“Simetrik Anahtarlı Şifrelerde İkili Doğrusal Dönüşüm Geliştirilmesi İçin Bir Yöntem”le Patent
Trakya Üniversitesi, Ülkemizin ihtiyaç duyduğu alanlarda çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. Yerli ve Milli özellikte bir buluşla siber güvenlik ve kriptoloji alanında Ülkemize büyük bir hizmet verilecek. Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muharrem Tolga Sakallı ve Arş. Gör. Dr. Emir Öztürk ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Akleylek’in “Simetrik Anahtarlı Şifrelerde İkili Doğrusal Dönüşüm Geliştirilmesi İçin Bir Yöntem” başlıklı buluşuna Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 20 yıl süre ile incelemeli patent verildi. Buluş; simetrik anahtarlı şifreler grubuna giren blok şifrelerin geliştirilmesinde kullanılabilecek, çeşitli blok uzunluklarında yüksek hızlarda çalışabilen blok şifrelerin tasarımını mümkün hale getiren, ikili doğrusal dönüşümlerin geliştirilmesi için melez bir yöntem ile ilgilidir.
Buluş ve patent alma sürecinde gerçekleştirmiş oldukları çalışmayla Ülkemizde siber güvenlik ve kriptoloji alanında milli nitelikte bir şifreleme sistemi oluşturma çabalarına katkı verdiklerini ifade eden Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Muharrem Tolga Sakallı, bu sistemin Ülkemizin dünyada siber güvenlik ve kriptoloji alanında önemli aşama kat ettiğinin bir göstergesi olduğunu vurguladı. Güney Kore’nin kendi bilim insanlarının geliştirdiği bir standart olan ARIA adlı şifreleme algoritmasını kullandığını ifade eden Doç. Dr. Sakallı “ARIA şifreleme algoritmasının çalışma maliyetini etkileyen yayılım katmanı dediğimiz bir katman vardı. Ondokuz Mayıs Üniversitesinde görevli arkadaşım Doç. Dr. Sedat Akleylek ile bundan esinlenerek ‘Acaba hızlı bir algoritma geliştirmek için güvenlik seviyesi ve uygulama özellikleri iyi olan ve bu katmanlara benzer katmanlar üreten bir teknik geliştirebilir miyiz?’ diye düşündük. Bu katmanla ilgili ilk bulguları kısa sürede elde ettik. Daha sonra bu çalışmayı genişleterek ‘Acaba bu yöntem birçok boyutta katman üretebilir mi?’ dedik. Yazılım ve donanım hedefi gözeterek ve mühendislik tabanlı yeni bir teknik geliştirerek güvenlik seviyesi yüksek birçok sayıda ikili matrisi üretmeyi başardık. Başarımızın ardından çalışmanın özellikle ticari uygulamalarda da kullanabileceğini, milli bir şifrenin geliştirebileceğini düşünerek patent başvurusunu 2015’te yaptık. Bu süreçte Üniversitemizden çok büyük katkılar aldık. İnceleme ve araştırma süreçlerini içeren dört yıllık sürecin ardından çalışmamız incelemeli patent olarak kabul edildi ve 20 senelik koruma aldı.” dedi.
Bu patent çalışmasında en önemli özelliğin milli şifreleme algoritması geliştirmede kullanılabilecek özellikler içerdiğini ve bu tekniğin önemli güvenlik çözümlerinde kullanabileceğini ifade eden Doç. Dr. Tolga Sakallı “Örneğin harddisk şifreleme için kullanmak istediğiniz bir algoritma geliştirmek istiyorsunuz ve hızlı olmasını istiyorsunuz. Bunu bir başka ülkenin değil de kendi ülkenizin geliştirmesini istiyorsunuz. Bu teknik ile hızlı, güçlü ve maliyeti uygun şifreleme algoritmalarının geliştirilmesi mümkün hale gelmiştir. Bilgi güvenliğinin günümüzün en büyük problemlerden biri olduğu ve büyük teknoloji şirketlerinin bile güvenlik konusunda eksik kaldığı gerçeğinden yola çıkarak oluşturduğumuz teknik sayesinde geliştirilebilecek şifreleme algoritmaları herhangi bir kurum veya devletimiz tarafından rahatlıkla kullanabilir. Başka bir ülkeye ait şifreleme algoritması kullandığınızda gizli bilgilerinizin bir başkası tarafından ele geçirilme korkusu yaşıyorsunuz. Biz bu korkuları kendi milli şifrelerimizle giderebiliriz. Kendimizi geliştirirsek bu korkularımız kalmaz.” dedi.
