Soner Duman Yazdı: Bizleri bir bayrama daha ulaştıran Rabbimize hamdolsun!

Bizleri bir bayrama daha ulaştıran Rabbimize hamdolsun!

İslam’ın en güzel yanlarından birisi de insan fıtratında bulunan bütün özellikleri dikkate alıp fıtratın ihtiyacını tam anlamıyla karşılayabilmesidir.

İnsanın fıtratında sevinme, rahatlama, mutluluğunu insanlarla paylaşma özelliği vardır. İnsanın “nasıl sevindiği”, “sevinince neler yaptığı” onun kişiliğini ortaya koyar.

Çoğu insan fıtratında var olan bu özelliğini “şımarıklık”, “kibirlenme”, “yoldan çıkma”, “günaha girme” şeklinde ortaya koyar. İnsanların nasıl sevindiklerine bir bakın bunu görürsünüz.

Yılbaşlarında insanların nasıl çılgınca sevinç gösterisi yaptığını görüyor musunuz? Havayi fişek gösterileri, bira ve içki kadehleri, çılgınca eğlenmeler, sarhoş olmalar…

Yabancı kültürlerin festival ve bayramlarına bir bakın…. Cadılar bayramı, boğa güreşleri, domates savaşı festivali vb.

Gayr-i meşru ne kadar unsur varsa insanlar sevinçlerini o şekilde ortaya koyuyorlar… Çıplaklık, sarhoşluk, israf.

Peki İslam ne yapıyor?

Fıtratta var olan sevinme güdüsünü yok saymıyor. Ama bu sevinme güdüsünü tüm ümmet bazına öyle iki bayramla yayıyor ki…

İki büyük ve zor ibadetin ardına yerleştirilmiş iki bayram.

İlki Ramazan bayramı. Bir ay boyunca oruç tutulmuş, nefse karşı savaş verilmiş ve bir ay sonunda galibiyet kutlanıyor.

İkincisi kurban bayramı. İslam’ın beş şartından ve en zor ibadetlerinden biri olan hac bitirilmiş. Hacca gidemeyenler de hacıların sevincine kurban keserek ortak olmuş.

Her iki bayramın ortak özelliği ne? Bu iki bayramda “çılgınca sevinme”, “kendinden geçme”, “nefsanî isteklere boyun eğme” var mı?

Elbette hayır! Ne var bizim bayramlarımızda?

a) Her iki bayram da önce Allah hatırlanıyor; çünkü her ikisi de ibadetle donatılmış. Bu sebeple her iki bayram da Allah’a kulluğun simgesi olan namaz ile başlıyor. Her iki bayramda da tekbir getirmek sünnet, kurban bayramında teşrik tekbirleri namazlardan sonra ayrıca vacip.

b) Her iki bayramda da fakirler başrolde. Ramazan bayramında “fıtır sadakası / fitre”, kurban bayramında ise kurban etlerini fakirlere dağıtma. Toplumsal sevince herkesin katılması isteniyor. Hiç kimse bu sevincin dışında kalmasın isteniyor. Hiç kimsenin boynu bükük kalmasın diye tedbir alınmış.

c) Her iki bayramda da akrabalık bağları, sıla-i rahim başrolde… Akrabaların aranıp sorulması isteniyor.

d) Her iki bayramda da dargınların barışmasına büyük önem verilmiş.

Bir İslam’ın bayramlarına bakın, bir de diğer kültürlerin bayram ve festivallerine bakın.

Bizleri müslüman olarak yaratan ve bizlere bu bayramları bahşeden Rabbimize hamdolsun. Başta Gazze ve Doğu Türkistan olmak üzere dünyanın her yanındaki müslüman kardeşimizin yüzünün güleceği bayramları da görmeyi nasip eylesin. Bizleri cennetteki sonsuz bayrama da nâil eylesin.

Bayramımız mübârek olsun!

Kaynak: Soner Duman/ 1 Şevval 1445 – 10 Nisan 2024/Çarşamba

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.