ÜRETİCİNİN RANDEVU ÇIKMAZI

Üreticinin randevu çıkmazı
Edirneli çiftçiler buğdaylarını Toprak Mahsulleri Ofisine (TMO) satmak için randevu sistemindeki yoğunluktan dolayı sıra alamıyor. Üreticiler, gece gündüz demeden ellerindeki telefonlarla TMO Alım Randevu Sistemine sıra almak için giriş yapmayı deniyor. Üretici Erdal Akgün, 3-4 gündür buğdayını satmak için TMO’dan randevu alamadığını dile getirdi.
Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı ise, “Bütün üreteci aynı anda TMO’ya ürün dökmek istediği için de doğal olarak randevularda sıkışma oluyor. TMO bütün üreticilerin buğdayını alacaktır. Gerekirse TMO yer kiralayacaktır. Ama bu biraz zaman alacak” dedi.

Edirne’de buğday hasadı tüm hızıyla devam ediyor. Üreticiler TMO’ya prim desteği ile birlikte buğdayının kilosunu 9 lira 25 kuruştan satmak için internet üzerinden randevu alması gerekiyor. Tüccar ise üreticinin buğdayının kilosunu ortalama 6 ila 6 lira 50 kuruş arasında satın alıyor.

“ÇÖZÜLECEĞİNE İNANIYORUM”

Arabacı, şunları söyledi:

“TMO bizim ürünümüzü primle birlikte 7 lira 45 kuruştan aldı. Fakat 4 lira 50 kuruşa sanayiciye verdiği için doğal olarak sanayicinin elinde uygun fiyatlı buğday çok… Bir çok sanayici 6-7 ay kadar stoklu… Elinde bu kadar yetecek ürün varken piyasaya saldırmıyor. Bu yüzden de üreticilerimiz devletin vermiş olduğu primle birlikte 9 lira 25 kuruş fiyat üzerinden TMO’ya ürününü dökmek istiyor. Piyasalar düzelmedi, eski rakamlarla devam ediyor. 6-6.5 lira bandında gidiyor. Üretici 9 lira 25 kuruş fiyat varken bu sezonda sanayiciye ürününü vermek istemez. O yüzden TMO’ya dökmek istiyor. Bütün üreteci aynı anda TMO’ya ürün dökmek istediği için de doğal olarak randevularda sıkışma oluyor. TMO bütün üreticilerin buğdayını alacaktır. Gerekirse TMO yer kiralayacaktır. Ama bu biraz zaman alacak. Randevu sıkıntısının kısa sürede çözüleceğine inanıyorum.”

“RANDEVU SİSTEMİNDEN VAZGEÇSİNLER”

Üretici Erdal Akgün de şunları kaydetti:

“TMO’da tarihi boyunca görülmedik rezillik yaşanıyor. Biz çiftçi olarak bu randevu sistemine karşıyız. Ben eskisi gibi buğdayımı alayım TMO önünde sıraya gireyim, günlerce bekleyeyim, malımı TMO’ya teslim edeyim. Bir zamanlar çiftçinin kara gün dostu olan TMO artık çiftçiye kan ağlatıyor. Bütün çiftçi malı gidip ofise boşalta bilmeli. Her çiftçi bilgisayar uzmanı oldu. İnternetle uğraşmaktan işimize bakamıyoruz. 3-4 gün devamlı uğraşmamıza rağmen bir türlü randevu alamadık. Ve alamıyoruz da, sisteme giremiyoruz. Randevular kapanmış, bitmiş, yok. Bir an önce devleti yöneten insanlardan yardım bekliyoruz. Tarım Bakanlığına yalvarıyorum. Ne olur, bu randevu sisteminden vazgeçsinler.”
yenigun

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.