ÖZTÜRK, ” KAPASİTEYİ 62 BİN TONA ÇIKARACAĞIZ”

Edirne Ticaret Borsası (ETB) Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk, mevcut 40 bin tonluk lisanslı depolara 22 bin ton lisanslı depo ilave ederek toplam kapasitesini 62 bin tona yükseltmek için çalışmalara başladığını açıkladı. Öztürk gerekli işlemlerin tamamlandığını, depoların 2020 yılında tamamlanmış olacağını aktardı.
Tarım ürünlerinin sağlıklı depolarda saklanması için yapılan lisanslı depolar, üreticilerin ilgisini yıldan yıla arttırmakta. Tarımın ekonomilerinde büyük ölüçde değerli olan ülkelerin kullandığı Lisanslı Depoculuk Sistemi Edirne’de de kullanılmakta ve bölgede bu anlamda öncülük etmekte. Edirne’de ilk olarak 2011 yılında yapım girişimleri başlatılan Lisanslı Depoculuk Sisteminin mevcut kapasitesi 40 bin ton olarak açıklanmakta. Edirne Ticaret Borsası (ETB) Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk, Edirne Ahval gazetesine yapmış olduğu açıklamada mevcut lisanslı depolara 22 bin ton ilave ederek kapasitelerini arttıracaklarını açıkladı. Edirne Ahval’e konu hakkında konuşan Öztürk; “Lisanslı depolarımız şu anda boş. 40 bin ton kapasiteyle harmanda lisanslı ürün alabileceğiz. Depolarla ilgili kararımızı aldık. Şu anda onların çalışmaları yapılıyor. Önümüzdeki harmandan sonraki harmana  22 bin tonluk ek lisanslı deponun yapımını tamamlamış ve ilave etmiş olacağız. Lisanslı depoların ilave kararıyla ilgili ertelemeyi düşündük ve o şekilde uyguladık. Ertelenmesinin nedeniyse maliyetler. Maliyetler çok arttı. Önümüzdeki süreci izleyip, tabloları netleştirelim istedik. Doların gerilemesini bekledik ancak belirli bir seviyede kaldığını gördük ve çalışmaların başlamasına karar verdik. İlave edeceğimiz 22 bin tonluk lisanslı depolar bölgenin ihtiyacını karşılayacaktır” dedi.
“KATMA DEĞERİ YÜKSEK VEYA İTHAL ETTİĞİMİZ ÜRÜNLERİN ÜRETİMİNİ YAPMAMIZ GEREKİYOR”
Öztürk, Edirne’de üretilen ürün çeşitlerin genişletilmesi için çalışmaların hız kazanması gerektiğine belirterek; “Buğday alanlarında Türkiye’de daralma var. Türk Milletinin ana gıdası ekmek. Buğdayda bizim için stratejik bir ürün. Edirne’de ‘biz buğdayı illa ekmeli miyiz?’ sorusuna yanıtlar aramamız lazım. Türkiye genelindeki yapılan tarım planlamalarında buğday ekilecek alanlara buğday, Trakya gibi daha verimli topraklarda katma değeri yüksek veya
ithal ettiğimiz ürünlerin üretimini yapmamız gerekiyor. Süloğlu ve Hamzadere Barajlarının alt yapılarını değiştirip sulu tarımda yapılan yenilikleri kullandığımızda çok büyük bir alan sulanacak. Yapılan sulamayla birlikte kaba yem üretimini geliştirebiliriz. Sebze-meyve üretimine yöneldiğimizde ne kadar çok katma değere sahip ürün yetişebileceğimizi de görmüş olacağız” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Edirne Ahval

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.