Üreticilere Yüzde 75 Hibeli Sera Naylonu Dağıtıldı

Üreticilere Yüzde 75 Hibeli Sera Naylonu Dağıtıldı

Edirne’de üreticilere Tarım ve Orman Bakanlığı ile İl Özel İdaresinin destekleri ile hayata geçirilen “Örtü Altı Üretim Alanlarının Revizyonu” Projesi kapsamında yüzde 75 hibeli sera naylonu dağıtıldı.

Programa katılan Edirne Valisi Sayın H. Kürşat Kırbıyık, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesindeki törende yaptığı konuşmasında tarımsal hasılayı artırmak için sulu tarım miktarını artırmak kadar alternatif tarım ürün çeşitliliğinin de yaygınlaştırılmasının önemli olduğunu ifade etti.

Tarım ve Orman Bakanlığı ve İl Özel İdaresinin tarımsal hasılanın artırılması amacıyla projeler uygulandığını belirten Edirne Valisi Sayın H. Kürşat Kırbıyık, “Örtü Altı Üretim Alanlarının Revizyonu Projesi’yle örtü altı tarımın yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz.” dedi.

Edirne’nin İstanbul’a yakınlığının pazarlama konusunda avantaj olduğunun altını çizen Vali Kırbıyık, şunları kaydetti: “Edirne’mizin değerli çiftçileri öncelikle bu güzel program çerçevesinde sizlerle birlikte bir arada bulunmaktan duyduğum memnuniyeti ifade ederek sözlerime başlıyor, sizleri sevgiyle, saygıyla, muhabbetle selamlıyorum. Bildiğiniz üzere Edirne bir tarih kenti, sahip olduğu sınır kapıları vesilesiyle bir dış ticaret kenti, üniversitenin sahip olduğu potansiyel ve şehre kattığı dinamikler göz önünde bulundurulduğunda bir eğitim şehri, aynı zamanda bir turizm şehri. Ama bana soracak olursanız şehrimizin temel vasfı tarım şehri olmasıdır. Zaten bunu her alandaki verilerinizle de destekliyor ve ortaya koyabiliyoruz. Bir yanda çeltik üretiminde neredeyse Türkiye’nin %45’ine yakınını tek başına üretebilen bir il ve bu konuda 1.sırada. Yine ayçiçeği üretiminde bildiğim kadarıyla 3. sırada. Buğday üretiminde miktar olarak artış olmakla birlikte Türkiye’de geçtiğimiz yılın verilerine göre 7.sırada. Kanola üretiminde son derece iyi bir konumda yani 1. ya da 2. Sırayı alıyor. Yıllara göre değişiklik gösteriyor ama vurgulamaktan gurur duyduğumuz asıl veri de şu, tarımsal hasıla bakımından yani kişi başına üretilen tarımsal gelir bakımından il verilerine göre Türkiye’de 2.sırada bulunan bir ilden bahsediyoruz. Yani vatandaşlarımızın temel geçim kaynağı bakımından en öncelikli alanın tarım sektörü olduğu, tarım alanı olduğu her açıdan baktığımızda aşikâr.

Bizim Edirne Valiliği olarak yine Özel İdare imkanları da dahil olmak üzere tarımın gelişmesi için her türlü çabayı ve projeyi ortaya koyup desteklemek gibi bir sorumluluğumuz ve vizyonumuz var. Göreve geldiğimiz andan itibaren de bunu paydaşlarımızla gerek Tarım Müdürümüzle gerek Özel İdaremizle gerek diğer arkadaşlarımızla, odalarımızla, birliklerimizle her fırsatta istişare ediyoruz.

Bizim sahip olduğumuz avantajlardan bir tanesi de tüm tarım arazilerinin neredeyse ekilebilir ve ekili halde olması. Dolayısıyla tarımsal hasılayı artırmak için yapılacak adımlar zaten hemen kendini belli ediyor. Yani bir yandan sulanabilir tarım arazisi miktarını artırma sorumluluğumuz vardı. Bu konuda hem DSİ Bölge Müdürlüğümüzün hem İl Özel İdaremizin önemli yatırımları ve çalışmaları devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Habiller ve diğer köyler olmak üzere Havsa köylerini de dolaştık. Orada da Özel İdareden yaptığımız tarımsal sulama projelerini inceledik. Bu da benim açımdan ve şehrimiz açısından önemli bir iş. Uzun yıllar sonra Özel İdare bütçesine yaklaşık 25 milyon TL kadar ödenek konuldu ve 14 ayrı kırsal yerleşim sahasında tarımsal sulama altyapımızı ya yeniliyoruz ya baştan yeni bir proje olarak yapıyoruz. Yaklaşık 25 bin dönüme yakın araziyi de bu vesileyle sulamaya açacağımızı değerlendiriyoruz. Bu son derece önemli bir rakam. Bir yandan bahsettiğim gibi DSİ’nin yürüttüğü çalışmalar son derece önemli. Hamzadere ve Çakmak Projesinde önemli mesafeler kat edildi. Bu yıl da yatırım programında yer alan ödenekler çerçevesinde aynı hızla çalışmaya devam edecekler. Meriç sulamasında artık yavaş yavaş sona geliyoruz. Bu projenin tamamlanması için toplam yatırım bedeli 1 Milyar TL’nin üzerinde büyük bir proje, son derece hızlı bir şekilde hayata geçmiş olacak. 2 yıl gibi bir zaman zarfında projeyi tamamlamış olacağız ve çiftçilerimizin hizmetine sunmuş olacağız.