Yola çıkarken Güney Kore menşeli ARIA şifreleme sisteminden daha kullanışlı ve maliyet olarak daha uygun bir buluş hedeflediklerini ve bunu da başarmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Doç. Dr. Tolga Sakallı “Artık bu sistemden çok çok daha ileriye ulaşmış vaziyetteyiz. Bu çalışmamız, bilim camiasından da destek buldu ve kabul gördü. Siber güvenlik ve kriptoloji alanında dünyanın en bilinen ve saygın bilimsel dergilerinden birisi olan IET Information Security’de bu çalışmamızı anlattığımız makalemiz yayınlandı. Dünyada standart olarak kabul gören AES (Advanced Encryption Standard) şifresinin iki tasarımcısından biri olan KU Leuven Üniversitesi COSIC (Computer Security and Industrial Cryptography) Araştırma Grubu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vincent Rijmen, çalışmanın çok değerli olduğunu ifade ederek kendisiyle makalenin hazırlanma aşamasında ortak çalışmalar yaptık. Dergide yayınladığımız makalemizle bilim dünyasında koruma altına aldığımız buluşumuzu, aldığımız patent sayesinde de ticari ürün olarak koruma altına aldık. Patent çalışmamızda bir matematik problemin pratik ve mühendislik bakışı ile çözümü var. Bu sayede buluşumuz, sadece bir güvenlik hedefi olan gizliliğin sağlanmasında rol oynayan şifreleme değil, farklı güvenlik hedeflerinin sağlanmasında kullanılan yapılarda da kullanılabilir. Bundan on sene sonra belki Avrupa’da hatta tüm dünyada standartlaşmaya giden şifreleri geliştirmeyi amaçlamaktayız.” diyerek hedefledikleri yolda kararlılıkla adımlar attıklarını vurguladı.
Doç. Dr. Sakallı, Türkiye’de siber güvenlik ve kriptoloji ile yapay zeka gibi Ülkemizin teknolojik gelişimine katkı verecek önemli alanlarında yapılacak çok çalışma olduğunu ifade etti. Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi olarak geleceğe hazırlıklı olduklarını ve bu alanlarda çalışmalar yaptıklarını ifade eden Doç. Dr. Sakallı “Gelecekte lisans ve lisansüstü eğitimde Siber Güvenlik Ana Bilim Dalının açılması ciddi bir şekilde gündemimizde ve bu konuda adımlar atıyoruz. Çünkü gelecekte siber güvenlik ve kriptoloji alanı, etkisini Ülkemizde ve dünyada giderek arttıracaktır. Bizler de Edirne’de bunun gerisinde kalamayız. Bununla ilgili Ülkemize yapabileceğimiz tüm katkıyı sağlamaya hazırız. Siber güvenlik ile ilgili gelecekte yeni bölümlerin açılabileceğini de düşünüyorum. Dünyada iki-üç milyon civarında siber güvenlik ile ilgili personel açığı var. Ülkemizde bu rakam yaklaşık 25.000-30.000 civarlarında. Kısa vadede bu açığın kapanabilmesi lisans ve lisansüstü programlar ile mümkün olabilir. Türkiye’de bu çalışmayı başlatacak üniversitelerden biri Trakya Üniversitesi olmalı. Bölümümüzde bunu gerçekleştirebilecek hem değerli hocalarımız var hem de teknolojik alt yapımız. Bu patent çalışması Üniversitemize artı değer kattığı gibi bu alanda ilerlememize ivme de katacaktır. Bilişim çağında olduğumuz bu süreçte belki de insanoğlunun klasik meslekleri kalmayacak ama mühendislik baki kalacaktır.” dedi.
Doç. Dr. Muharrem Tolga Sakallı, bilhassa siber güvenlik ve kriptoloji alanında çalışmalarının devam ettiğini ve yakın zamanda başka patent müjdeleri de paylaşabileceğini ifade ederek konuşmasını sonlandırdı.
- Mehmet Ali Abakay Yazdı: Kitap Fuarı mı Çocuk Kitap Panayırı mı? - Kasım 25, 2024
- İstasyon Mahallesi’ne Ulaşım Artık Üst Geçitten - Kasım 21, 2024
- Mehmet Akkaşoğlu Yazdı: Allah’ın Güzel İsimlerinden El_Mütekebbir - Kasım 21, 2024