Sadettin Bayram Yazdı: KOCA YÖRÜK METİN BAŞKANIMDAN BİR DAVET ALDIM

KOCA YÖRÜK METİN BAŞKANIMDAN BİR DAVET ALDIM
Bayramın 3. Günü Cuma’dan sonra yeşillikler içinde yüzen Pazaryeri İlçemizin şirin köyümüze ulaştım. Renkli giysi ve kişilikleriyle Yörükler yine çoşmuştu. Gülüyorlar, eğleniyorlar, şifalı pilav yiyorlar, artık hazır ayran içiyorlar.
Yörüğün bayramı da ayranı da bir başkadır.
İnsanı neşeli, müteşebbis ve cömert olan bu köyümüze gıpta ediyorum
Pilavımı yedim ayranımı içtim, hani bazıları Yörük ne bilir bayramı hörp hörp içer ayranı derler ya; durum öyle değil. Yörük bayramı da ayranı da biliyor.
Küçükelmalı köyü 1850 li yıllarda konar göçer olarak Cami bölgesinin kuzeyine 7 ocak olarak kurulmuştur. 1870li yıllara kadar kışın Yalova-Karamürsel, yazın ise şimdiki köyümüze giderlerdi. Zamanın Bursa valisi Ahmet Vefik Paşa’nın emriyle 1876 da yerleşik hayata geçmişlerdir.
Önce Söğüt’e bağlı olan köy 1927 yılında Bozüyük
ilçesine bağlanmıştır. 1954 yılında da Pazaryeri ilçe olunca, Pazaryeri ilçesine bağlanmıştır. Önceleri Sağırelmalı olan adımız daha sonra Küçükelmalı olarak değiştirilmiştir.
Oğuzların Bozok koluna bağlı 12 boydan kayı boyuna bağlı Karakeçili aşiretine bağlıdır. Bilindiği gibi II. Abdulhamit Alman imparatorluğuna Karakeçili aşiretini akrabaları olarak takdim etmiştir. Ertuğrul alayını Karakeçililerden oluşturmuştur. Bu olay çok manidardır.
Nüfus
Pazaryerinin 11 km batısında 950 rakım yüksekliğinde bir köydür. Önceleri 150 haneye kadar olan nüfus 1980li yıllardan sonra kente göçlerin başlamasıyla bugün 52 haneye düşmüştür. Bu hanelerin de çoğu 1-2 kişiden oluşmaktadır.
Köyde 52, Bursa’da 150, Bozüyük’te 60, Eskişehir’de 20, İzmit’te 15, İstanbul’da 55 hane olmak üzere, toplamda 352 hae olmuştur. Canlı nüfusumuzda 1350 civarındadır.
Batısı ormanla kaplı, doğusu ve kuzeyinde 4000 dekar ekili alanlarımız vardır. Bunun 1700 dekarı sulu tarım yapılır. 2300 dekarı kuru arazidir. Sulu tarımın etkisiyle yıllık 150 dekar şerbetçiotunda 120 ton rekolteyle Pazaryerinden sonra ikinci üretici konumundadır. Buda 300.000 ytl bir girdi sağlar.
Tarım- Hayvancılık
150 dekar boncuk ayşe ve oturak fasulye de son yıllarda yükselen değer olarak ekonomimize önemli girdi sağlamaktadır. 80 dekar da araka ekilidir. Bütün bu ürünleri sağlayan iki sulama kanalı mevcuttur. Köyümüzde en az tahıl üretimi yapılmaktadır.
Ne gariptir ki Yörük köyü olmasında rağmen hayvancılık çevre köylere göre daha azdır. 8-10 hanede büyükbaş, 2 hanede küçükbaş hayvan vardır.
Çalışanlarımız
Köyümüz eğitim alanında da ilerlemiştir. 5 emekli, 37 faal çalışanı, 15 okuyanla 57 eğitim camiasına hizmet eden öğretmenleri, 7 mühendisi, 20 hemşire ve sağlık çalışanı, 4 avukatı, 5 astsubay, biri tabip 4 subay, biri emniyet amiri 4 polisi bulunan köylülerimizin, devlet kadrolarında ve Gençlik spor il kurumundaki çalışanları ise 11 kişidir. 3 emekli imamı ise yurdun çeşitli yerlerinde görev yapmışlar, yapmaktadırlar.
Turizm
Spor kompleksi, izci evi ve geniş bir mesire alanımız vardır. Kompleks içinde tenis kortu ve çim saha mevcuttur. Mesire alanımızın etrafını çeviren 3 km’lik yürüyüş parkıyla yurtiçi turizme hizmet etmektedir.
Selam olsun süzme Yörüklere, selam olsun Karakeçililere. Selam olsun Metin Başkanı
Kaynak: Sadettin Bayram

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.