Şallı: Romanlar Kakava’nın Neresinde?

Şallı: Romanlar Kakava’nın Neresinde?

Roman Sivil Toplum Göüllüsü Turan Şallı, yaptığı yazlı basın açıklamasında; “Kakava/Hıdrellez eğlence kutlamalarında folklorik kimliğe sahip olan Edirne’deki Roman yurttaşlarımızın kutlamalarda yerini alması gerekirken almadığı/alamadığı görülmektedir.” dedi.

Şallı, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Edirne Valiliğimiz 2016 yılında UNESCO’ya başvurarak 2017 yılında Kakava/Hıdrellez kutlamalarını UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras listesine alınmasını sağlamıştır. Alınma kararı Kakava’nın Roman kültürü olmasıdır.
Çingenelerin Hindistan’dan dünyaya yayıldıkları düşünüldüğünde Kakava bir anlamda pagan geleneğidir. Nehir veya dere kenarlarına gidilerek burada bulunan su ile yüzlerini yıkamaları, dileklerin tutulması, ağaçların ince sürgün kısımlarının koparılması evlerinin önlerine asmaları ritüalist kutlamalardır. Hıdrellez/Kakava eğlence kutlamaları bugün iç içe girmiş durumdadır. Genel manada ikisi de bahar mevsimsel kutlama günleri olarak görülse de Kakava’yı ayrı düşünmek gerekir. 30 yıldır Edirne Belediye Başkanlığı’nın sahiplendiği hıdrellez ve kakava eğlenceleri son günlerde turist akına uğramakta, kutlamalar Roman yurttaşların görünürlüğünü epey ortadan kaldırmıştır.
Topluma mal olmuş kültürler insanların kaynaştıkları, ortak heyecan duydukları alanlardır. Edirne Belediye Başkanlığı’nın ortak heyecan alanına katkı sunması önemli ve değerlidir. Kakava/Hıdrellez eğlence kutlamalarında folklorik kimliğe sahip olan Edirne’deki Roman yurttaşlarımızın kutlamalarda yerini alması gerekirken almadığı/alamadığı görülmektedir. Farkına varılması gereken konu binlerce insan sırf Hıdrellez ateşini görmek için değil, Romanların heyecanına, mutluluğuna ortak olmak için gelmektedir. Edirne Belediye Başkanlığının bir hayli para harcadığı etkinlikte Roman yurttaşlarımızın daha fazla katılım gösterecek etkinliklerde yer alması konusunda zayıf kalmaktadır. Hani bir anlamda Roman yurttaşların folklorik özelliklerini yeterince kullanmadığı, onları dışarıda bıraktığı fark edilmektedir. Tüm bunlar olurken Kakava kültürü erozyona uğramaktadır. Roman yurttaşların Kakava kültürü örselenmemelidir.”
Haber MERKEZİ

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.