SUİÇMEZ, “SÜTÜN FİYATI EN AZ 2.5 TL OLMALI”

Edirne İli Merkez İlçe ve Süloğlu İlçesi Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, Ulusal Süt Konseyinin Eylül ayına kadar bir kilo çiğ inek sütüne 2 buçuk lira fiyat vermesi gerektiğini söyledi. Basının karşına bir bardak çay, kahve ve sütle çıkan Suiçmez, çay, kahve ve süt fiyatlarını karşılaştırdı.
Suiçmez, fiyat karşılaştırmasında, “Önümde birer bardak kahve, çay ve süt var. Bu kahveyi nerede içerseniz için 5 liradan aşağı fiyat yok, çayın fiyatı köy kahvelerinde dahi bir buçuk lira ama bir bardak süt 19 kuruşa geliyor. Yazık günahtır” dedi.

Üç ay önce Ulusal Süt Konseyinin bir litre çiğ inek süt fiyatı belirlediğini açıklayarak, “2009 yılından bu yana fiyatları konsey belirliyor. Üç ay önce belirlenen fiyatlar yılın sonuna kadar diye belirlendi. Biz daha o zaman ‘sene sonu çok uzun olur’ dedik. Çünkü maliyet girdileri ciddi anlamda artıyor ve bunun uygun olmayacağını söylemiştik. Sabrettik, toplanmalarını bekledik ama gözlemlediğimiz kadarıyla konseyde herhangi bir toplanma belirtisi yok. Biz bunları merkez birliği ve büyük sanayiciler aracılığıyla, konseyde bulunan seçilmiş arkadaşlar aracılığıyla da dile getiriyoruz ama geldiğimiz nokta gerçekten süt üretiminde ciddi anlamda tehlike çanlarının çaldığı belirtilerini veriyor. Ciddi anlamda süt üretiminde düşüş var. Edirne merkez köyleri ve Süloğlu ilçesi ve köylerinde süt kayıtlarını biz tutuyoruz. 2018 yılı Haziran ayında günlük Edirne Süt Üreticileri Birliğinden piyasaya arz ettiğimiz süt günlük 36 ton. 2019 yılı Haziran ayı verilerinde 29 ton. Yani geçen yılın aynı ayıyla bu yılın aynı ayında günlük 7 ton bir düşüş var. Bu da yaklaşık olarak yüzde 19,5 gibi. Bu düşüşte sıcaklar etkili ama geçen yıl da bu sıcaklar vardı. Yüzde 6-7 sıcaklığın etkili olduğunu düşünürsek yüzde 12-13 gibi süt üretiminden çekilme var. Ben de üretici olduğumdan devamlı sahadayım. Köylerde ciddi anlamda işletmelerin kapandığını görüyoruz. Çok büyük bir tehlike. Bu üretimden çekilme devam ederse belki üç-dört yıl hissetmeyiz ama belki on yıl sonra bu üretimden çekilmenin çok büyük acılarını yaşayabiliriz. Tarımın her alanı stratejik ama özellikle hayvancılık alanında üretimden çekilme bir gerçek” dedi.

Süt Hayvancılığı Daha İyi Yere Geldiğinde Et Sorunumuz da Kalkacak

Suiçmez, son olarak, “Önümde birer bardak kahve, çay ve süt var. Bu kahveyi nerede içerseniz için 5 liradan aşağı fiyat yok, çayın fiyatı köy kahvelerinde dahi 1,5 lira, ama bir bardak süt 19 kuruşa geliyor. Yazık günahtır. Bu üretici çekilir. Yem fiyatları ciddi anlamda arttı. Sütün fiyatı 3 lira civarında olmalı. Tüketiciyi de düşünürsek en az 2,5 lira olmalı. Çok geç kalınıyor. Eylül ayı girmeden süt fiyatları değişmeli. Bu olay Aralık ayını beklemez. Çok ciddi oranda kan kaybediyoruz, uyarıyorum. Gelecek için çok büyük bir tehlike. 10 yıl sonra bu iş dönülmez hale gelir. Süt üreticisine artık şevk verelim, para kazanır hale gelmeli. Süt hayvancılığı daha iyi yerlere geldiğinde et sorunumuz da kalkacak. Kestiğimiz dananın bir anası var bu da süt ineği. Bu açık büyürse sorun daha da artacak, kapatamayacak boyutlara varacak. Üretici tam anlamıyla küstürülüp üretimden çekilirse kıtlık olur. Büyük çiftlikler kuruluyor deniyor, onların kurulması Türkiye’nin hayvancılık geleceğini teşkil etmez” şeklinde konuştu.

Haber MERKEZİ

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.