TARİHİ KALEİÇİ EVLERİ KADERİNE TERK

Kaleiçi kaderine terk!
Edirne’de bulunan sivil mimarlık örneği tarihi 123 konağın onarılması için valiliğin başlattığı ‘Tarihi Konaklar İhya’ projesine sahipleri ilgi göstermeyince, proje kapsamında dahil edilen 12 konaktan 3’ü restore edilebildi… Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği Başkanı Bülent Bacıoğlu, “Burada altyapı, üstyapı ve özellikle dokusunu bozan binaların yıkılarak yerine eski şehri canlandıracak, daha doğrusu sivil mimari örneklerinin yaşatılması yönünde çalışmalar yapılması gerekir”
dedi.
Edirne’de bulunan sivil mimarlık örneği tarihi 123 konağın onarılması için valiliğin başlattığı ‘Tarihi Konaklar İhya’ projesine sahipleri ilgi göstermeyince, proje kapsamına dahil edilen 12 konaktan 3’ü restore edilebildi.
Edirne’nin kurucusu Roma İmparatoru Hadrianus’tan kalma kale sur duvarlarının bulunduğu ve ismini buradan alan Kaleiçi semtinde, sivil mimari örneği niteliğindeki tarihi evler kaderine terk edilmesi sonucu yok olma tehlikesi yaşıyor. Kaleiçi semtinin Dilaverbey ve Mithatpaşa mahallelerinde bulunan tarihi evler Musevi, Ermeni ve Müslümanların da aralarında bulunduğu bir çok inançtan topluluklara, 1900’lü yılların ortalarında kadar ev sahipliği yapmasıyla biliniyor. Ahşaptan yapılan evlerin bazıları sahipleri tarafından satılarak butik otel yapılırken günümüze kadar hayatta kalmayı başaran bazıları da hala ev olarak kullanılıyor.
Edirne Valiliği, 2018 yılında, ‘Altın üçgen’ olarak adlandırılan Selimiye, Eski Cami, Üç Şerefeli Camisi arasında bulunan ve Kaleiçi semtindeki konaklar için ‘Tarihi Konakları İhya’ projesi başlattı. Proje kapsamında genellikle birden fazla mirasçısı olan ve restorasyon konusunda Anıtlar Kurulu’na takılan 463 adet konak tespit edildi. 123 konağın metruk olarak belirlenip, bunların restore edilmesi için mülk sahiplerine tebligat gönderildi. Konakların ihyası için sahiplerinden valiliğe satmaları, kendileri onarmak isterlerse proje desteği verileceği, devredilen konakların onarımdan sonra 25-30 yıl kullanma hakkının da valiliğe verilmesi olmak üzere 3 seçenek sunuldu. Proje kapsamında 3 kişi konağını valiliğe hibe etti, 9 konak ise sahiplerinden satın alındı, diğer konakların sahipleri ise başvuruda bulunmadı. Bu zamana kadar 3 konak, sahipleri ile ’20-30 yıllığına hibe’ anlaşması programı ile onarılarak, müze, konuk evi ve kamu binasına olarak kullanılmaya başlandı. Diğer 9 konak proje kapsamında onarım sırasını beklerken, sahiplerinin başvurmadığı konaklar ise kaderine terk edildi.
‘ESKİ YERLEŞİMİN OLUŞTURULMASI KONUSUNDA GEÇ KALDIK’
Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği Başkanı Bülent Bacıoğlu, bünyesinde sivil mimari örnekleri ve ibadethaneler barındıran Kaleiçi’ndeki tarihi dokunun gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini söyledi. Bacıoğlu, “Bu güzel dokuyu gelecek kuşaklara aktarmamız için çok yoğun bir çalışma içerisinde olmamız gerekir. Maalesef Edirne bu konuda geç kaldı. Edirne’nin ‘old town’ dediğimiz eski yerleşimi oluşturma noktasında geç kaldık hep beraber. Burada altyapı, üstyapı ve özellikle dokusunu bozan binaların yıkılarak yerine eski şehri canlandıracak, daha doğrusu sivil mimari örneklerinin yaşatılması yönünde çalışmalar yapılması gerekir. Çünkü turistler şehre geldiği zaman konaklama süresini arttırmak, onlara aktivite sunmak açısından eski yerleşimler çok önemli bir bölge” dedi.
Kaleiçi’nin kent kimliğinin gelecek kuşaklara taşınması amacıyla turistlerin en çok ilgi gösterebileceği bir bölge olduğuna da vurgu yapan Bacıoğlu, “Bir çok taşınmaz eser var burada. Bir çoğu yıkık dökük vaziyette, bir kısmı yok olmuş durumda, bir kısmındaysa yoğun şekilde kurtarılması için çalışmalar var ama bir an önce Edirne’nin Kaleiçi olarak adlandırılan eski yerleşim bölgesinin turizme kazandırılması, kültürel mirasın gelecek kuşaklara taşınması ve sivil mimari örneği evlerin, konakların ve geçmişten kalan kamu binalarının bulunduğu bu bölgenin projelendirilip geleceğe taşıması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.
hudut

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.