TÜ’NDEN BÜYÜK ZAFERİN 106. YIL DÖNÜMÜNDE PANEL

Trakya Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ortaklığında düzenlenen “Çanakkale Zaferi’nin 106. Yılı” etkinliğinde zaferin tüm yönleri geniş kapsamda ele alındı…

Balkan Üniversiteler Birliği ve Trakya Üniversiteler Birliğinin iki üyesi Trakya Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Türk tarihinin unutulmaz zaferlerinden biri olan “Çanakkale Zaferi’nin” 106. yıl dönümünde ortaklaşa bir panel düzenledi.

Trakya Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin ortaklaşa organize ettiği panelin moderatörlüğünü ise Trakya Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nurten Çetin üstlendi.

Saygı duruşunda bulunulması, İstiklâl Marşı’nın okunması ve ardından Prof. Ahmet Hamdi Zafer şefliğinde Trakya Üniversitesi Balkan Senfoni Orkestrası’nın Karaağaç Yerleşkesi’nde gerçekleştirdiği konserden “Çanakkale Türküsü” kesitinin paylaşılmasıyla başlayan sempozyum, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Suat Uğur, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer ve Trakya Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Nurten Çetin’in açılış konuşmalarıyla devam etti.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Suat Uğur, unutulmaz zaferin yıl dönümünde iki üniversite iş birliğinde düzenlen program ile bu destansı günü bir kez daha idrak etmenin onurunu yaşadıklarını belirtti. Çanakkale Savaşları’nın, sadece askeri ve stratejik açıdan değil, siyasi ve ekonomik sonuçları bakımından da Türk ve dünya tarihinde önemli bir yer teşkil ettiğine değinen Prof. Dr. Suat Uğur, düzenlenen panelin cephede yaşananlar kadar cephe gerisinde de yaşananların da aydınlatılması açısından önemli olduğunu etti.

Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer ise 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin tarihte eşine az rastlanır en büyük kahramanlık destanlarından biri olduğunu vurgulayarak, “Çanakkale, millî bir dirilişin sembolü; Türkiye Cumhuriyeti’nin habercisidir. Bu zaman ve zemin içerisinde, Çanakkale Zaferi’nin mana ve maneviyatıyla geçmişten aldığımız güç ile geleceğe daha emin bakabiliyoruz. Bugün Seyit Onbaşı’lar, Kınalı Ali’ler; emin adımlarla yürüdüğümüz yolda bize mihmandarlık yapmakta, yolumuzu aydınlatmaktadır. Tüm bu duygu ve düşünceler içerisinde panelimizin başarılı olmasını, Çanakkale ruhunu ilelebet yaşanmasını temenni ederim.” ifadelerini kullandı.

Trakya Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Nurten Çetin de Çanakkale’nin, Türk askerinin Batı’nın en güçlü kara ve deniz kuvvetlerine karşı vatanlarını büyük bir kahramanlıkla savunmaları bakımından müstesna bir yere ve öneme sahip olduğunu belirterek, “Çanakkale Zaferi ile batılı devletler, burada verilen mücadeleler ile Türkleri yok edemeyecekleri, İstanbul ve boğazları ele geçirerek Anadolu’dan atamayacakları gerçeğini acı bir şekilde tecrübe etmişlerdir. Millî Mücadelemizin doğduğu bu zafer, sadece bizlerin kaderini değil, tüm ulusların kaderini değiştirmiştir. Çanakkale’nin geçilmeyeceğini tüm dünyaya kanıtlayan bu zafer, Cumhuriyet’e giden yolda Millî Mücadele’nin bir provası olması açısından da son derece büyük öneme sahiptir. Çanakkale’de elde edilen zafer, sadece Türk’ün iman gücünün bir göstergesi değil, ayrıca aziz Türk milletinin azim ve kararlılığının da bir sembolüdür.” dedi.

COVİD-19 pandemisi nedeniyle çevrim içi ortamda gerçekleştirilen panelde açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Ahmet Altıntaş, “Çanakkale Savaşlarının Etkileri”, Doç. Dr. Cahide Sınmaz Sönmez “Çanakkale Cephesinde Hilal-i Ahmer Cemiyeti’nin Faaliyetleri”, Prof. Dr. Muhammet Erat “Siyasi ve Askeri Açıdan Çanakkale Savaşı” ve Prof. Dr. Aşkın Koyuncu “Türk Tarih Yazımında Çanakkale Savaşları” sunumları yaparak Çanakkale Zaferi’ni farklı yönleriyle değerlendirdi.

Haber MERKEZİ

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.