TUNCER KAYAR YAZDI: BOSNA’DAN GEZİ NOTLARI

Bosna bir ‘nehirler ülkesi’… Baharda ülkeyi adeta bir su parkına çeviren bu coşkun nehirlerin üzerindeki köprülerden 60 kadarı Osmanlı’dan kalma… Osmanlı köprülerinden ikisi ise tarihi ve kültürel açıdan diğerlerinden ayrılıyor.Baharın en güzel yanlarından biri de gürül gürül akan nehirler. Eriyen kar suları, suların coşkulu akmasının en önemli sebebi. Nehir deyince de aklıma hemen
Bosna-Hersek geliyor. Her tarafı akarsularla dolu bu güzel ülke, ilkbaharda en gösterişli günlerini yaşıyor. Bu kadar nehri olan ülkede elbette birçok da köprü mevcut. Bunların 60’a yakını ise zamanın ve savaşların yıkıcılığına direnmiş Osmanlı köprüleri.Osmanlılar özellikle yükseliş döneminden sonra neredeyse tüm yatırımını Balkanlar’a yapmış ve Balkanlar’da da Osmanlı’nın gözbebeği her zaman Bosna olmuş. Osmanlı’nın ‘Batı Avrupa’ ile sınırını oluşturan Bosna, ihtişamlı eserlerle donatılmış. Bunların en başında gelenler ise köprülerdi.Bunlardan özellikle ikisi, adeta Osmanlı’nın Balkanlardaki simgesiydi: Drina ve Mostar…
Sokollu’dan armağan
Drina köprüsü:Bosna Osmanlı’nın en önemli devşirme merkezlerinden biriydi. Buradan alınan erkek çocuklar İstanbul’da devlet yöneticisi olmak üzere eğitilirdi. Bu yüzden de birçok Osmanlı veziri Bosnalıdır. Dağlar arasında küçücük bir köy olan Sokoloviç’ten alınan Sokollu Mehmet Paşa, İstanbul yolculuğu öncesinde, devşirme toplama merkezi olan Vişegrad’a gelir. Vezir-i azamlığa kadar uzanan yolculuğunun başlangıcı olan bu şehri hiçbir zaman unutmayan Sokollu Mehmet Paşa, vezir olduktan yaklaşık 5 yıl sonra 1571’de Drina Nehri üzerinde bu anıtsal köprüyü yaptırır. Köprünün mimarı bir diğer ünlü devşirmedir: Mimar Sinan.Yaklaşık 7 metre eninde, 200 metre uzunluğunda, 11 gözden oluşan ve kesme taşlardan yapılan Drina Köprüsü’nün bir diğer adı da Sokollu Mehmet Paşa Köprüsü… Köprü üzerindeki kitabede Sokollu’nun, köprüyü halka armağan ettiği yazıyor. Aslında köprü çevresinde birçok Osmanlı eseri de bulunuyormuş ancak son savaştaki ‘Osmanlı eserleri düşmanlığı’ burada da kendini göstermiş. Şu anda köprü etrafında hiçbir Osmanlı eseri kalmamış durumda.
Ülkemiz sayesinde bu köprü de hâlâ ayakta ve tarihe tanıklık ediyor vesselam….🇧🇦 🇹🇷 @ Visegrad, Republica Srpska, Bosnia And Herzegovina

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.