Sultaniçe – Gülçavuş’ta kafa karışıklığı!
Sultaniçe – Gülçavuş’ta kafa karışıklığı!
Edirne’nin Enez ilçesine bağlı Gülçavuş-Sultaniçe köyleri sahilinde ‘Gülçavuş ve Sultaniçe Köyleri Sahil Siteleri İçme suyu ve Kanalizasyon Yapım İşi’ için ‘Devlet-Yurttaş İşbirliği Projesi’ önemli eksikliklerine karşın bölgedeki yazlıkçılara sezon başından bu yana hizmet vermeye devam ederken, her haneye ayrı, çoklu odaları bulunan işyerlerine tek abonelik gibi bazı uygulamalar ise tepkilere neden oluyor.
Edirne’nin Enez ilçesine bağlı Gülçavuş-Sultaniçe köyleri sahilinde ‘Gülçavuş ve Sultaniçe Köyleri Sahil Siteleri İçme suyu ve Kanalizasyon Yapım İşi’ için ‘Devlet-Yurttaş İşbirliği Projesi’ önemli eksikliklerine karşın bölgedeki yazlıkçılara sezon başından bu yana hizmet vermeye devam ederken, her haneye ayrı, çoklu odaları bulunan işyerlerine tek abonelik gibi bazı uygulamalar ise tepkilere neden oluyor.
Devlet-Vatandaş işbirliği projesi başladığı günden beri ilk defa resmi bir kurum tarafından yapılan tebligatta bugüne kadar katkı payı ödemeyen vatandaşların katkı paylarını ödemeleri abonelik işlemlerini tamamlamaları istendi.
Tebligatta alt yapı sistemine katılım çağrısı ve ödenecek ücretler ayrıntılı gösterilmesine karşın sistemde oluşan arıza ve sorunlara değinilmemesi ise dikkat çekti..
İl Özel İdaresi tarafından genel sekreter Vali Yardımcısı Eyyüp Batuhan Ciğerci ile Enez Köylere Hizmet Götürme Birliği Müdür Vekili Bayram Nanta imzalı yazı aynı zamanda bölgede Devlet-Vatandaş işbirliği projesinde vatandaşlara iletilen ilk resmi belge olma özelliğini taşıyor. Gönderilen yazıda katkı paylarının yatırmayanlar için sitelerde yaşayanlar 30 bin lira (Proje başladığında ilk yatıranlar 15 bin liraydı), müstakil evlerde yaşayanlar için 40 bin lira (proje başladığında ilk yatıranlar 25 bin liraydı) olarak belirlendiğine yer verildi.
HER HANEYE AYRI ABONELİK, ÇOKLU ODALARI BULUNAN İŞYERLERİNE TEK ABONELİK!
Bölgede yaşayanlar hane başı ücret ödemekle yükümlü tutulurken, sitelerde ve müstakil evlerde yaşayanlar hane başı katılım bedeli ödeyip, su abonelikleri için de ayrı ayrı abonelik işlemleri yapmakta, hane başı 5 bin lira abonelik parası ödeyip, hane başı atık su ve çöp parası yükümlülüklerini yerine getirirken çoklu odaları bulunan işyerlerine ise tek bir abonelik ile işlem yaptırılması bölgede yaşayanların tepkisine neden oluyor.
Bölgede yaşayan bir yazlıkçı yaptığı açıklamada; “Bizim sitemizde daha şimdiden 20’den fazla hane abone oldu sisteme. Diğer arkadaşlarda abone olmak yolunda. Sonuçta sitede yaşayanlar olarak bizler her hane başı abone olarak 5 bin lira abonelik, bin lira çöp toplama parası ve yine her hane ayrı ayrı katı atık bedeli ödüyoruz. Oysa aşağıda bazı çoklu odalı işyerleri tek bir abonelik ile işin içinden çıkıyorlar. Tek abonelik ile bizim hane başı verdiğimiz 5 bin lirayı verip işyerinin tamamını abonelik sistemine katmış oluyorlar. Burada adaletsizlik var..
BÖLGEDE İŞYERLERİNİN KATKI PAYLARI VE ABONELİK BEDELLERİ AÇIKLANSIN
Tebligat geldi, gördüm inceledim bizler için bütün ayrıntılara girilmişken çoklu odaları bulunan işyerleri için tek bir satır açıklama yok. Adaletli olunacaksa bu işyerleri de bu sistemden yararlanıyor ve iş yerlerinde para kazanıyorlarsa bu işyerlerinin ne kadar katkı payı ile sisteme katıldıkları, abonelik ve katık atık bedeli olarak ne kadar ödeme yapılacakları da şeffaf bir şekilde bölgede yaşayanlarla paylaşılmasını bekliyoruz.
Şu anda su hizmetlerinden faydalanamıyoruz yeterince. Basınç çok düşük geliyor. Umuyoruz bu sorun bir an önce çözülür” ifadelerini kullandı.
JENERATÖR MUTLAKA GEREKLİ
Sezon içinde kanalizasyon sisteminde sahile yakın bacalarda sorun yaşandığında Edirne Özel İdaresi’nin vidanjörü ile müdahalelerde bulunulmuş sorunlar giderilmeye çalışılmıştı.
Gülçavuş sahilinde belediye emeklisi su ve kanalizasyon hizmetlerinde çalışmış bir sakinle yaptığımız görüşmede; şunları aktardı:
“Alt yapıyı bu bölgede en çok isteyenlerden birisiyim. Proje önümüze geldiğinde ilk evet diyenlerden ve katılanlardanım. Komşularımı ve sitemizde yaşayanların da projeye destek vermeleri için görüşmeler yaparak katkı vermeye çalıştım. Proje için çalışmalar başladığında yapılan alt yapı çalışmaları esnasında projeyi denetlemekle görevli kurumların yeterince denetleme işlemi yapmadıklarını düşünüyorum.
