Soner Duman Yazdı: Şu Üçünü Yapabilenin Sırtı Yere Gelmez

Şu üçünü yapabilenin sırtı yere gelmez:

1) İşler istediği gibi gitmediği ve başarısız olduğu anlarda bile “bunda da vardır bir hayır” diye işleri hayra yoran,

2) Ümitlerin tükendiği anda bile “gün doğmadan neler doğar” diyerek ümidini diri tutan,

3) Önüne engeller çıksa da “Allah’ın izniyle aşarız” diyen.

***

Bu dünya uçsuz bucaksız bir okyanusa benzer. Her bir insan bu okyanus üzerinde batmadan gitmeye çalışan bir gemi gibidir. Kimi zaman okyanus sakin, duru, süt limandır. O zaman gemi rahat rahat yol alır. Kimi zaman olur ki dalgalar, fırtınalar içinde gemi bir o yana bir bu yana sallanır, yalpalanır, battı batacak gibi olur.

İşte dalgalı, fırtınalı zamanlarda gemiyi batmaktan korumak için usta bir kaptana ihtiyaç vardır. Aynen bunun gibi hayatın gel-gitleri ve zikzakları içinde özellikle zorluklarla sınandığımız durumlarda bizi pes etmekten, kendimizi koyvermekten alıkoyacak bir moral ve motivasyona ihtiyacımız vardır.

İnsanı ve imtihan şartlarını yaratan Allah, insana bir takım güç kaynakları vermiştir. Bu güç kaynaklarından haberdar olup yerli yerince kullananlar, dalgaların boyutu nereye ulaşırsa ulaşsın bu okyanusta gemilerini batmadan sahil-i selamete yürütebilirler. Bu güç kaynaklarının farkında olmayanlar ise ya gemilerini batırırlar, ya karaya oturturlar ya da paramparça bir vaziyette dağılıp giderler.

Peki nedir bu güç kaynakları?

1. İşler istediğimiz gibi gitmediğinde, karşımıza umulmadık zorluklar ve engeller çıktığında, başarısız olduğumuzda “lanet olsun!”, “beceremedim”, “başaramadım”, “öldüm, bittim” demek yerine “bunda da vardır bir hayır” demek ve bu şekilde düşünmektir.

Bizim şer zannettiğimiz şeyler hayır olabilir. Olmadığı için üzüldüğümüz şeyler, gün gelip olmadığı için şükrettiğimiz şeylere dönüşebilir.

Bugün beceremediğimiz, başaramadığımız bir sınavdan yarın çok yüksek bir notla, derece yaparak geçebiliriz.

Her başarısızlık bizde o işe karşı artı bir tecrübe sağlar. Bir adresi ararken pek çok yanlış sokağa girebilirsiniz ama bu durum, sizin şehri daha yakından tanımanıza imkân verir.

Rabbimiz ne buyuruyordu?

“Siz bir şeyi kötü gördüğünüz halde o şey sizin hakkınızda hayırlı olabilir. Siz bir şeyi iyi gördüğünüz halde o şey sizin hakkınızda kötü olabilir. Allah bilir, siz bilemezsiniz.” (Bakara 216)

2. Ümitlerin tükendiği anda bile “gün doğmadan neler doğar” diyerek ümidini diri tutmak gerekir.

Allah Resûlü (s.a.v.), Hz. Ebubekir ile Medine’ye hicret ederken Sevr mağarasına gizlenmişlerdi. Müşrikler mağazanın ağzına kadar geldiklerinde Hz. Ebubekir, peygamberimiz adına endişe etti. Peygamberimiz ise “üzülme, Allah bizimle beraberdir. Üçüncüleri Allah olan iki kişi hakkında ne düşünürsün!” buyurmuştu.

Hz. Musa, İsrailoğulları ile birlikte Mısır’dan çıktığında Firavun ve ordusu onları denizin kenarında kıstırdığında İsrailoğulları “eyvah, işte şimdi hapı yuttuk, yakalandık” dediklerinde Hz. Musa ne demişti? “Asla! Rabbim benimle birliktedir. O bize bir yol gösterecektir” (Şuara 62)

3. Üçüncü güç kaynağımız, önümüze engeller çıksa da “Allah’ın izniyle aşarız” diyebilmektir.

Sayıları az olan mümin topluluklar, sayıları çok olan düşmanı gördüklerinde “nice az topluluklar Allah’ın izniyle çok topluluklara galip gelmiştir” (Bakara 249) diyerek Rablerine tevekkül ettiklerinde Rableri onlara yardım etmedi mi?

Bedir’de sayıları az olan ashab-ı kirama yardım etmedi mi?

Ashab-ı Kehf, şehri terk edip de bir mağaraya sığındıklarında Rabbimiz onlara yardım etmedi mi?

Evet… Bu hayatta bazen (belki çoğu zaman) fırtınalar, zorluklar olacak ama gemimizi doğru dürüst yürütebilmek ve sahile ulaşabilmek için Rabbimizin bize bahşettiği güç kaynaklarından istifade edeceğiz.

Rabbimiz, “güçlü mümin” olmayı bizlere nasip eylesin. Güç kaynaklarımızın farkına vararak bunları kullanmayı, hayat imtihanının fırtınaları içinden geçerek selametin sahiline ulaşmayı bizlere nasip eylesin. Bizleri yılmaktan, usanmaktan, bezmekten, bıkmaktan, bırakmaktan ve batmaktan muhafaza eylesin.

Kaynak: Soner Duman/10 Rebîülevvel 1446 – 13 Eylül 2024/Cuma

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.