Üretici Buğdayda Umduğunu Bulamadı

Üretici buğdayda gülemedi
Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, buğdayda ton başına açıklanan 8 bin 250 liralık fiyatın üreticinin beklentisini karşılamadığını söyledi… Beklentilerinin 10 lira civarında olduğunun altını çizen Arabacı, “Bizim düşüncemiz 9 lira fiyat artı 1 buçuk da prim olması yönündeydi. Bu yönde baktığımızda üreticinin beklentisini karşılamadı” dedi.
Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, buğdayda ton başına açıklanan 8 bin 250 liralık fiyatın üreticinin beklentisini karşılamadığını söyledi.
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin buğday alım fiyatlarına ilişkin açıklama önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi ile yaptığı ilk toplantının ardından kamuoyuna seslenen Erdoğan, buğdayda ton başına alım fiyatının 8 bin 250 lira olduğunu, ton başına bin lira da destekleme verileceğini söyledi. Söz konusu fiyatı değerlendiren Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, fiyatın kötü olmadığını ama beklentileri de karşılamadığını belirterek şunları kaydetti:
‘ÜRETİCİNİN BEKLENTİSİNİ KARŞILAMADI’
“Cumhurbaşkanımız dün fiyatları açıkladı. Biz daha önceki süreçte de buğdayın 10 lira ve üzeri olması gerektiğini söylüyorduk. Bizim düşüncemiz 9 lira fiyat artı 1 buçuk da prim olması yönündeydi. Bu yönde baktığımızda üreticinin beklentisini fiyat karşılamadı. Şu anki verilen fiyata baktığımızda da çok kötü diyebileceğimiz bir fiyat da değil işin açıkçası. Geçen yıl 6,45 fiyat açıklanmıştı. 1 lira da ürününüzü TMO’ya sattığınızda prim alabiliyordunuz. Şimdi ürünü dış piyasaya da satsan 1 lira desteği alacaksınız. Biz şu an TMO’ya da piyasaya da ürünümüzü satıyoruz. Fakat enflasyon durduğu yerde durmuyor. Biz ürünümüzü çıkarıyoruz ama senede bir kez satabiliyoruz. Bunun değişen bir fiyatı yok. TMO’nun 12 ay boyunca alım yapması gerektiğini düşünüyorum. “
‘TMO YIL BOYUNCA ALIM YAPMALI’
TMO’nun yıl boyunca alım yapması gerektiğinin altını çizen Arabacı, “Madem 4.5 liraya sanayiciye veriyorsanız, tüketicinin pahalı ekmek yememesini engelliyorsanız o zaman üreten insanları desteklemek gerekiyor. Bunun için de TMO’nun 12 ay boyunca alım yapması gerekiyor. Hatta eylül ayından sonra enflasyon oranında aylık artışlarla TMO’nun bir fiyat politikası belirlemesi gerektiğini düşünüyorum ki üretici serbest piyasada ezilmesin. Bunlar yapıldığı takdirde bu fiyata çok kötü diyemeyiz. Ama beklentiyi karşıladı mı derseniz de karşılamadı. Bizim beklentimiz en az 10 lira ve üzeriydi. Bu açıdan fiyat beklentiyi karşılamadı” diye konuştu.
‘BUĞDAY’DA GİDİŞAT İYİ’
Bölgede buğdayların gelişiminin güzel gittiğini de dile getiren Arabacı, “Şu anda bölgemize baktığımızda buğdayların gidişatı güzel gözüküyor ama ufak tefek hastalıklar gözükse de inşallah iyi bir sezon olur, üreticilerimiz verim alır. TMO piyasaya ve sanayiciye 4.5 liradan buğday vermeye devam ederse zaten serbest piyasada TMO’nun açıkladığı rakam üzerine fiyat çıkmaz. TMO eğer ki sanayiciye verdiği desteği keserse o zaman önümüzdeki günlerde sanayici de kendini hazırlamak zorunda. Çünkü onun da bir anlaşmalı olduğu yerler var. O da planlamasını yapıp ürün almaya çalışacaktır piyasadan. Bu da TMO fiyatlarının bir tık üzerine çıkacağını düşünüyorum böyle olduğu takdirde. Ben sanayiciyi desteklemesin, tüketici pahalı ekmek yesin demiyorum. Ama bunu yapıyorsak üreticiyi de destekleyelim” ifadelerini kullandı.
hudut

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.