SARI KIZ KANOLA TRAKYA ÇİFTÇİSİNİN YENİ GÖZDESİ


Trakya çiftçisinin ‘Trakya’nın yeni altın sarı çiçeği’ olarak adlandırdığı ve ayçiçeğine alternatif olarak ekilen ve bitkisel yağ üretiminde kullanılan kanola Edirne’de büyük ilgi görmeye devam ediyor.

Önceki gün Edirne Ticaret Borsasında 100 tona yakı kanola bitkisinin geldiği ve işlem gördüğü açıklandı. Bölgemizde her geçen yıl artan kanola bitkisi yetiştiriciliği ile ilgili gazetemize açıklama yapan ETB Meclis Başkanı Fedai Canım, bölgemizde yetişen ürün çeşitliliğinin arttırılmasını istediklerini ifade ederek; “Çiftçimiz sadece buğday ve Ayçiçeğine mahkum olmasını istemiyoruz. Bakın Türkiye’nin şu anda büyük bir yağ açığı var. Hem Hayvansal yem itibarıyla da, protein yönünden de yüksek bir değere sahip olan Kanola bitkisi bölgemizde ekilip geliştirilirse, çiftçimize ekonomik olarak büyük katkı sağlayacaktır ve çiftçimiz Buğday ve Ayçiçeğine göre daha fazla para kazanmış oluyor. Yani kazancı artıyor. Bunu basın yayın ve sosyal medya aracılığı ile yaygınlaştırmamız lazım. Bakın Kanola çiftçiliğini bilen kişiler 400 -500 kg’a kadar Kanola biçiyorlar. Şimdi 500 kg kanola biçen biri bunu 2 TL’den satıyor. 500 de desteği var. 2,5 TL yani 1.250 TL Yapar. Çeltik verimini elde ediyor. Bizim gözlemlediğimiz kadarıyla çiftçilerimizin geçen yıl kanola ekimine ağırlık verdiğini gözlemledik. Özellikle zayıf topraklarda, Edirne’nin bazı köylerinde kanola ekimi yapıldı. Dün de mevsimin ilk mahsul kanolası ETB’ye geldi. 1970 liradan işlem gördü. Bugün de (Salı) yaklaşık olarak 100 tona yakın kanola ETB’de işlem gördü. Tabi biz borsacılar olarak ürün çeşitliliğinin borsada işlem görmesine seviniyoruz. Çünkü biliyorsunuz Borsa her türlü ürünün alınıp satıldığı bir mekan. Hem çiftçi açısından hem tüccar açısından avantajlı yönleri var. Kanola bitkisi de bölgemizde ekim alanları her yıl artarak devam etmektedir. Bu ürün esasında bizim Edirne bölgemizde daha yeni yeni tanınıp ekilmektedir. Fiyat açısından mukayese edersek, bugün normalde kanola bitkisinin 250 kg’dan 500 kg kadar verim alma imkanı var. Eğer mevsim koşulları uygun olur, iyi işçilik yapılırsa 500 kg’a kadar kanola alınabilir. Bugünkü fiyatlar dövizden dolayı da çok avantajlı. Dolayısıyla üreticilerimizden kanola bitkisini düşünmelerini tavsiye ediyoruz. Bölgemizde riski az bir üründür.” Dedi.

Paylaş

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.