Sadettin Bayram Yazdı: İstanbul 12. Arıcılık Fuarı

İSTANBUL 12. ARICILIK FUARI
Bal insanoğlu için hayati öneme haiz bir gıdadır. Bal olması için arı olmalı ve insanlar da arıcılıkla iştigal eylemelidir.
Mart ayının başlangıcında İstanbul’da organize edilen İstanbul 12. Arıcılık Fuarına Doç.Dr. Şaban Keskin hocamızın israrı ile gittik, iyi de oldu. Şaban Hocama kanaatimi yazacağım dedim, yaz dedi. İşte yazıyorum. Haddimi aştığım için herkesten özür diliyorum. Değerlendirmeyi yapan bendeniz amatör arıcı bile olmayan birinin kusurlarını affedeceğinize inanıyorum.
Fuarda firmaların sergilediği arıcılık ile ilgili her türlü malzeme pazarlanıyordu. arı gıdası ve arı ilaçları revaçta idi. Hatta ayılara karşı alınması gereken tedbirlerle ilgili cihazlar da ilgi çekiyordu. Ancak ticari kaygılar; eğitim, tecrübe ve teknik bilgiler burada yok, demek ki bu hususlar arıcılık kurslarına ihale edilmişti.
Fazla insanla konuşmaya çalıştım. Bu konuşmalar sonucunda son on yıldır fuarda olağan üstü bir gelişme olmadığı kanaatine vardım. Benim gözden kaçırdığım istisnalar olabilir tabii.
Şaban Hocamın ifadesine göre” arı ölümleri ülkemizde % 50 dir. Bu gidişle tedbir alınmazsa on yıl sonra arı diye bir şay kalmaz.”
Hocamın bu ifadesi beni dehşete düşürdü. Acilen tedbir alınmazsa facia kapıdan gözükmeye başladı.
Arıcılıkla ilgili takip ettiğim yazılı ve görsel yayınlar da dünya genelinde arı ölümlerinin %50 olduğu ifade ediliyor. Demek ki sorun sadece ülkemizde değil değil tüm dünyada yaşanmaktadır.
Fuar da ihtiyar delikanlılar gurubu olarak çok güzel sohbetler yaptık. Bu sohbetlerin neticesinde Karesi’den arıcı Mehmet Reşat Bey ve Hatay kökenli Dr. Mehmet Tüysüz beyefendi ve eşi ile arıcılık üzerine sohbetlerimiz oldu. Arkadaşlara bir de fıkra anlattım, aslında fıkra değil acı bir gerçek. Piyasada sahte bal normal üretimin çok üstünde olmasını simgeleyen bir fıkra.
“ Adam bal satan yere gitmiş, balınız nasıldır diye sormuş. Adamlar balımız şöyle iyidir, böyle iyidir diye methiyeler düzmüşler. Methiye nin sonunu şöyle bağlamışlar. “ O kadar ciddi bir firmayız ki, arıya güvenmeyip balı kendimiz üretiyoruz…
İşin espri götürecek durumu yok. Sahte bala ve arı ölümlerine karşı devletimizin acilen etkin tedbirler alması lazım.
Tarım Bakanlığımız 2007 yılında meyve sebze üretimi ile ilgili yaklaşık elli sayfalık risaleler yayınlamıştı. Güzel bilgiler üreticilere ulaştırılmıştı. Olağan üstü eğitici değildi ama ön bilgilendirme bakımından çok faydalı olmuştu. Şimdi önümüz dönem de sahte bal ve arı ölümleri ile ilgili etkin tedbirlerin alınmasını talep ediyoruz.
Saygı ve sevgilerle…
Kaynak: Sadettin Bayram

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.