TRAKYA ÜNİVERSİTESİ 41 YAŞINDA
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ 41. YAŞINI KUTLADI
Trakya Üniversitesinin kuruluşunun 41. yılı nedeniyle Balkan Kongre Merkezi’nde “41. Yıl Özel Programı” düzenlendi.
Geçtiğimiz yıl 40. yaşını birçok etkinliklerle görkemli bir şekilde kutlayan Trakya Üniversitesi 41. yılına özel bir program düzenledi. Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu ve Prof. Ahmet Hamdi Zafer ile Trakya Üniversitesi senatosu üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlik müzik dinletisiyle başladı.
Dinletinin ardından Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Trakya Üniversitesinin dünü, bugünü, misyonu, vizyonu ve hedefleri hakkında bir sunum gerçekleştirdi.
Trakya Üniversitesi 1361 Yılında Kuruldu
Sunumuna Trakya Üniversitesinin kuruluşu hakkında bilgi vererek başlayan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Trakya Üniversitesi, 1361 yılında Edirne’nin fethi ile kurulan 56 medresenin devamıdır. Bu medreselerde çok önemli kişilerin eğitim almış olduğunu biliyoruz. En önemli mezunumuzun ise Fatih Sultan Mehmet olduğunu söyleyebiliriz. Böyle bir tarihi mirasa sahip olduğumuz için gurur duyuyoruz. Trakya Üniversitesinin resmî olarak kurulması fikri 1960’lı yıllarda başlamış, 1974’lerde İstanbul Üniversitesine bağlı olarak Tıp Fakültesinin, ardından Mimarlık, Mühendislik ve Eğitim fakültelerinin kurulmasıyla bir aşama kaydedilmiş; 20 Temmuz 1982 yılında da resmi olarak Trakya Üniversitesi kurulmuştur.” dedi.
Trakya Üniversitesi Öğrencileri ve Çalışanlarıyla Büyük Bir Aile
Trakya Üniversitesi hakkında bilgiler veren Rektör Tabakoğlu “4.533’ü uluslararası olmak üzere toplamda 41.884 öğrencimiz ve 4704 çalışanımız ile büyük bir aileyiz. Uluslararası öğrencilerin ilk başvuru sonuçlarına göre 93 ülkeden 4628 öğrenci Trakya Üniversitesine başvuru yaptı. 93 ülkeye sesimizi duyurabilmişiz demek ki. Bu bir gururdur.” dedi.
En Güçlü Yönlerimizin Başında Bilimsel Yayıncılık Geliyor
Trakya Üniversitesinin güçlü olduğu birçok alan olduğunu vurgulayan Rektör Tabakoğlu “Trakya Üniversitesinin en güçlü alanlardan birisi bilimsel dergiciliktir. Yazarsan varsın, yoksa yoksun. Ülkemiz, bilimsel yayıncılık alanını biraz geriden takip ediyordu. Trakya Üniversitesi, bu noktada iyi bir örnek ortaya koydu. 18 bilimsel dergimiz ile ülkemizin bilimsel yayıncılığına önemli bir katkı sunuyoruz.” dedi.
Müzecilikte Bir Markayız
Trakya Üniversitesinin en güçlü yanlarından birisinin müzecilik olduğunu söyleyen Tabakoğlu “Trakya Üniversitesi müzecilikte bir marka. 5 müzesiyle en çok müzeye sahip olan üniversiteler arasında yer alıyor ve aynı zamanda Edirne’nin kültürel ve turistik alt yapısına değer katıyor. Sağlık Müzesi’nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alması, Avrupa Konseyi Müze Ödülü’ne layık görülmesi oldukça önemli. Aynı zamanda, bizim medeniyetimizi en iyi anlatan müzelerden bir tanesi İmaret Müzesi’ne sahibiz. İlhan Koman Heykel ve Resim Müzesi, böylesine nitelikli ve sanat değeri yüksek eserlerin bir arada olduğu ender üniversite müzelerinden birisidir. Milli Mücadele ve Lozan Müzesi ise ruhuna uygun olarak Karaağaç’ta hizmet veriyor. İmaret Müzesi ile 40 yıllık birikimimiz sonucunda ortaya çıkan ve omurgasızlardan yumuşakçalara, iki yaşamlılardan sürüngenlere, bitkilerden kuşlara ve sürüngenlere kadar 734 türden toplam 1923 örneğe ev sahipliği yapan Doğa Tarihi Müzesi ise bizim dönemimize nasip oldu. Bu yeni müzelerimiz ise üniversitemizin müzecilik misyonuna uygun olarak hayata geçirilerek ziyarete açıldı.” dedi.
