Sadettin Bayram Yazdı: Burası Huş’tur mu Yoksa Muş’tur mu?

BURASI HUŞ’TUR MU YOKSA MUŞ’TUR MU?
Türküler, ağıtlar, destanlar, mersiyeler, naatlar, maniler, ninniler, gazeller hepside hayatımızdan yansıyan kültür varlıklarımızdır. Çok şeyler anlatırlar, çok şeyler yansıtırlar, hepside bizi, hayatı özetlerler.
Başlıktaki türkü de böyledir. Kimisi bu türküyü Huş diye söyler, kimisi de Muş diye söyler. Hangisi doğrudur ben bilemem. Ama ikisi de bizi anlatır, ikisi de bizim feryadımızı yansıtır. Olay kesinlikle Yemen’de geçmiştir. Ben bu türküyü “ Burası Huş’tur” diye söylerim. İsteyen Muş’tur diye söylesin, yadırgamam.
Şöyle bir değerlendirme yapalım. Olay Huş’ta yaşanmıştır ama Muş’ta yankı bulmuş olabilir. Bu konuyu uzmanına bırakıyorum.
Savaş Çanakkale de yaşandı ama Çanakkale’de en çok şehit veren Kastamonu ilimizde yankı buldu. Huş- Muş meselesi de böyle olmuş olabilir.
Bazıları derle ki, askerimizin Yemen de ne işi vardı. Bu gün de buna benzer laflar edenler vardır. Devlet meselesidir, beka meselesidir. Diyen desin
İsterseniz türküye bir bakalım.
Havada bulut yok, bu ne dumandır
Mahlede ölü yok, bu ne figandır
Yemen elleri ne de yamandır.
Alı yemendir, gülü çimendir
Giden gelmiyor acep nedendir
Burası Huş’tur, yolu yokuştur
Giden gelmiyor, acep ne iştir.
Kışlanın önünde redif sesi var
Açın çantasına bakın, acep nesi var
Bir çift potin, bir de fesi var
Nakarat
Kışlanın önünde çalınır sazlar
Gözlerim ağlıyor, yüreğim sızlar
Yemen’e gidene ağlıyor kızlar
Burası Huş’tur, yolu yokuştur
Giden gelmiyor acep ne iştir.
Türküler bizdir, türküler bizim hayatımızı yansıtır dedik. Nice türkülerimiz vardır yüreğimizi hoplatır, nice türküler vardır yüreğimiz kanatır. Nice türküler vardır içimizi karartır. Nice türküler vardır ki, kalbimizi ferahlatır. Nice türküler vardır, duygularımızı yansıtır. Ben de bir türküden bahsederek günlük hayatımıza bir not düşeyim dedim.
Kalın sağlıcakla.
Kaynak: Sadettin Bayram

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.