TÜ’nden TARİHİ KIRKPINAR GÜREŞLERİNE VE PEHLİVANLARINA DESTEK

 

Dünyanın en eski geleneksel spor faaliyetlerinden biri olan ve 16 Kasım 2010 tarihinde UNESCO’nun “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras Temsili Listesi”ne giren Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin bu yıl 658. düzenleniyor. 5 Temmuz 2019 tarihinde başlayan ve 3 gün sürecek olan güreşlerde, 2380 pehlivan er meydanında mücadele edecek. Trakya Üniversitesi BESYO öğrencisi Başpehlivan İsmail Balaban’ın da altın kemer için mücadele edeceği güreşler, 07 Temmuz Pazar günü gerçekleştirilecek başpehlivanlık final güreşiyle tamamlanacak.

Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu yaptığı açıklamada dünyanın en eski spor organizasyonlarından biri olan Tarihi Kırkpınar Güreşleri’nin Edirne’de yapılıyor olmasının gurur verici olduğunu belirterek Trakya Üniversitesi olarak bu önemli organizasyona ellerinden gelen her türlü desteği vererek gelecek kuşaklara Kırkpınar bilincini en iyi şekilde aktarmak hususunda çaba sarf ettiklerini belirtti. Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Kırkpınar, gerek tarihi nitelikleri bakımından gerekse yağlı güreşte zirve olması bakımından medeniyetimizin önemli mihenklerinden biridir. Trakya Üniversitesi olarak, tarihsel ve kültürel olarak bir misyonu olan Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ne akademik noktada sağlayacağımız katkıları düşündük. Bilindiği üzere, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulumuzun da adı Kırkpınar. Üniversitemiz Senatosu’nda aldığımız kararla, bu büyük mirası sürdüren sporcularımızın lisans ve lisansüstü eğitimlerini destekliyoruz. Bu destek sürecinde ilk olarak, Başpehlivanlık kategorisinde yarışan pehlivanlarımıza lisansüstü eğitimde kontenjanlar açtık ve bu kapsamda ilk pehlivan öğrencilerimiz Başpehlivan İsmail Balaban ve Turan Balaban kardeşler oldu. Daha sonra bu desteğimizi diğer kategorilerle de genişleterek baş altında, deste boy ve üzeri boylarda ilk 3 dereceye giren pehlivanlarımıza da lisans eğitimi için kontenjan açmaya karar verdik. Trakya Üniversitesi, dünyanın en zor sporlarından biri olan ve Türk’ün karakteristik özelliklerini ön plana çıkaran ata sporumuz güreşe, her manada destek vermeye ve geliştireceği projelerle bu mirası daha ileri taşımayı sürdürecektir.” şeklinde konuştu.

TARİHİ KIRKPINAR YAĞLI GÜREŞLERİ’NİN TARİHÇESİ

Orhan Gazi’nin Rumeli’yi ele geçirmek için düzenlediği seferler sırasında kardeşi Süleyman Paşa, 40 askerle Bizanslılar’a ait Domuzhisar’ın üzerine yürür. Baskınla burasını ele geçirirler. Öteki hisarların da ele geçirilmesinden sonra, 40 kişilik öncü birlik geri döner ve şimdi Yunanistan’ın topraklarında kalan Samona’da mola verir. 40 cengaver burada güreşe tutuşurlar. Saatlerce süren güreşlerde, adlarının Ali ile Selim olduğu rivayet edilen iki kardeşin bir türlü yenişemedikleri görülür. Daha sonra bir Hıdrellez gününde, Edirne yakınlarındaki Ahıköy çayırında aynı çift yeniden güreşe tutuşurlar. Bütün bir gün güreşmelerine rağmen yine yenişemeyen kardeş pehlivanlar, gece boyunca da mum ve fener ışığında mücadelelerini sürdürmeye devam ederler. Ancak solukları kesilerek oldukları yerde can verirler. Arkadaşları onları aynı yerdeki bir incir ağacının altına gömerek oradan ayrılırlar. Yıllar sonra ise aynı yere gittiklerinde iki pehlivanın mezarlarının bulunduğu yerde gür bir pınar görürler. Bundan sonra halk orada yatanların anısına o yöreye, “KIRKPINAR” adını verir. Yunanistan’ın Samona köyünün merası içindeki alan asıl KIRKPINAR çayırıdır. Balkan Savaşları ve Birinci Dünya Savaşı sonunda Kırkpınar Güreşleri Edirne ile Mustafapaşa yolu arasındaki “Virantekke” denilen yerde düzenlenmiştir. Cumhuriyet’ten sonra 1924 yılında ise güreşler Edirne’nin Sarayiçi mevkiinde yapılmaya başlanmıştır.

Haber MERKEZİ

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.