Teknopark Trakya Üniversitesinin Başarı Öyküsüdür
Trakya Üniversitesinin Teknoparkın geliştirilmesi konusunda önemli bir başarı kaydettiğini belirten Rektör Tabakoğlu “Bizim bir başka başarı öykümüz de Teknoparktır. Göreve geldiğimizde 15 şirket vardı. Şu anda 133 şirket ve 520 çalışana sahip bir Teknopark var. Bu çalışanların çoğunluğunu yüksek lisans ve doktora mezunları oluşturuyor. Bölgede en kalifiye personel çalıştıran kurum hangisidir dediğinizde bu Teknopark’tır. Teknoparkımız her geçen gün inanılmaz bir ivme ile yükselişine devam ediyor. AR-GE ve inovasyona dayalı çalışmaları ile ülkemizin yerli ve milli kalkınma hamlesine katkı sunuyor.” dedi.
Sanayi kuruluşları ile güçlü iş birlikleri gerçekleştirdiğini belirten Tabakoğlu “Bölgedeki sanayi kuruluşları ile yakın temas halindeyiz. Hemen hemen hepsiyle birebir görüşme gerçekleştirdik ve çeşitli iş birliklerine imza attık. Yine sanayi kuruluşları ile yaptığımız anlaşmalar neticesinde, başarı ile sürdürdüğümüz 3+1 ve 7+1 İş Yeri Eğitim Modeli ile öğrencilerimiz daha mezun olmadan iş tecrübesine hatta işe sahip oluyorlar.” şeklinde konuştu.
Uluslararasılaşma Konusunda Önemli Bir Başarı Gösterdik
Trakya Üniversitesi olarak uluslarasılaşma konusuna oldukça önem verdiklerini vurgulayan Rektör Tabakoğlu “Bu konu, YÖK tarafından bize verilmiş önemli bir misyondur. Balkanlar dendiğinde şüphesiz ki akla gelen ilk üniversite Trakya Üniversitesidir. Edirne, Balkanların doğal başkenti. Trakya Üniversitesinin amacı da Edirne’nin Balkanların başkenti olduğunu tekrar tekrar hatırlatmak, ispatlamak ve kabul ettirmektir. Balkanlı en çok öğrenciye eğitim veren üniversiteyiz. Batı Trakya’dan 1100 öğrencimiz var. Bu, oradaki liseden mezun olan öğrencilerin yüzde 80’nin bize geldiğini gösteriyor. Bu noktada Batı Trakya’nın da üniversitesi de biziz aslında.
Rahmetli Ahmet Mete müftümüzün evine gitmiştik. Ulaşımı çok zor bir dağ köyündeydi. O dağ köyünden Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesinde okuyan üç tane evlat çıktı. Bunu öğrendiğimde vazifemizi yerine getirmiş hissi yaşadım. Balkanlardaki faaliyetlerimiz anlatmakla bitmez. Her noktasına temas etmek için elimizden gelini yapıyoruz.” dedi.
Benzeri Olmayan Bir Sağlık Üssüyüz
Sağlık konusunda Trakya Üniversitesinin bir marka haline geldiğini söyleyen Prof. Tabakoğlu “Sağlık konusunda ciddi bir başarı öykümüz var. Hastanemiz 1100 yatak kapasiteli. Bir kriz durumunda ise 1500-1600 yatak kapasitesine ulaşabilecek potansiyelimiz ve imkânlarımız var. Bizden önce hastanemizin iki bloğu yenilenmişti. Biz dört bloğunu ve ameliyathanelerini yeniledik. Şimdi de acili yenileyeceğiz. Böylece tümünü yeniden revize etmiş olacağız. Pek çok nitelikli birimi, üniteyi Hastanemize kazandırdık.
Sağlık turizmi konusunda da ön plana çıkıyoruz. Yüz akımız Hastanemiz, Avrupa ortalarına kadar benzeri olmayan sağlık üssü konumunda. Sağlık Bakanlığımızın geçtiğimiz yıl yaptığı değerlendirmede aldığımız 95,13 puan da başarımızı kanıtlar niteliktedir.” dedi.
