Süt’te Fiyat Çıkmazı

Süt’te Fiyat Çıkmazı
Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ sütte en son yaptığı zammın üzerinden 9 ay geçerken, artan girdi maliyetlerine rağmen halen fiyat güncellemesi yapılmaması üreticiyi adeta çıkmaza soktu… Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, en geç 1 Temmuz itibariyle 1 litre çiğ süt fiyatının 15 lira olarak açıklanması gerekliliğine dikkat çekerek, “Eğer bu böyle gidecek diyeceklerse, üreticinin sesine kulak vermemeye devam edilirse, kış aylarına girerken Ağustos ayından sonra var olan inek kesimleri 4’e, 5’e katlanır, hayvan kalmaz” dedi.
Türkiye genelinde Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ sütte en son yaptığı zammın üzerinden 9 ay geçerken, artan girdi maliyetlerine rağmen halen fiyat güncellemesi yapılmaması üreticiyi adeta çıkmaza soktu.
Aynı zamanda kendisi de üretici olan Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, çiğ sütte henüz fiyat güncellemesi yapılmamasını eleştirdi. Özellikle son dönemde artan enflasyon ile birlikte girdi maliyetlerinin çok arttığını ifade eden Suiçmez, 1 Temmuz itibariyle yeni fiyatın açıklanması gerektiğini söyledi. 1 litre sütteki maliyetin 12 lira olduğunu, yeni fiyatın ise 15 lira olması gerektiğini kaydeden Suiçmez, aksi takdirde sonbahardan sonra kesime giden hayvanların sayısında 4-5 kat artış yaşanacağı uyarısında bulundu.
‘9 AYDA 1 KURUŞ ZAM GÖRMEDİ’
Yıl başından bu yana market raflarındaki süt ürünlerine yüzde 40 ile 45 oranında zam geldiğini, buna rağmen üretici olarak kendilerinin bir fiyat güncellemesi görme-diklerini söyleyen Suiçmez, “Ulusal Süt Konseyi bildiğiniz üzere 2022’nin Ekim ayında toplandı en son ve bir fiyat belirledi. Ekim ayından bugüne geldiğimizde yaklaşık neredeyse 9 ay oldu ve halen aynı fiyat var. Bu fiyat da 8.5 lira. Yeni yılda ise Ulusal Süt Konseyi’nin dışında bir fiyat oluşumu oldu piyasalarda ve Ocak ayında 11 liraya kadar çıktı. 11 liraya çıktığı anda market raflarında sanayici bir fiyat belirlemesi yaptı. Ancak bu fiyat belirlemesi 1 ay sürdü ve 1 ay sonra bizim süt fiyatı 10 liraya düştü. Market raflarındaki raflar buna rağmen düşmedi. O belirlenen maliyet üzerinden devam etti. Hatta onunla da kalmadı, o günden bugüne, yani Ocak ayında belirlenen fiyattan bugüne en az yüzde 40-45 zam geldi market raflarındaki ürüne. Bu zammı oradaki market sahipleri kendileri yapmadı. Sanayici de, market de ürüne zam yaptı. Buna rağmen bizim süt o günden bugüne 1 kuruş artış göstermedi. Onlar maliyet hesaplaması yapıyor, biz de maliyet hesaplaması yapıyoruz. Onlar fiyatlara yansıtıyor, biz maalesef fiyatların üzerine bu maliyeti yansıtamıyoruz. Sıkıntının en büyüğü burada” dedi.
‘BÖYLE GİDERSE AĞUSTOS’TAN SONRA İNEK KESİMLERİ 4’E, 5’E KATLANIR, HAYVAN KALMAZ’
Ulusal Süt Konseyi’nin yaklaşık 3-4 yıldır ciddi işlevsel görev yapamadığını da kaydeden Suiçmez, “Konseye Gıda Komitesi bir tavsiye fiyat söylüyor, ‘siz bunu görüşüp bu fiyatı açıklayın’ diyor. Hal böyle olunca Ulusal Süt Konseyi bugün toplansa dahi Gıda Komitesi’nden tavsiye fiyatı almadıkça bir fiyat deklare etmesi mümkün değil. Bu böyle gitmez. 10 gün önce de bir açıklama yapmıştım, yine açıklıyorum. Şu anda yaz aylarındayız, eğer bu böyle gidecek diyeceklerse, üreticinin sesine kulak vermemeye devam edilirse, şu anda yaz aylarındayız ve hayvanlar iyi veya kötü meraya gidiyor, biraz daha geçiştiriyorlar, kış aylarına girerken Ağustos ayından sonra var olan inek kesimleri 4’e, 5’e katlanır, hayvan kalmaz. Buna müdahale edilmezse burada hayvan kalmaz. Bu sefer sürekli kısır döngü içerisinde hep ithalat yapılır. Bu kısır döngüyü kıramadığımız zaman 3-5 sene içinde bu hayvanlar yine kesime gidiyor” diye konuştu.
1 Temmuz itibariyle sütte yeni fiyatın 15 lira olarak açıklanması gerektiğinin altını çizen Suiçmez, “Burada yapılması gereken çok acil, 1 Temmuz itibariyle sütümüz en az 15 lira olmak zorunda. Şu anda 1 litre sütün maliyeti 12 lirayı geçmiş durumda. Kamuoyunun iyi bilmesi lazım, o marketteki peynire zammı biz yapmıyoruz, yoğurda biz zam yapmıyoruz çünkü biz fiyat belirleyemiyoruz. Bu arada olan üretici ile tüketiciye oluyor. Ben 1 litre sütü 12 liraya mal ediyorum, 10 liraya piyasaya veriyorum. Diyeceksiniz ki; ‘zarar ediyorsan nasıl çalışıyorsun?’, çalışmak zorundayız, biz bunu bir çırpıda bırakamayız” şeklinde konuştu.
‘MUCİZEVİ ŞEKİLDE
ÜRETİME DEVAM EDİYORUZ’
Süt üreticisinin 9 aydır zam görmeden mucizevi şekilde üretime devam ettiğini belirten Suiçmez, “Enflasyonun olduğu yerde, maliyetlerin arttığı yere bizim 9 ayda fiyatımızın belirlenmemesi bizim mucizevi üretim yaptığımız anlamına geliyor. Bu insanlar bu sütü nasıl üretiyor diye durup düşünmeniz gerekir. 9 aydan beri kendi süt fiyatı hiç artmayan ve girdi maliyetleri sürekli artan bir üretici kesiminden bahsediyoruz. Mucizevi şekilde süt üretmeye devam ediyoruz. Biz sadece kazandığımız paranın, emeğimizin karşılığını almak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
hudut

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.