Rodriguez: “Ülkene ve Geleceğine Ne Yapıyorsun?”

Vatandaşların çevre temizliği konusunda duyarlı davranması gerektiğini dile getiren Begona Rodriguez; “Buradaki kirliliği önlemek için belediye yetkilileri buraya gelip piknik yapanları kontrol edebilir ve kirletenlere ceza verebilir. Etkili tek yöntem budur. Bunun yanında Duyarlı insanlar çevreyi kirletenleri uyarabilir. Nehre çöp atan birini gördüklerinde de uyarabilirler. ‘Ülkene ve geleceğine ne yapıyorsun’ diye sorabilirler” şeklinde açıklamada bulundu.
Edirne’de sabahın erken saatlerinde Tunca Nehri kenarında buluşan çevre gönüllüleri, çöp toplama etkinliği ile çevre temizliğine dikkat çekti.
Çevre temizliğinin önemine dikkat çekmek amacıyla çeşitli noktalarda çöp toplama etkinliği düzenleyen İspanyol öğretim görevlisi Begona Rodriguez, bu hafta Tunca Nehri ve kıyısındaki çöpleri toplamak için çevre gönüllüleriyle harekete geçti. Tunca Nehri kenarında bir araya gelen çevre gönüllüleri, nehir kenarındaki çöpleri topladı.

Tunca Nehri kıyısındaki balıkçı kayığına binen Begona Rodriguez, elindeki sopa yardımıyla suyun içindeki plastik ve cam şişeleri kıyıya çıkardı. Topladıkları çöpleri poşetlere dolduran çevre gönüllüleri, temizlik görevlilerini arayarak yardım istedi.

“Nehirlerin iş makineleriyle temizlenmesi zarar verici”

Nehirlerin kirli olması nedeniyle temizlik yaparak farkındalık yaratmak istediklerini aktaran Rodriguez,

“İnsanlar nehir kirli olduğu için tepki gösteriyor ve temizlemek istiyorlar. Nehir iş makineleriyle temizleniyor. Bu çok kötü çünkü biyolojik çeşitlilik olumsuz etkileniyor. Bu şekilde temizlik yaparken sadece plastikleri almıyorlar. Nehirdeki toprak, kurbağalar, kaplumbağalar başta olmak üzere birçok canlının hayatı da yok oluyor. Bu şekilde temizlenirse nehirdeki canlı yaşamı sona erecek” dedi.

“Asıl amaç kirlenmesini önlemektir”

Nehirleri temizlemenin başka bir yolu daha olduğunu aktaran Rodriguez, gönüllülerle ve kayıklarla yavaş yavaş temizlenebileceğine değinerek asıl amacın ise kirlenmesini önlemek olduğunu ifade etti.

Vatandaşların çevre temizliği konusunda duyarlı davranması gerektiğini dile getiren Begona Rodriguez; “Buradaki kirliliği önlemek için belediye yetkilileri buraya gelip piknik yapanları kontrol edebilir ve kirletenlere ceza verebilir. Etkili tek yöntem budur. Bunun yanında Duyarlı insanlar çevreyi kirletenleri uyarabilir. Tunca Nehri kış aylarında berrak akıyor. Yaz aylarında ise kahverengi bir renge bürünüyor. Temizlik yapabilmemiz için bir bota ihtiyacımız var. Balıkçılar bize kayıklarıyla yardımcı olabilirse işimiz kolay olacak. Nehri temizlemek için gönüllülere ihtiyacımız var. İnsanların bana ya da başka birisine ihtiyacı yok. Buraya gelip temizlik yapabilirler. Nehre çöp atan birini gördüklerinde de uyarabilirler. ‘Ülkene ve geleceğine ne yapıyorsun’ diye sorabilirler” şeklinde açıklamada bulundu.

“Belediye burada sürekli temizlik yapmalı”

Çöp temizliğinin 3-4 kişiyle yapılacak iş olmadığına değinen Eren, Belediyenin burada sürekli temizlik yapması gerektiğine vurgu yaptı. DSİ ile Belediye arasında kurumsal bir şey olduğunu aktaran Eren; “Belediye bana ait değil diyor. Diğeri de ben çöp toplama ile ilgili bir kurumsallığım yok diyor. Bu şekilde burası kurumlar arası anlaşmazlığa kurban oluyor. Seyir merdivenleri koyulmuş ama kim gelip seyreder buradan… Çöplerden dolayı nehirde de bir sorun oluşmuş. Yetkililere bu işi çözmeleri için sesleniyorum. Bu şekilde gitmez. Bu kirlilikten bir sürü hastalık ortaya çıkıyor. Bizim yaptığımız çözüm değil, sadece farkındalık oluşturur” ifadelerine yer verdi.

“Yazın çöpler 2 kat artıyor”

Çevre temizliği konusunda farkındalık yaratmak için nehir kenarında sürekli çöp topladıklarını fakat durumun değişmediğini söyleyen Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren, yaz dönemlerinde piknikçilerden kaynaklı olarak çöplerin 2 kat arttığını ifade etti.

Nehir kıyısında korkunç ve çılgın çöp birikmesi oluştuğunun altını çizen Eren, burada yerel yönetimlere büyük görev düştüğünü ve alınması gereken tedbirlerin olduğunu söyledi.

“Maskeler gelişigüzel sağa sola atılıyor”

Nehir kenarında plastik ve cam şişelerin yanı sıra en çok da maske atığı olduğunu söyleyen Eren, “Bu dönemde topladığımız çöpler arasında sanki her üç çöpten birisi maske. Yaygın şekilde her yerde maske çöpü var. Islak mendil, doğada en geç çözülen malzemelerden biri. Cam şişeleri de alıp kenara koyuyoruz biri alıp geri dönüşümde kullansın diye. Topladığımız çöpler arasında her şey var” dedi.

“Doğayı korumak için herkesin birbirini denetlemesi ve kontrol etmesi gerekiyor”

Vatandaşların çevreye karşı daha duyarlı olması gerektiğine değinen Çevre gönüllülerinden Betül Okuyan; “Çevre temizliği konusunda büyük bir duyarsızlık var. Bizim topladığımızı görseler bile yine duyarsızlık oluyor, doğaya çöp atılıyor. Bazı vatandaşlar çöplerini olduğu yere bırakıyor, bazıları ise toplayıp bırakıyor ancak o zaman da köpekler tarafından dağıtılıyor yine bir çözüm olmuyor. Belediye ‘çöp kutusu koyuyoruz, çalınıyor’ diyor. Doğayı korumak için herkesin birbirini denetlemesi ve kontrol etmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Edirnehaber

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.