Prof.Dr. Mustafa Alıcı: Medeniyetler ve İslam İrfanı : Bilişsel Yeni Mukayeseler

Medeniyetler ve İslam İrfanı : Bilişsel Yeni Mukayeseler
1. Her medeniyetin her alanda kendi özüne mensup bir seyyahı ve tipcisi mucidi ve onların diğer medeniyetlerde muadili veya muteradifi mevcuttur.

2. Her çağda medeniyetler arasında ortak veya birbirlerini tamamlayıcı zihinsel birliktelikler mevcuttur.

2. Ortacag Medici hanedanın ünlü mucidi Leonardo da Vinci’nin İrfanimizdaki karşılıgi Hazerfen Çelebi sayılabilir. Da Vinci’nin çizimlerine hakim olup Hazerfen Çelebi’nin çizimlerini bilmemek izhar etmemek aralarında kognitif mukayeseler kurmamak irfansizliktir.

3. Dante’yi ve inferno yu edebiyat metinlerinde dünya klasiklerinde yer verip onun Endülüs Miraciyelerinfen aşikar aşırmalarının farkında olmamak kenfi öz irfanina göksel yolculuklarınından haberdar olamamak ruhunun manevi mertebeleri yerine astral seyahatleriyle Hiristiyan kozmik terminolojisine mahkumiyetini ve maruz kalışini ispat edecektir.

4. Marco Polo’nun muadili olan İbn Batuta’yi , Matteo Ricci’nin müteradifi Evliya Çelebi’yi kendi sehayat aleminde seyru sefer ettirmeyeb müracaat ve mureccah etmeyenler Batı zihinsel göçüne düçar kalırlar.

5. Robinson Crusoe’yu defalarca okuyup baskılarından birer ikişer nüsha özel kütüphanesinde bulunduran ama Daniel Defoe’nun göstere göstere intihal ettiği ehline ayan olan kendi öz irfanımıza ait İbn Tufeyl’in Hay b. Yakzan’dan bihaber olan, ona karşı çıkan analojik kiyasini yapamayacak kadar içeriğine hakim olmayana münevver denmez ampül aydını denir.

6. Talmudik Yahudiligin zihinsel sentetik dönüştürücü eleştirmeni Spinoza’yi adı gibi bilen, tekrarlayıcı teslis girdabında yozlaşan Hiristiyan dunyasini eleştirel açıdan dönüştürerek çok boyutlu yönler veren Nietzsche’yi raflarına yer veren ama asırlarca birikmiş İslam düşüncesini İslam Tevhidi ekseniyle ekmel hale getiren Şeyhul Ekber İbn-i Arabî’ye yabancı olan, adını dahi bilmeyen ama eleştirel olduğunu iddia edenler zihinsel krizlerinde boğulur durur.
Kaynak: Prof.Dr. Mustafa Alıcı

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.