Şehrimizin merkezi ve kuzeyi için son derece önemli olan Çömlekköy barajı ihalesi biliyorsunuz şu anda ilanda. 6 Haziran itibariyle de bu ihalenin gerçekleşmesini bekliyoruz. İhale sonrası da yapım sürecinin hızlı bir şekilde gerçekleşmesini bölge tarımı için son derece önem arz eden, büyük bir ihtiyacı karşılayacak olan çok önemli bir yatırım olarak değerlendiriyorum. Çömlekköy barajının hayata geçmesine katkı sunan emek veren tüm kurumlarımıza başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Tarım ve Orman Bakanlığımıza, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüze huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum. Şimdiden ilimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.

Tarımsal hasılayı arttırmak için diğer bir husus alternatif tarım ürünlerinin yaygınlaştırılması. Bu bağlamda da yine Özel İdaremiz, Tarım ve Orman Bakanlığımız başta olmak üzere çeşitli projeler hazırlanıyor. Onlardan bir tanesi de bu projedir. Bu projede de örtü altı tarımının yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz. Biliyorsunuz İlimizde henüz başlangıç aşamasında diyebileceğimiz seviyelerdeyiz. Ama sahip olduğumuz doğal bir avantaj var, İstanbul’un arka bahçesiyiz. Biliyorsunuz ki İstanbul’un ihtiyacı olan sebze ve meyve Antalya ve güney hattından yaklaşık binlerce km yol kat ederek geliyor. Günümüz koşullarında maliyeti en çok etkileyen hususlardan bir tanesi de ulaşım maliyeti. Biz doğal olarak çok ciddi bir avantaja sahibiz. Hemen İstanbul’un yanı başında birkaç saatlik mesafedeyiz. Burada üreteceğimiz her türlü yaş sebze ve meyvenin İstanbul pazarında fiyat açısından alıcısını son derece rahat bulabileceğimiz bir avantajımız olduğunu değerlendiriyoruz ve bunu da yaygınlaştırmak için bu çabaları ortaya koyuyoruz.

Yine İl Özel İdaresi kaynakları vasıtasıyla bağcılık ve ceviz konusunda da ciddi bir proje çalışması yürütüyor arkadaşlarımız. Onun da yavaş yavaş sonuna geleceğiz ve sahada uygulanmasını hep birlikte göreceğiz.

Bu bağlamda bu projelerin hayata geçmesinde emek sarf eden, Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz başta olmak üzere çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.

Bir özel teşekkürü de İl Genel Meclisimize yapmak istiyorum. Bu yıl tarımsal yatırımları başlangıç itibari ile yaklaşık 30 Milyon TL olarak planlamıştık. Tahmin ediyorum bu rakam 35 Milyon TL’yi bulacak. Bu konuda gerekli desteği verip önümüzü açan İl Genel Meclisimize, değerli başkanı ve üyelerine de huzurlarınızda teşekkür ediyorum.

İnşallah sizlerden aldığımız geri dönüşler, yeni teklifler ve projeler doğrultusunda da tarım alanında vereceğimiz destekleri arttırarak devam edeceğimizi düşünüyorum. Çiftçilerimize şimdiden hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. İnşallah bol kazanç elde ederler. Çiftçilerimize bu projeye verdikleri destek için özellikle teşekkür ediyorum. Projemizin ilimize, şehrimize, vatandaşlarımıza hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyor, sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ve sera naylonlarının üreticileri dağıtılmasının ardından Edirne Valisi Sayın H. Kürşat Kırbıyık, sebze sergisini ziyaret etti ve üreticilerle sohbet etti.
Haber MERKEZİ

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.