Söğütlük Ormanı Kurumuş ve Tehlike Arz Eden Ağaçların Kesimi
II. Derece Doğal sit alanı içinde kalan Söğütlük Kent Ormanı’nda ağaçların kesimi ile ilgili temsilciliğimize gelen şikayetler üzerine Edirne Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri ile yaptığımız görüşmeler sonucunda tarafımıza verilen bilgileri ,toplumu aydınlatma adına kamuoyunun bilgisine sunarız.
T.C Edirne Belediye Başkanlığı, Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün 07.07.2020 tarih E-40850393-622-580617 sayılı ve “C ve D Tipi Şehir Ormanında Kesim ve Budama İşlemi Hk.” Yazılarında; Mülkiyeti Edirne Orman İşletme Müdürlüğü’ne ait olan İşleticisi olduğu Kent Ormanı ve İzzet Arseven Mesire alanları ile ilgili olarak , tamamen ve kısmen kurumuş, idare süresini doldurmuş can ve mal güvenliği açısından tehlike arz eden ağaçların bulunduğu, güvenlik açısından dal kırılması, ağaç devrilmesi, vb. sorunlarla karşılaşılmaması amacıyla budama ve kesim işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve aynı zamanda yürüyüş alanları dahil orman içerisinde vatandaşların rekreatif faaliyetlerini engelleyen ve güvenli erişimi sağlayabilmek için alt tabakada ki ağaç niteliğinde olan çalıların mesire yerleri bakım kurallarına göre uygun doğrultuda kesilmesi talebinde bulunulmuştur.
İşletmemizce yapılan kontroller neticesinde; Lalezar Mesire Alanından başlayarak, Karaağaç Mesire Alanı, İzzet Arseven Mesire Alanı, Kent Ormanı ve Söğütlük Ormanı’nın tamamı taranmış ve bu alanların Edirne Şefliği 507 numaralı bölme içerisinde kaldığı tespit edilmiş olup, bu bölme içerisinde ki KvSöcd3 Meşceresinde bulunan, tamamen kurumuş ve kurumakta olan, yatık – devrik, cılız, idare süresini doldurmuş, rüzgarlı ve fırtınalı havalarda kırılma ve devrilme riski olan , devrilmesi ve kırılması durumunda can ve mal güvenliği riski taşıyan ağaçlar tek tek tespit edilerek işaretlenmiş, toplam 334 adet diğer yapraklı tür ve 110 adet kavak olmak üzere 444 adet ağaç belirlenmiş olup 590,303 m3 DKGH (Dikili Kabuklu Gövde Hacmi) denk gelmiştir. Ayrıca mesire alanlarının büyük bir kısmında ağaç niteliğinde olmayan çalı, diken, böğürtlen gibi fertlerin bulunduğu, bu fertlerin rekreaktif faaliyetleri engellediği hatta bazı kısımlarda sahanın içine girişi, yürüyüş yapmak isteyenlerin güvenli yürüyüş yapmasını engellediği tespit edilmiştir.
Söz konusu saha II. Derece Doğal sit alanı içinde kalması nedeniyle kesilmesi için işaretlenen ağaçlar ve çalıların kesim izni için Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Edirne Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulun 01.09.2020 tarih ve 1838128 sayılı yazı ile izin talebinde bulunulmuştur.
İlgili kurul 19/10/2020 tarihinde Komisyon teknik üyelerince yapılan arazi ve büro incelemesi neticesinde;
* Gelecek vadeden sağlıklı fidanların bırakılarak diri örtü temizliğinin yapılması,
*Azman formunda kuru ve kurumakta olan yan dallara sahip ağaçların uygun tepe küçültmeleri ve gençleştirme budamalarının yapılması,
*Dikili kuru ağaçların kaldırılması ve Kesilerek sahadan uzaklaştırılan ağaçlar yerine floraya uygun 4-5 m. Boyunda fidan dikilmesi
19/10/2020 tarih ve 993 nolu kararla tasdik edilip işletmemize bildirilmiş, İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü’nün 16/11/2020 tarih ve 2486804 nolu yazılarıyla Onaylanan OÜH Rapor sonucunda orman bakım müdahalelerine başlanılmıştır.
Kesime konu ağaçlar tamamen can ve mal güvenliği riskinin önlenlenmesine yönelik bir kesim olduğu ve kesilen ağaçların yerine uygun türde, boylu fidanların dikileceği bilgisini kamuoyuyla paylaşırız.
Haber MERKEZİ
- Prof.Dr. Mustafa Öz Yazdı: HangiYönetim Kendisine Muhalif Unsurlarla Çalışmak İster? - Nisan 5, 2025
- Edirne Ulus Pazarında Komşu Kadınlardan Hırsızlık Girişimi - Nisan 5, 2025
- Edirne’de Otomobil Yaşlı Kadına Çarpıp Kaçtı - Nisan 4, 2025