TÜ’NİN SANATÇILARINDAN, “DÜNYAYA HÜKMETMİŞ BİR İMPARATORLUĞUN 92 YIL KAFDAĞI OLMUŞ ŞEHRİ EDİRNE”NİN TASVİRİ

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na, Şehit Ressam Hasan Rıza Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Semiha Kartal tarafından, okulun “Geleneksel El Sanatları” programı öğretim elemanları ve öğrencilerinin hazırladığı, “Zümrüd-ü Anka” ve “Edirne Panoraması” bezeli çini bir tablo hediye edildi.

Doç. Dr. Semiha Kartal, Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na gerçekleştirdiği ziyarette, “Geleneksel El Sanatları” programından Öğr. Gör. Nergis Çanak gözetiminde, “Çini II” dersi kapsamında program öğrencileri Beste Bayır, Davut Taşdemir, Hilal Karakuş, Hülya Baştimur, Tuğba Kutoğlu, Vural Aktiş ve Yasemin Kalkan’ın emekleriyle yapılan, doğu mitolojisinde koruyucu ve sağaltıcı özellikleri ile bilinen Zümrüdüanka kuşu ve dünyaya adaletle hükmetmiş Osmanlı İmparatorluğu’na 92 yıl başkentlik yapmış Edirne’nin resmedildiği çini bir tablo hediye etti.

Tablo ile birlikte hazırlanan, “Dünyaya Hükmetmiş Bir İmparatorluğun 92 Yıl Kaf Dağı Olmuş Şehri; EDİRNE…” başlıklı bilgi notunda şu ifadelere yer verildi;
“Ona varmak için çırpılan kanatlar, Zümrüd-ü Anka misali istek, aşk, ustalık, kanaatkârlık, yalnızlık, şaşkınlık, yokluk vadilerini geçerken, kalplerinin şuadında öze yapılan yolculuklarının mühürlerini taşımışlar… Onlar, dudaklarında saklı kalmış başı aşağı bakan lalelerle vardıkları bu şehre; köprüler kurdular, mektepler, medreseler, hanlar hamamlar yaptılar… Adaletin asla yok olmayacağını ve adaletsiz asla olunamayacağını haykıran ve nice fermanlara, nice kanunnamelere ev sahipliği yapan kasırlar bina ettiler. Onlar, yedi cihana parmak ısırtan camiler, mescitler inşa ettiler… Onlar, ormanlardan ağaç kesmeyi baş kesmekle eş tutarak, ormanlarında nefes almanın ne demek olduğunu yaşadılar ve ormanları yaşattılar… Onlar, ticaretin hayatın sırrı olduğu düşüncesiyle ve kervanlar için, yolcular için kervansaraylar kurdular… Akla, fikre ve gönle düşen tüm gölgeleri çini çini bertaraf ettiler. O çiniler ki, yeniden doğmanın, küllerinden doğmanın ta kendisidir. O çiniler ki, sabrın efendisidir.

İşte o Zümrüd-ü Anka’nın bütün renklerini damarlarında, bütün seslerini bulutlarında saklayan Edirne, her gökkuşağının boynunu bükmüş, her zehirli sarmaşığın yaprağını tek tek dökmüş bir kutsal mekândır… Ana yurdu, ata yurdudur… O Zümrüd-ü Anka, varlığı uğrunda, sanatı uğrunda; ser vermiş ama sır vermemiş ve sırrını sadece duvarların, mihrapların, kemerlerin yaldızlarına fısıldamıştır.

Bu pano, o Zümrüd-ü Anka’ya deruni dilden bir armağan olarak, Trakya Üniversitesi Şehit Ressam Hasan Rıza Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Semiha Kartal öncülüğünde, Geleneksel El Sanatları Programı Öğretim Görevlisi Nergis Çanak gözetiminde, Çini II dersi kapsamında program öğrencileri Beste Bayır, Davut Taşdemir, Hilal Karakuş, Hülya Baştimur, Tuğba Kutoğlu, Vural Aktiş ve Yasemin Kalkan’ın emeğiyle, 2020 yılında yapılmıştır.”

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, bu anlamlı eserden çok etkilendiğini belirterek büyük bir emek sarf edilen bu değerli tasviri kabul etmekten memnuniyet duyduğunu belirtti. Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Doç. Dr. Semiha Kartal ve Öğr. Gör. Nevin Çanak ile birlikte emek veren tüm öğrencilere teşekkür ederek, eseri üniversitenin Rektörlük binasında sergileyeceklerini belirtti.

Haber MERKEZİ

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.