OTLAKİYE BEDELİ UYGULANMIYORMUŞ

Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı ve Tarım ve Orman Edirne İl Müdürü Atilla Bayazıt, sosyal medyada tepki çeken Tarım ve Orman Kırklareli İl Müdürlüğü’nün 2020 yılı otlatma bedellerini açıklayan belgesi ile ilgili açıklama yaptı. Edirne’de de her yıl alınan kararın 1990’lı yıllardan bugüne devam eden rutin bir uygulama olduğunu açıklayan yetkililer, uygulamada köylülerden para alınmadığını, mera ıslahını köylülerin imece usulüyle gönüllü olarak yaptıklarını söylediler.

Otlatma bedeli uygulanmıyormuş
Kırklareli Valiliği Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün 2020 yılı otlatma bedellerinin büyükbaş hayvan başına 10 TL, küçükbaş hayvan başına ise 2,25 TL olarak açıklayan Mera Otlatma Planı konulu belgesinin sosyal medyada paylaşılmasının ardından Trakya bölgesindeki çok sayıda üretici ve siyasi karara tepki gösterdi. Edirne’de de tepki çeken kararla ilgili Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı ve Tarım ve Orman Edirne İl Müdürü Atilla Bayazıt açıklamalarda bulundu. Suiçmez, kararın yeni olmadığını ve 1990’lı yıllardan bugüne rutin olarak İl Müdürlükleri tarafından köy muhtarlıklarına bildirildiğini; Arabacı ise karar bulunmasına rağmen bugüne kadar köylerdeki meralarda hayvan başına para toplama uygulamasının hayata geçirilmediğini söyledi. Bayazıt ise her yıl İl Mera Komisyonunda alınan rutin kararın müdürlüklerden köy muhtarlıklarına bildirilmesine rağmen köylülerin mera ıslahı çalışmalarını imece usulüyle gönüllü olarak yaptıklarını açıkladı.

“Bugüne kadar otlakiye bedeli alınmadı”

Suiçmez, Kırklareli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından gönderilen yazının, sosyal medyada paylaşıldığını belirtirken; “Ben 1996 ve 2004 yıllarında muhtarlık yaptım. Uzun yıllardan beri rutin bir uygulamadır, tebliğ edilir. Tarım ve Orman İl Müdürlüklerimiz rutin görevini yapar. Ama bugüne kadar böyle bir bedel, zorlama ya da yaptırım uygulaması olmadı. Meralarımızı düzenli kullanma ile ilgili de mera komisyonunun alması gereken kurallar var. Meraların otlatmaya açılması, meraların dinlenmeye kapatılması gibi süreleri İl Mera Komisyonları belirler ve muhtarlıklarımıza tebliğ eder. İl Mera Komisyonu ile Tarım ve Orman İl Müdürlüklerimizin, Edirne de dâhil olmak üzere meralarla ilgili her yıl mera ıslah çalışma programları da var. Bu kısıtlamaları yapmaları gerekiyor ki ıslah programlarından başarı elde edilebilsin. Sosyal medyada paylaşılan gibi bir uygulama yok. Uzun yıllardan beri rutin gönderilen bir yazıdır. Uygulanmıyor diye de hiç kimsenin bir ceza yaptırımı yok. Küçükbaş ve büyükbaş hayvan sahiplerinin herhangi bir endişesi olmasın. Bunu sosyal medyaya taşımanın ne anlamı olduğunu da anlayamadım. Köylüden herhangi bir otlakiye bedeli alınması bugüne kadar görülmedi, şimdiden sonra görüleceğini de düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.

“Herkes merasına sahip çıkıyor”

