Sütte Durum ‘Umutsuz!’

Sütte Durum ‘Umutsuz!’
Edirne İl Genel Meclisi’nin CHP İpsala Üyesi ve süt üreticisi Cevdet Kurt, süt üreticilerinin para kazanmaması nedeniyle umutlarının kalmadığını ve işletmelerin kapanmaya başladığını söyledi… İl Genel Meclisi’nin Eylül ayı toplantılarının son birleşiminde konuşan Kurt, maliyetlerin çok yüksek olması ile birlikte 2 yıldır üreticinin para kazanamadığına dikkat çekerek, “Bizden alınan sütün fiyatı şu anda 15 TL. Sütün bize maliyeti ise 14,60 TL Buna acil bir çözüm bulunmalıdır. Yoksa hayvancılık bitme noktasına gelecek. Şu anda çok kişi işletmesini kapatıyor. Bu durum nereye kadar gidecek?”diye sordu…
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İpsala İl Genel Meclis Üyesi ve süt üreticisi Cevdet Kurt, süt üreticilerinin para kazanmaması nedeniyle umutlarının kalmadığını ve işletmelerin yavaş yavaş kapanmaya başladığını belirtti.
CHP’li Kurt, İl Genel Meclisi’nin Eylül ayı toplantılarının son birleşiminde konuştu. Kendisi de süt üreticisi olan Kurt, üreticilerin artan maliyetlerle birlikte para kazanamaması nedeniyle, işletmelerini kapadığını söyledi. Kurt, 15 lira olan süt fiyatının 20 lira olması gerektiğini, bakanlığın da 2 lira destek vermesi gerektiğini söyledi.
‘SÜT EN AZ 20 LİRA OLMALI’
Süt üretimi sektöründe çalışan eleman bulunamadığına dikkat çeken Kurt; “Çalışacak eleman bulunamıyor. Bir taraftan maliyetlerin çok yüksek olması ile birlikte 2 yıldır üretici para kazanamamaktadır. Bu işi yapanların artık işletmesini kapatıyor olması ve umudunun kalmaması nedeniyle sütün en az 20 TL olması ve Bakanlık olarak 2 TL destek verilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

‘SÜT TOZU İTHALATI DURDURULMADIKÇA TÜRKİYE’DE HAYVANCILIK BİTECEKTİR’
Süt tozu ithalatın durdurulması gerektiğinin altını çizen Kurt, “Süt tozu ithalatını durdurmadıkları sürece Türkiye’de hayvancılık bitecektir. Ayrıca meralarımıza Güneş Enerji Santrali (GES) panelleri yapılmaktadır. Bu nedenle meralarda hayvanların otlak yeri kalmayacağından maliyetler daha da artacak ve hayvancılık bitme noktasına gelecek. Acil önlemler alınması gerekmektedir” diye konuştu.
‘PARAYI SANAYİCİLER KAZANIYOR’
Üreticilerin son 2 yıldır para kazanamamasına karşın, sanayicilerin tam aksine iyi para kazandığının belirten Kurt; “Ulusal Süt Konseyi’ndekiler sadece koltuklarını koruma peşindeler. Onlar lüks otellerde konaklamayı, güzel yerlerde yemek yemeyi bir marifet sanarak toplantılar yapıyorlar. Ama icraatlarında bir şey yok. Parayı kazanan sanayiciler oluyor. Üretici son 2 yıldır zaten para kazanamıyor. Sanayiciler iyi para kazanıyor. Yüzde 100’e yakın oradan kazanç sağlıyorlar. Bizim elimizde olan bir şey değil. Buna hükümetin bir çare bulması lazım” ifadelerini kullandı.
‘MALİYET 14,60 TL, BİZDEN ALINAN SÜT FİYATI 15 TL’
Üreticinin sütten kazanç sağlayamadığına vurgu yapan Kurt, “Markasına göre fiyatları daha da yükseliyor. Bizden alınan sütün fiyatı ise şu anda 15 TL’dir. Sütün bize maliyeti şu anda 14,60 TL’dir. Bu nedenle herhangi bir kazanç sağlamıyoruz. Bakanlık olarak buna acil bir çözüm bulunmalıdır. Yoksa hayvancılık bitme noktasına gelecektir. Şu anda çok kişi işletmesini kapatıyor. Bu durum nereye kadar gidecek? Böylece istihdam da sağlanmayacak. Köyler boşalıyor. Aslında üretici bırakmak istemiyor” şeklinde konuştu.
‘HAYVANLARINI SATIP MEVDUAT FAİZİNE KOYSA DAHA ÇOK KAZANIYOR’
Kurt, üreticinin hayvanlarını satarak mevduat faizinden kazanacağı paranın, süt satışından kazanacağı paradan daha fazla olduğuna vurgu yaparak; “Küçük işletmesi olan bir üreticinin 10 tane hayvanı varsa, bugün tanesi 150 bin TL’den toplam 1 milyon 500 bin TL yapıyor. 10 hayvanını satan üretici bugün 1 milyon 500 bin TL’yi mevduat faizine koysa, en az 60 bin TL para kazanacak. Ama 10 hayvanla üretim yapan üretici bugün 60 bin TL değil; 10 bin TL bile kazanamıyor. Bu nedenle herkes bırakma noktasına geldi. Hayvanını satan faize yatırıyor ve daha çok kazanıyor” ifadelerine yer verdi.
‘SÜT ARTIK SUDAN UCUZ HALE GELDİ’
En azından 1 litre süt ücretiyle 1,5 kilogram yem alınabilmesi gerektiğini söyleyen Cevdet Kurt; “Üretici birliklerinin başkanları eylem mi yapacak, bakanlığa mı gidecek? Ama 2 yıldır hiçbir çözüm bulunmuyor. En azından 1 litre süt ile 1,5 kilo yem alınabilmesi lazım. Bu da yıllardan beri uygulanmıyor. Uygulansa, hayvancılık yapanlar nefes alacak. Süt artık sudan ucuz hale geldi. 0,5’lik su marketlerde 10 TL. Biz de 1 litre sütün 20 TL olmasını istiyoruz. Bakanlığın da buna 2 TL destek vermesi gerekiyor. Desteği de 6 ay sonunda değil; her ay sonunda üreticinin hesaplarına yatırması lazım” açıklamalarında bulundu.
KOMŞUNUN SÜTÜNE BİLE MUHTAÇ OLACAĞIZ’
Edirneli üreticilerden Erdal Akgün, üreticinin sütünün yok pahasına satıldığını belirtip, “Çok uzun yıllardan beri süt fiyatları çok kötü durumda. Artık neredeyse yok pahasına üreticinin sütü satılıyor. Öyle bir dengesizlik var ki süt sektöründeki mandıracılar da artık süt alımını bırakmaya başladı. Süt üreticiliğinde tarih boyunca böyle bir kötü dönem yaşanmadı. Ne yaptıysak sesimizi de kimseye duyuramıyoruz zaten ilgilenmiyorlar da. İktidar bunların yerine çok küçük meselelerle, olmadık işlerle uğraşıyor. Çok fazla uzun süre olmayacak. Öyle bir dönem gelecek ki bu konuda Bulgaristan ve Yunanistan’a bile muhtaç durumda kalacağız. Mandırası olanlar devletten komşuya gidip süt alabilmek için özel izin isteyecekler. Komşunun sütüne bile muhtaç hale geleceğiz” diye konuştu.

hudutgazetesi

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.