Kalite ve Akreditasyon Önceliğimizdir
Trakya Üniversitesi kalite ve akreditasyon konusunda büyük bir başarı gösterdiğini ifade eden Tabakoğlu “Göreve geldikten kısa bir süre sonra Kalite ve Strateji Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezimizi kurduk. Bu konuda bir strateji ve plan çerçevesinde hareket ediyoruz. En üst birimden alt birimlere kadar sorunların farkında olan, bu sorunlara çözüm üreten, planlama yapıp uygulayan ve bunu sürdürülebilir hale getiren bir sistem oluşturduk. Bunun sonucunda şu anda 35 birimimiz akreditasyon almayı başardı. Bu çok ciddi bir başarı. Erhan Tabakoğlu döneminde ne yapılmıştı dendiğinde ‘Üniversiteye kaliteyi getirmişti.’ sözü bizim için bir madalya gibi göğsümüzde durur.
Biliyorsunuz Trakya Üniversitesi YÖKAK’ın akredite ettiği 30 üniversite arasında yer aldı. Bu çok önemli bir başarı.” dedi.
Trakya Üniversitesi Bir “Dünya Üniversitesi”
Trakya Üniversitesinin hedeflerinin yükseldiğini söyleyen Prof. Tabakoğlu “Önceleri bir bölge üniversitesi, sonrasında Balkanların üniversitesi olarak adlandırılıyorduk. Şimdi ise artık dünya üniversitesi olma yolunda ilerliyoruz. Trakya Üniversitesi artık dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında yer almaya başladı. Times Higher Education 2023 Yılı Etki Sıralaması sonuçlarına göre Trakya Üniversitesi, Karasal Yaşam, Sudaki Yaşam ile Sorumlu Üretim ve Tüketim kategorilerinde dünya geneli sıralamada 301-400 bandında yer alırken Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar ile Sağlık ve Kaliteli Yaşam kategorisinde dünya sıralamasında 401-600 bandında yer aldı. Ayrıca Greenmetric 2022 sıralamasında Türkiye’de 18, dünyada ise 249. sırada yer alma başarısı gösterdik.” ifadelerini kullandı.
Trakya Üniversitesi Olarak Önemli Başarılara İmza Atmaya Devam Ediyoruz
Trakya Üniversitesinin akreditasyonlarda göstermiş olduğu başarı sayesinde Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi logosu almaya hak kazandığını belirten Rektör Tabakoğlu “Yurt içinde ve yurt dışında eğitim ve istihdam piyasasında aranan yüksek niteliklerin ve kalitenin varlığının işareti olan Türkiye Yeterlilik Çerçevesi Logosu’nu diplomalarında kullanmaya hak kazanan 40 üniversiteden biri olduk. Eğitim kalitemizi daha da yükseltmek ve öğrencilerimizin başarılarını ulusal ve uluslararası platformlarda daha görünür hale getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Geçtiğimiz akademik yıl içerisinde hem akademisyenlerimiz hem de öğrencilerimiz önemli başarılara imza atarak 56 ödüle layık görüldü. Hiçbir başarı tesadüf değildir. Bu başarıların arkasında önemli bir çalışma yatıyor. Bu anlamda hocalarımı ve öğrencilerimi tebrik ediyorum.
Göreve geldiğimizden bu yana patent ve proje sayılarında önemli bir artış olduğunu görüyoruz. Son 7 yılda 35 TÜBİTAK projesi, 27 patent ve 244 dış kaynaklı proje gerçekleştirdik. Büyük bütçeli ve kapsamlı Avrupa Birliği projeleri gerçekleştirilmesi konusunda da önemli bir mesafe kaydettik.” dedi.
Birçok Üniversite Birliğinde Aktif Rol Oynuyoruz
Trakya Üniversitesinin birçok birliğin parçası olduğunu ve aktif rol oynadığını belirten Tabakoğlu “Bunlardan birisi Trakya Üniversiteler Birliği’dir. Trakya Üniversiteler Birliği Türkiye’nin en iyi çalışan üniversiteler birliğidir. Yılda en az 20’si geleneksel olmak üzere ortalama 35 etkinlik düzenliyoruz.
Yer aldığımız en önemli birliklerden biri de Balkan Üniversiteler Birliği’dir. 2014 yılında 26 üniversite ile kurulan, Daimi Genel Sekreteri ve Kalıcı Yönetim Kurulu üyesi olduğumuz Balkan Üniversiteler Birliği, bugün ise 87 üniversiteden oluşmaktadır. Her geçen yıl gelişen ve büyüyen bir birlik.
Yakın zamanda dâhil olduğumuz bir diğer önemli birlik ise Karadeniz Üniversiteler Birliği. En son Bükreş’te Balkan Üniversiteler Birliği ile Karadeniz Üniversiteler Birliği’ni bir araya getirerek bir toplantı düzenledik. 20 ülkeden 200 üniversiteyi bir araya getirmiş olduk.
