardından talebeler koro halinde okumalı. Bir satırdaki bölümler bitirilmeli. Bu okuyuş üç defa yapıldıktan sonra; bu sefer; hoca ve öğrenciler hep beraber bu satırı üç defa tekrar etmeli. Ardından bir iki öğrenciye bu satır okutulup ikinci satıra geçilmeli. Bir iki öğrenciye okutulmasının sebebi; satırın kavranılıp kavranılmadığını test etmek ve öğrencinin derse odaklanmasını sağlamak içindir.
Bir derste sayfanın yarısı veya tamamı çalışılabilir. İleri günlerde bir derste iki üç sayfa dahi çalışılabilir duruma ulaşılabilir.
Bu yöntem; Kur’an talebelerine öğretilip her birine birer talebe verilerek elifbâ çalışması yaptırılırken; hoca bu öğrencileri kontrol edebilir şeklinde de uygulanabilir.
Bu yöntemle Elifbânın kısa zamanda bitirileceğine şahit olacaksınız.
K.Kerim koro eğitimi ise şu şekilde uygulanmalı:
Herkes Eliflam/ilk sayfayı açmalı;
Hoca ilk ayeti eda ve sedasıyla iki defa yavaşça okumalı. Ardından; hoca da dahil ayet üç dafa koro halinde okunmalı. Bir iki öğrenciye tek tek okutulmalı. Öğrecilerin KKerim üzerinde takipleri mutlaka sağlanmalı. Aynı şekilde ikinci ayet okunmalı. İki ayet yine koro halinde bir defa okunmalı. Derken; üçüncü, dördüncü… Ayetler okundukça ders devam edilmeli. Eskiyi tekrar yeni ayet çalışması yapılmalı. İlk zamanlada bir derste yarım sayfa yapılabilirse normaldir. Ertesi gün; eski yapılan kısım koro halinde bir iki tekrar okunur ve yeni bölüm; ilk çalışma şeklinde çalışılır. Hergün eski bölümler koro halinde bir defa okunur; yeni bölüme çalışılarak beş sayfa bitirilir. Bu çalışma en az on gün devam eder. Bu beş sayfa sonunda öğrencilerin; KKerime yeni geçmiş olanlarında; okuyuşta bir rahatlama; KKerime eski geçmiş olanlarında ise; okumada hızlanma görülecektir.
Bu beş sayfadan sonra; eskiyi tekrar etmeden; aynı yöntemle ikinci beş sayfa çalışılabilirse artık bu altyapı eğitimi almış öğrenciler derste veya evde hatim indirmeye başlayabilirler. Hoca; bu aşamada; öğrenciler kendi başlarına hatim okumaya devam ederken (ki; öğrenciler bir ders boyunca bir cüz okuyabilir duruma gelmiş olacaklardır) örencinin yanına gidip yarım veya tam sayfayı dinlerken yanlışlarını düzeltir.
Kısa (Elemtera dan aşağı), orta (Duhadan aşağı, eliflâm, Âmenerrasulü, Hüvellahulležî) ve büyük (Yasin, Mülk, Nebe’)surelerin ezberleme çalışmaları; yukarda yapılan okuma tarzını üç beş tekrarlı değil; on tekrarlı şekilde yaparak devam edilir. Bir ayet ezberlenirken hoca iki üç defa okuduktan sonra; koro ile beş tekrar ardından mümkünse ezber beş tekrar daha ardından herkes ayeti ezber beş defa daha ezber okumalı. Aynı şekilde ikinci ayet ezberlenince; iki ayet beş defa ezber okunur. Böylece bir derste ne kadar ezberlenebilirse devam edilir.
Vakit müsaitse bir saat KKerim yüzünden çalışması. Bir saat da ezber çalışması yapılarak devam edilir. İki saat ayrılamıyacaksa; yüzünden okuma işine Yasin, Mülk Süresi ve Amme Sureleri Ile devam Edilmelidir.
Kaynak: Kemal Ayyıldız

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.