Soner Duman Yazdı: Bir Günahın 10 Tehlikeli Sonucu!

BİR GÜNAHIN 10 TEHLİKELİ SONUCU!

Günah demek, Allah’ın bir yasağını çiğnemek ya da Onun bir emrini terk etmek demektir. Mesela içki içmek, kumar oynamak, faiz yemek, zina etmek Allah’ın bir yasağını çiğnemektir. Namaz kılmamak, oruç tutmamak, zekât vermemek, Allah’ın bedenimizde örtülmesini emrettiği yerleri örtmemek gibi fiiller ise Allah’ın emrini terk etmektir.

Bir günah işlediğinizde öyle şeyler oluyor ki… Günah deyip geçmemek lazım. İşlediğimiz günah Rabbimiz Allah’tan başlayarak kâinattaki her bir varlıkta bazı karşılıkları, yansımaları söz konusu oluyor. Bunlara kısaca bakalım.

1) Günah işlediğinizde Rabbinizin öfkesini üzerinize çekmiş oluyorsunuz.

Zira günah işlemek, Allah’a muhalefet etmek, isyan etmek demektir. Allah ise kendisine isyan edilmesinden hoşlanmaz, muhalefet edilmesini istemez. Fâtiha suresinde “kendilerine gazap edilenlerden” olmamak için her gün dua ediyoruz ya işte bunun bir anlamı da gazabı üzerimize çekecek fiillerden uzak durmayı talep etmek demektir.

2) Günah işlediğinizde şeytanı sevindirmiş oluyorsunuz.

Şeytan insanın apaçık düşmanıdır. Onun tek derdi, görevi insanı yoldan saptırmak, kendisinin yaptığı gibi insanı da Rabbine isyan ettirmektir. Günah işlediğinizde şeytanın yolunu takip ettiğiniz ve Rabbinizle aranızın açıldığı için şeytanı sevindirmiş oluyorsunuz.

3) Günah işlediğinizde cehenneme yaklaşmış oluyorsunuz.

Cehennem, iman etmeyenlerin veya iman ettiği hâlde günahları sevaplarından çok olanların gideceği bir azap yurdudur. İşlediğimiz her günah bizi cehenneme biraz daha yaklaştırır. Adeta her bir günah, cehenneme doğru bir adım atmak anlamına gelir.

4) Günah işlediğinizde cennetten uzaklaşmış oluyorsunuz.

Cennet ve cehennem birbirine zıt iki kutuptur. Birine yaklaşmak, zorunlu olarak diğerinden uzaklaşmak anlamına gelir. Siz Allah’a karşı gelerek günah işlediğinizde cehenneme bir adım atmış, aynı anda cennetten de bir adım uzaklaşmış oluyorsunuz.

5) Günah işlediğinizde yazıcı meleklere rahatsızlık vermiş oluyorsunuz.

Kur’an’da belirtildiğine göre melekler, müminlerin merhamete nail olması, kötülükten uzak kalması için Allah’a dua ederler. Hal böyle iken kul günah işlediğinde o merhametten mahrum kalacağı, kötülüğe adım atmış olacağı için melekler bundan rahatsızlık duyarlar. Bir kimsenin içki, kumar, zina gibi kötü amellerine melekleri şahit kılması onlara sıkıntı verir.

6) Günah işlediğinizde Allah Resûlü’nü (s.a.v.) üzmüş oluyorsunuz.

Hz. Peygamber (s.a.v.), vefat ettikten sonra ümmetinin yaptığı amellerin kendisine arz olunacağını belirtmiştir. Hayatta iken ümmetinin zorluk ve sıkıntıya uğraması kendisine zor gelen Allah Resûlü, ümmetinin günah işlemesinden elbette hoşlanmaz.

7) Günah işlediğinizde, sizden önce vefat etmiş olan yakınlarınızdan sâlih olan kimseleri üzüp perişan ediyorsunuz.

Bir hadiste Allah Resûlü şöyle buyurmuştur: “Muhakkak ki amelleriniz ölüler arasındaki akraba ve aşiretlerinize arz olunur. Eğer hayırlı olursa onlar sevinç duyarlar. Böyle olmazsa o zaman şöyle derler: “Allah’ım, bize hidayet ettiğin gibi onları da hidayete erdirmeden öldürme.” (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 12683)

8) Günah işlediğinizde kalbinizi karartıyorsunuz.

Allah Resûlü (s.a.v.) bir hadisinde, işlenen her bir günah sebebiyle kulun kalbine bir nokta konulduğu, kul günah işlemeye devam ettikçe kalbin de kararmaya devam ettiğini, nihâyet kalbin kömür gibi olacağını belirtir. Kalbin kararması demek kişinin aklının doğru düşünmekten, kalbinin duygularını doğru kullanmaktan uzaklaşması anlamına gelir. Günaha dadanan insan gerçekleri göremez, muhakemesi ortadan kalkar, faydalı ve zararlıyı ayıramaz hale gelir, hissizleşir, duygusuzlaşır.

9) Günah işlediğinizde organlarınızı aleyhinize şahit tutuyorsunuz.

Pek çok âyette kıyamet gününde kişinin organlarının kendisi hakkında şahitlik edeceği belirtilmektedir. Günah işleyenlerin organları tek tek işledikleri günahları anlatacaklardır.

10) Günah işlediğinizde mekânı kendi aleyhinize şahit tutuyorsunuz.

Bir âyette kıyamet günü yerin kendi haberlerini anlatacağı belirtilir. Yerin haberleri, kişinin yer üzerinde işlediği fiillerdir. Günah işleyenler hakkında yeryüzü “benim üzerimde şu kötülükleri yaptı” diyerek şahitlik edecektir.

Bunlar dışında günahın zararlarına ilişkin daha pek çok şey sayılabilir. Ancak buradan şunu anlıyoruz ki işlenen bir günah; âlemlerin Rabbinden başlayarak şeytan, melek, peygamber, akrabalarımız, yeryüzü, kalbimiz, organlarımız gibi bütün bir varlık âlemi üzerinde etkiler meydana getiriyor.

İşte şimdi Allah ve resulünün niçin bu kadar çok tövbe ve istiğfar üzerinde durup ısrar ettiğini daha iyi anlıyoruz. Çünkü bu zararlı etkileri ortadan kaldırmanın tek yolu Allah’tan bağışlanma dileyip Ona dönüş yapmaktır.

Rabbimiz günahlardan uzak durmayı, böylelikle günahın yol açacağı kötü sonuçlardan kurtulmayı bizlere nasip eylesin. Bizleri kendisine itaat eden kullarından eylesin.

Kaynak: Soner Duman/15 Zilkade 1445-23 Mayıs 2024/Perşembe

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.