Poyraz, “Edirne’nin yakın çevresinde meydana gelebilecek olası bir depremden etkilenmesi…”

Trakya Üniversitesi Doğal Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezince düzenlenen konferansa, TÜDAM Danışma Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi’nde araştırmacı olan Dr. Selda Altuncu Poyraz konuşmacı olarak katıldı. Poyraz: “Edirne il sınırları içerisinde aktif fay bulunmamakla birlikte çevresinde bulunan aktif fayların varlığı ve Edirne ilinin zemin koşulları düşünüldüğünde yakın çevresinde meydana gelebilecek olası bir depremden etkilenmesi kaçınılmazdır. Zira aletsel dönem ve tarihsel dönem deprem kayıtlarına bakıldığı zaman Edirne ilini etkileyen depremler mevcuttur.” dedi.

Trakya Üniversitesi Doğal Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından, “Edirne İli ve Civarının Depremselliği” konulu çevrim içi bir konferans gerçekleştirildi.

Trakya Üniversitesi, Edirne ili ve civarının deprem risklerinin bilimsel olarak ele alındığı bir konferansa ev sahipliği yaptı. Trakya Üniversitesi Doğal Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezince düzenlenen konferansa, TÜDAM Danışma Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi’nde araştırmacı olan Dr. Selda Altuncu Poyraz konuşmacı olarak katıldı.

Trakya Üniversitesi Doğal Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya moderatörlüğünde gerçekleşen çevrim içi konferansta konuşan Dr. Selda Altuncu Poyraz, Edirne il sınırları içinde aktif fay bulunmadığını ancak yakın çevresinde gerçekleşecek olası bir depremden etkilenmemesinin mümkün olmadığını söyledi.

Trakya Üniversitesi akademik ve idari personeli, çok sayıda öğrenci ve vatandaş ile Edirne AFAD Şube Müdürü Deniz Bitek ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından büyük ilgiyle takip edilen konferansta Dr. Selda Altuncu Poyraz, ilk olarak dünyadaki önemli deprem kuşaklarını ele alarak, Türkiye’nin genel tektonik durumu ile bu deprem kuşakları arasındaki yerini ortaya koydu.

Türkiye’nin, Alp-Himalaya deprem kuşağı içerisinde olduğunu belirten bu doğrultuda etkilendiği levha, bunlara bağlı sıkışma ve genişleme bölgelerini anlatan Dr. Selda Altuncu Poyraz, Türkiye’yi etkileyen ana faylar ve bu fayların kırılmasından kaynaklı deprem hareketlerini tanımlayarak, Ülkemizdeki depremlerin sığ odaklı olduğunu ifade etti.

Türkiye’deki deprem hareketlerine ilişkin açıklamaların ardından Edirne ili için konuşan Dr. Selda Altuncu Poyraz, Marmara Denizinden Saroz Körfezine kadar KAFZ üzerinde meydana gelecek bir depremin Edirne için ciddi bir risk oluşturacağını belirterek, “Edirne il sınırları içerisinde aktif fay bulunmamakla birlikte çevresinde bulunan aktif fayların varlığı ve Edirne ilinin zemin koşulları düşünüldüğünde yakın çevresinde meydana gelebilecek olası bir depremden etkilenmesi kaçınılmazdır. Zira aletsel dönem ve tarihsel dönem deprem kayıtlarına bakıldığı zaman Edirne ilini etkileyen depremler mevcuttur. Edirne ilinin güney kısmı, Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun (KAFZ) Marmara Denizi’nden geçen kuzey kolunun etkisi altındadır. MTA tarafından 2013 yılında hazırlanan Türkiye Diri Fay Haritasında da görüleceği gibi il sınırları dışında güneyde Kuzey Anadolu Fay Zonu, kuzey-kuzeybatıda Bulgaristan’dan geçen aktif faylar bölgedeki önemli tektonik yapılardır. Genelde ana yapıların doğrultuları KD-GB gidişlidir. Tarihsel dönemde (M.Ö. 1800 – M.S. 1900) Kuzey Anadolu Fay Zonu boyunca, Kuzey Ege Denizi’nde, Bulgaristan’da ve Edirne ili sınırları içerisinde şiddet değeri Io=VIII-IX arasında olan depremler meydana gelmiştir. Aletsel Dönemde (M.S. 1900’den itibaren) il sınırları içerisinde meydana gelen önemli depremlerin büyüklükleri 5.0-5.9 arasındadır. 6.0 ve üzeri şiddeti olan depremler, genelde KAFZ üzerinde, Kuzey Ege – Saros Körfezi’nde ve komşu ülke sınırları içerisinde (Yunanistan, Bulgaristan) meydana gelmiş depremlerdir. İl merkezine en yakın deprem 118 km uzaklıkta olan 1928 Bulgaristan depremleridir.” dedi.

Dr. Selda Altuncu Poyraz son olarak, özellikle zemin – yapı ilişkisinin çok iyi kurulması ve sıvılaşmaya bağlı olarak ortaya çıkacak sorunların belediyeler ve ilgili kamu kurumları tarafından dikkatle ele alınması gerektiğini söyleyerek, gösterdikleri ilgi ve hassasiyet için Trakya Üniversitesi Doğal Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne teşekkürlerini iletti.

Haber MERKEZİ

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.