Eğer proje önlerinde geldiğinde bu kurumları teknik elemanları projeyi yeterli şekilde inceleselerdi kanalizasyon sistemi için konulacak pompaların yetersiz geleceğini görmeleri gerekirdi.
Sistemi ilk incelediğim zaman kanalizasyon sisteminde pompalar için jeneratörün düşünülmediğini fark ettim. Bu projenin en büyük eksikliği jeneratör olmamasıdır. Bu yaz bayram döneminde kalabalıklarda sistem tam kapasite çalıştığında pompaların yetersiz olduğunu gördüğümüz gibi olası uzun saatleri bulan elektrik kesintilerinde de sistem duracak, şişecek ve çok daha büyük sorunlar yaşanmasına neden olacaktır. Önerim bu eksikliğin acilen giderilmesi ve bütün pompaları besleyecek jeneratör sisteminin kurulmasıdır.
ARITMA SİSTEMİNE ISLAK MENDİLLER VE PEDLER BÜYÜK ZARAR VERİYOR
Geçtiğimiz hafta içinde yine yaşanan bir aksaklık evlerde kullanılan ıslak mendil, ped gibi maddelerin sisteme atılması sonucu oluşan tıkanmanın olmaması için bütün siteler ve müstakil evlerin özellikle de iş yerlerinin bacaya gidiş yerlerine ızgara sistemi kurulmalıdır ve bu ızgaralar düzenli aralıklarla denetlenmelidir.
Izgara sistemine karşın sisteme giden bu tür meteryallerin de pompalara zarar vermesini engellemek için önlerine parçalayıcı sistem kurulabilir ve bu meteryaller pompalara ulaşmadan parçalanarak sisteme zarar vermesinin önüne geçilebileceğini düşünüyorum. Kullanma suyumuzun da düşük basınç nedeniyle randımanlı çalışmadığını görüyoruz. Bu sorunda mutlaka çözülmeli. Onun içinde Sultaniçe ve Gülçavuş yazlıklarının başladığı yerlere iki ayrı kademeli basınç ayarlı pompa konulmalı ve bölgede yaşayanların normal basınçta su alabilmeleri sağlanmalıdır.”
Sahilde görüştüğümüz diğer bir yazlıkçı da sahildeki genel sorunlardan söz ederek şöyle konuştu:;
İMAR PLANLARINI ENDİŞE İLE BEKLİYORUZ
“Yaklaşık 30 yıldır bu sahilde yaz dönemlerinde kalıyoruz. Sitede yaşıyoruz, burayı, bu bölgeyi seviyoruz. İlk geldiğimiz yıllarda çocuklarımız küçüktüler, bu sahilde büyüdüler, hepsi yetişkin iş güç sahibi insanlar oldular. Şimdi torunlarımız bu sahillerin keyfini sürüyorlar bizlerle birlikte.
Burası Saros’un en bakir yeri ve böyle olması bizleri çok mutlu ediyor. Doğal hallerinin keyfini sürüyor, torunlarımızın, gelecek kuşakların buralardan faydalanmasını umuyoruz.
İmar planları hazırlanıyormuş, endişelerimiz var. Sürekli hazırlanan ama bir türlü sonuca kavuşamayan bu planlama yaşadığımız bu güzel yöreye neler getirecek, neler götürecek bilemiyoruz. En büyük endişemiz yıllarca sürecek bir inşaat furyasının buraları cehenneme çevirebilme ihtimali.
Alt yapı için çalışmalar yapıldı. Aksaklıklar olduğunu gözlemliyoruz, umarız zaman içinde bunlar giderilsin. Endişe de ediyoruz yapılanlardan aynı zamanda.
SAHİL YOLU VE KÖPRÜ BURADAN KALKMALIDIR
Bakın yan tarafımıza portatif duş ve tuvaletler yaptılar. Tuvaletin olduğu yere es koymamışlar günlerce koktu. Duşların altında yarım karış sürekli su birikiyor. Kumlar duşluğun altında toplanıyor, o kumlar gittikleri bacayı mutlaka dolduracaklardır. Bu ne plansızlık anlayabilmiş değiliz.
Sahile bakın iki adet çöp konteyneri var burada. Yarım günde ikisi de doluyor, ondan sonra insanlar çöplerini konteyner etrafına bırakıyorlar. Kokuyor, köpekler parçalıyor. Buraya birkaç tane daha konteyner konulamaz mı, bu kadar zor mu bu işler?
En önemli konulardan birisi de sahilde uzanan bu yol ve devam eden köprü. Bu yol ve köprü bu sahile kesinlikle yakışmıyor. Sahilimizden çalınarak otomobiller için yapılan bu yol ve köprü derhal kaldırılması, burası sahile kazandırılmalıdır. Gülçavuş sahilinde ve özel işletmelerde kalanlar bakın gölgeliklerini üst üste koymuşlar adeta. Sahil yetmiyor yazlıkçılara. Ama bu yol ve köprü oradan kalkarsa sahil bütünlüğüne kavuşacak, dereye kadar uzayacak ve bu yoğunluk bir ölçüde ortadan kalkacaktır.”
hudutgazetesi
- Mehmet Ali Abakay Yazdı: Kitap Fuarı mı Çocuk Kitap Panayırı mı? - Kasım 25, 2024
- İstasyon Mahallesi’ne Ulaşım Artık Üst Geçitten - Kasım 21, 2024
- Mehmet Akkaşoğlu Yazdı: Allah’ın Güzel İsimlerinden El_Mütekebbir - Kasım 21, 2024