Arabacı ise mera kanununun uzun yıllardan bugüne var olduğunu söylerken; “Her yıl Tarım ve Orman İl Müdürlüklerinden muhtarlıklara böyle bir yazı gönderiliyor ama bugüne kadar hiçbir uygulaması da, para toplanacağına dair baskı da olmadı. Hiçbir il müdürlüğü bu konunun üzerine gitmiyor, mecbur tutmuyor. Hiçbir yerde de böyle bir para toplanmadı. Birkaç gün önce sosyal medyada bu bilgi çıktı. Ama para toplanma gibi bir şey yok. Neden bugünlerde gündeme geldiğini de anlamış değilim. Çünkü yeni olan bir şey değil. Bazı köylerimizde mera ıslahı amaçlı gübreleme yapılıyor. Bazı köylülerimiz kendi isteğiyle gübre veriyorlar. Bazı köylerimiz, hayvan sayısına göre merası daha genişse bir kısmını biçip hayvancılara satıyor. Buradan elde ettikleri parayla da tekrar gübre alıp mera ıslahı yapıyorlar. Bunun amacı hayvancılığa destektir. Hayvanın kaba yem ihtiyacının bir kısmını meralardan karşılayabilme amaçlı yapılan bir program aslında. Köylü zaten merada hayvanını otlatmak için gönüllü olarak çalışma yapıyor. Kimisi gübre veriyor, kimisi sattığı samanın parasını mera ıslahında kullanıyor. Herkes merasına sahip çıkmaya çalışıyor. Ama herhangi bir para toplama konusu yok. Kanunda var ama uygulaması bugüne kadar yapılmadı. Ne bakanlık bunun üzerine çok gitti, ne de para toplandı. Sadece bugünlerde sosyal medyada gündeme geldi” dedi.

“Mevzuat çiftçinin önünü açıyor”

Bayazıt da kararın mera kanunu gereği her yıl alındığını açıklarken; “Biz bu kararı mera yönetim birliklerine ya da muhtarlıklara yazarız. Hayvan başına büyükbaşta 10 TL, küçükbaşta 2 TL’dir. Bu rutin bir uygulamadır ve ilk defa olan bir şey değildir. Kanunun 26’ncı maddesinde zaten yazıyor. Biz sadece muhtarlıklara hayvan başına para toplayın, bunu da köy sandığına gelir olarak kaydedin ve mera ıslahında kullanın diyoruz. Bu bizim tavsiyemizdir. Bizim çiftçilerimiz zaten ortak para toplayıp gübre vs. alıp ıslahı kendi kendilerine yapıyorlar. Mevzuat da bunun önünü açıyor. Yapılan şey zaten rutin bir uygulamadır. Bunu saptırmanın ya da abartmanın bir anlamı yok. Sosyal medyada biz de takip ediyoruz ama yorumlara hiçbir anlam veremiyorum. Çünkü ilk defa yapılan bir uygulama değil” sözlerine yer verdi.

“Bu yıl olay çarpıtıldı”

İl Mera Komisyonu tarafından alınan yeni bir kararı da açıklayan Bayazıt; “Mera komisyonunda yeni bir karar aldık. Uygun meraları biçin, balya yapın, köyde hayvancılık yapanlara uygun bir fiyat karşılığında satın, parasını köy sandığına gelir olarak kaydedin ve yine bu parayla bir sonraki sezon gübrenizi alın, meranıza atın dedik. Dolayısıyla hem hayvanların kaba yem ihtiyacı karşılanacak, hem meralarımızın ıslahı sağlanacak. Böylece çiftçilerimize yüklenmemiş olacağız. Bunların hepsi çiftçilerimizin lehinedir. Yoksa meralardan ücret alınması yok. Bunlar bilgi amaçlı uygulanan şeylerdir. Kimseden zorla para toplanacağı yok. Belgede zaten açıkça 26’ncı madde belirtiliyor. Hayvan başına ücret toplanır, bu para köy sandığına gelir olarak kaydedilir ve tekrar mera ıslahında harcanır. Bu parayla gübre alır, tekrar meraya atılır. Aslında çiftçilerimize mevzuatı açıklıyoruz. Hepsi üreticinin lehinedir. Son aldığımız kararla sürdürülebilirliği de sağlayacağız. Köylülerimiz gönüllü olarak kendi aralarında para toplayıp imece usulü gübre atıyorlar. Aslında yazılan yazı da bunu resmileştirmiş oluyor. Tarım ve Orman Kırklareli İl Müdürlüğü’nün yazısı sosyal medyada geziyor. Oysa her yıl İl Mera Komisyonu toplanır ve bu kararı alır. Bu yıl olay çarpıtıldı ve başka bir yerlere çekilmeye çalışıldı. Aslında böyle bir şey yok. Sadece kanun çerçevesinde mera ıslahına yönelik bir çalışmadır” dedi.

Kaynak: gundemedirne

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.