PLASTİĞE KARŞI SAVAŞTA ÇEVSAM’A ULUSLARARASI PLATFORMDAN DESTEK
Trakya Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezinin (ÇEVSAM) ve Plastiğe Hayır Girişiminin ortak hazırladığı proje sonucunda plastik kullanımını azaltma ve farkındalık yaratma konusundaki çalışmaların finanse edilmesi için “Beyond Plastic Med (BeMed)”den 10.000 Euro mali destek almaya hak kazanıldı.
Çevre bilinci konusunda duyarlı ve bilgili kişiler olarak plastik ve çevre konusunda toplumu ve gelecek nesilleri eğitmek, sorunu tespit etmek ve çözümler sunmak zorunda olduklarını söyleyen ÇEVSAM Müdürü Doç. Dr. Başak Boz, plastik kullanımının zararlarının ulaştığı boyutun, kaynakları sınırlı olan bir gezegende henüz fark edilemediğini söyledi. ÇEVSAM ve Plastiğe Hayır Girişiminin çevre dostu ve yeşil bir üniversite olma yolunda öğrencilere örnek olmak ve onları eğitmek konusunda güç birliği yaptığını ifade eden Doç. Dr. Boz “İlk olarak ücretsiz ve temiz suya erişim ile tek kullanımlık plastik şişe atığının azaltılması fikri, Güzel Sanatlar ve Tıp Fakültesine yerleştirilen arıtma su çeşmeleri ile hayata geçirildi. Öğrenciler tarafından yoğun olarak kullanılan plastik şişe su satışlarındaki azalma arıtma çeşmelerinin yaygınlaştırılması gerekliliğini bize gösterdi. Bu doğrultuda ekip olarak tekrar BeMed’e başvurduk. Normal işleyişte sadece bir sefer hibe veren BeMed, bugüne kadar yapılan çalışmaları ve yeni projeleri başarılı bularak ikinci kez ekibimizi desteklemeye karar verdi ve bu projede kullanılmak üzere 10.000 Euro hibe etti. Bu ve benzeri projeler; öğrencilerin ve halkın sorunu anlamaları, önemsemeleri ve plastik ürünler yerine başka seçenekler kullanarak alışkanlıkları değiştirebilmek adına mükemmel bir şans.” dedi.
Plastiğe Hayır Girişimi Nedir?
Yaklaşık 4 yıl önce Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinden Öğr. Gör. Begona Rodriguez, plastik kirliliği hakkında poster ve infografikler yapmanın bu konudaki farkındalığı artırmanın iyi bir yolu olacağını düşündü ve öğrencileri ile çalışmalar yürüterek “Plastiğe Hayır” girişimini başlattı.
Plastiğe Hayır Girişimi, plastik kirliliği hakkında farkındalık yaratma kampanyasıdır. Nehirleri, denizleri ve toprağı öldüren yıkıcı plastik sorununa dikkat çekmek için Tunca ve Meriç nehirleri kenarında temizlik etkinlikleri gerçekleştirildi. Düzenlenen nehir kenarı temizleme etkinliklerinde EDOSK, Edirne Çevre Gönüllüleri, Doğaya Dönüş Derneği ve Edirne Bakkallar Derneğinin yanı sıra gönüllülerin de desteği alındı.
Plastiğe Hayır Girişimi, Tunca ve Meriç kıyılarında düzenlediği plastik atıkların toplanması etkinliklerinin yanı sıra daha fazla neler yapılabileceğini araştırırken BeMed ile tanıştı. 2016 yılında EDOSK iş birliğiyle başvurduğu BeMed’de finanse edilmeye değer görülen mikro girişimlerden biri olan Plastiğe Hayır Girişimi, basit bir fikirle plastik kullanımını azaltmak için bez çanta kullanımını yaygınlaştırmayı önerdi. BeMed, bu başvurusunda Plastiğe Hayır Girişimini 4.000 Avro ile destekledi.
Kazanılan bu destek ile toplam 3600 adet bez çanta diktirildi. Başta Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri olmak üzere Trakya Üniversitesinden gönüllü öğrencilerin yapmış olduğu plastik kullanımının azaltılmasına yönelik grafikler, çantalara basıldı ve bu çantalar pek çok etkinlikte ücretsiz olarak dağıtıldı.
Dünyadaki plastik kirliliğine dikkat çeken “A Plastic Ocean” belgeselinin gösterim haklarını satın alarak hem Trakya Üniversitesinde hem Edirne’de gösterimi sağlandı.
“Kendi Alışveriş Filenizi Nasıl Yaparsınız?” atölye çalışmaları yapıldı. Üniversitedeki ve ilkokullardaki öğrencilerle plastik kirliliği hakkında bilgilendirici konuşmalar düzenlendi.
BeMed Girişimi Nedir?
Üç yüz milyardan fazla mikroplastik partikülle Akdeniz, dünyadaki en kirli deniz olması sebebiyle acilen eyleme geçilerek deniz canlılarının yaşamının korunması gerekliliği doğmuştur. Bu konuda Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler tarafından 2015 yılında Monako’da “Akdeniz’de Plastik: Gözlemlerin Ötesinde Çözümler Nelerdir?” konulu uluslararası bir konferans düzenlenmiştir. Bu toplantı sonunda oluşturulan BeMed girişimi, Prens II. Albert tarafından Monako Vakfı, Tara Seferi Vakfı, Avrupa Surfrider Vakfı, Mava Vakfı ve IUCN katılımlarıyla oluşturulmuştur. BeMed’in amacı, Akdeniz’deki plastik kirliliğin üstesinden gelmek isteyen mikro girişimlere hibe sağlamaktadır.
- Mehmet Ali Abakay Yazdı: Kitap Fuarı mı Çocuk Kitap Panayırı mı? - Kasım 25, 2024
- İstasyon Mahallesi’ne Ulaşım Artık Üst Geçitten - Kasım 21, 2024
- Mehmet Akkaşoğlu Yazdı: Allah’ın Güzel İsimlerinden El_Mütekebbir - Kasım 21, 2024