Prof. Dr. Muhammet Altaytaş Yazdı: Musibet ve “Kötülük” Karşısında İstiğna ve İsyan mı, Şükür ve Sabır mı!
Musibet ve “Kötülük” Karşısında İstiğna ve İsyan mı, Şükür ve Sabır mı!
Varlığının ve sahip olduklarının kaynağını düşünmeyen, şükretmeyi aklına getirmeyen müstağni karakter, bunlardan bir kısmının kaybı durumunda Yaradan’a isyan eder. Varlığının ve sahip olduklarının kendisine imtihan vesilesi olarak verildiğinin ve acziyetinin farkında olan, Verene minnet ve şükran duyan karakter ise bunların kaybı durumda sabreder. Bu sebeple ilk sûresinin ilk ayeti hamd/şükür ile başlayan Kitabımızda şükür ile iman, nankörlük ile küfür neredeyse eş anlamlı olarak kullanılır. Mevlâ bizleri musibetlerden muhafaza buyursun, nimete şükreden ve musibete sabreden ve ibret alanlardan eylesin.
“Şüphesiz, kendini müstağni (kendine yeterli) görünce, insan azar/haddini aşar.” (Alak sûresi 6-7)
“İnsanın başı derde girdi mi Biz’e yalvarır, ama sonra ona tarafımızdan nimet verince: “Ben bilgi ve becerim sayesinde bu serveti elde ettim” der. Hayır! Bu bir imtihandır, ama çokları bunu anlamazlar.” (Zümer sûresi 49)
“Andolsun ki sizi biraz korku ve açlıkla, bir de mallar, canlar ve ürünlerden eksilterek imtihan ederiz. Sabredenleri müjdele. Onlar ki, kendilerine bir musibet isabet ettiği zaman, “Biz Allah’a aidiz ve biz nihâyet ona döneceğiz” derler. (Bakara sûresi 155, 156)
“Bir kulunun çocuğu öldüğünde Allah meleklere der ki, ‘Onun gönül meyvesini aldınız öyle mi?’ Melekler ‘Evet’ derler. Allah Teâlâ ‘Peki kulum ne dedi’ diye sorar. Melekler, ‘Sana hamdetti ve ‘Biz Allah’a aidiz ve biz nihâyet ona döneceğiz’ dedi. Bunun üzerine Allah Teâlâ der ki: ‘Kuluma cennette bir ev kurun ve adını Beytülhamd (Hamd/şükür evi) koyun’” (Hadis-i şerif, Tirmizi, “Cenaiz”, 36)
Kaynak: Muhammet Altaytaş
- Mehmet Ali Abakay Yazdı: Kitap Fuarı mı Çocuk Kitap Panayırı mı? - Kasım 25, 2024
- İstasyon Mahallesi’ne Ulaşım Artık Üst Geçitten - Kasım 21, 2024
- Mehmet Akkaşoğlu Yazdı: Allah’ın Güzel İsimlerinden El_Mütekebbir - Kasım 21, 2024