Bu başarılı çalışmalarımızdan ötürü şahsım, Üniversitelerarası Kurula seçilme başarısı gösterdi. Bu anlamda Trakya Üniversitesini temsilen Üniversitelerarası Kurul’da yer almaktan mutluluk duyuyorum.” şeklinde konuştu.
Şehirle Bütünleşen Bir Üniversite
Trakya Üniversitesinin düzenlediği bilimsel, kültürel ve sanatsal etkinliklerle şehirle bütünleştiğini vurgulayan Rektör Tabakoğlu “Bir başka hayalimiz olan radyomuz Günebakan yayın hayatına başladı. Buradan hem faaliyetlerimizi paylaşıyoruz hem de birçok programla dinleyicilerin bilgilenmelerini ve keyifli vakit geçirmelerini sağlıyoruz.
Bunun yanı sıra her yıl yüzlerce öğrenci etkinliği düzenleniyor. Aktif öğrenci senatomuza şimdi de öğrenci dekanlığını ekliyoruz.
Edirne’nin kaybolan, unutulan, üstü tozlanan değerlerini bularak ortaya çıkarmak ve yaşatmak adına önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Çalışma arkadaşımız Öğr. Gör. Orkun Akman’ın sayesinde doğduğu topraklara geri dönen Edirne Kırmızısı’nı master plan çerçevesinde yeniden bir marka değeri haline getireceğiz. Havsa MYO Müdürümüz Prof. Dr. Mustafa Tan Hocam ve ekip arkadaşlarının yaptığı çalışmalar neticesinde, unutulan bir başka değerimiz olan Edirne gülünü de yine topraklarımızla buluşturduk. Bunun yanı sıra tarihî değerlerimize de sahip çıkıyoruz. Mimarlık Fakültemiz, tarihî kışla binasında; Güzel Sanatlar Fakültemiz tarihî gar binasında, Sarayiçi Yerleşkemiz de yine bir kışla binasında hizmet veriyor.” ifadelerini kullandı.
Edirne Sarayı Bizim Kıymetlimiz
Edirne Sarayı çalışmaları hakkında bilgi veren Tabakoğlu “Osmanlı’ya 92 yıl boyunca payitahtlık yapmış bir şehrin, sarayının kültürel ve manevi açıdan hak ettiği değere kavuşması için var gücümüzle çalışıyoruz. Edirne Sarayı bizim kıymetlimiz. Bununla ilgili ne yapabiliriz, sarayı şehrimize nasıl kazandırabiliriz diye çok düşündük. Yaptığımız girişimler neticesinde Edirne Sarayı, Milli Saraylar Başkanlığı’na devredildi. Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız, Edirne Sarayı’nın 5 yıl içerisinde ihya edileceği müjdesini paylaştı. Bu şehre yapacağımız en büyük hizmet aslında sarayın ihyasıdır. Bu durum gerçekleştiğinde Topkapı Sarayı ne ise Edirne Sarayı da o olur.” dedi.
Konuşmasının sonunda kendi dönemlerinin krizler yönetimi dönemi olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “İlk göreve geldiğimizde 15 Temmuz krizini yönettik. Sonra COVID-19 krizi, ardından Ukrayna Savaşı ve son olarak da maalesef Kahramanmaraş depremi gibi majör diyebileceğimiz, üniversiteleri de etkileyen kriz durumlarından örnek gösterilecek kadar iyi bir yönetimle çıktık. Birlikte birçok zorluğun üstesinden geldik. Çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda hep birlikte Üniversitemizi en iyi konuma taşıyacağımızdan şüphem yok. Üniversitemiz bir ‘Dünya Üniversitesi’ olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Birlikte başardık, birlikte başarmaya devam edeceğiz.” diyerek Trakya Üniversitesinin 41. yılını kutladı.
Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun konuşmasının ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu, Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Zaim ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Filiz Akata söz alarak Trakya Üniversitesi anılarından bahsederek kuruluşun 41. yılını kutladılar.
Konuşmaların ardından 41. yıl pastasının kesilmesi ve toplu fotoğraf çekimi ile etkinlik sona erdi.
Haber Merkezi
- Mehmet Ali Abakay Yazdı: Kitap Fuarı mı Çocuk Kitap Panayırı mı? - Kasım 25, 2024
- İstasyon Mahallesi’ne Ulaşım Artık Üst Geçitten - Kasım 21, 2024
- Mehmet Akkaşoğlu Yazdı: Allah’ın Güzel İsimlerinden El_Mütekebbir - Kasım 21, 2024