‘OTİZMİ FARK ET!’
Trakya Üniversitesi Engelsiz Üniversite Komisyonu tarafından “Otizm Farkındalık Ayı” kapsamında “Otizmi Fark Et” etkinliği düzenlendi. Etkinlikte, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalından Prof. Dr. Işık Görker, Dr. Öğr. Üyesi Leyla Bozatlı ve Uzm. Dr. Seray Ağca Bilmenoğlu; Eğitim Fakültesinden Özel Eğitim Bölümü Zihin Engelliler Eğitimi Anabilim Dalından Dr. Öğr. Üyesi Dilber Tezel ve Arş. Gör. Dr. Aynur Gıcı Vatansever; Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulundan Öğr. Gör. Nilüfer Sivrikaya Tokgöz ve Armağan Dönertaş Engelli Çocuklar Eğitim-Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezinden Özel Eğitim Öğretmeni Berkay Ömer Ünal koordinatör ve ekip liderleri olarak yer aldılar. Etkinlik otizmli bireylerle toplumsal alanda ve meslek yaşamında temas edecek öğrencilerin otizm konusundaki farkındalığını artırmak amacıyla düzenlenmiştir. Bu amaçla, Sınıf Öğretmenliği, Zihinsel Engelliler Öğretmenliği, İngilizce Öğretmenliği, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) ve Tıp Fakültesinden olmak üzere 19 gönüllü öğrenci etkinliğe katıldı.
“Otizmi Fark Et” etkinliği otizm tanılı çocuğu olan aile ve çocuklarının katılımı ile gerçekleştirildi. Etkinlikte ekipler oluşturularak, otizmli bireylerin duyusal hassasiyetlerinin ve ailelerinin toplumsal alanda yaşadığı güçlüklerin neler olduğunu anlamak, gözlemlemek ve konuşmak amaçlandı. Bu kapsamda Tıp Fakültesi Hastanesi ve BESYO spor salonları gezilecek rota olarak belirlendi. Ekip liderleri, aileler ve öğrenciler belirlenen mekanları gezerken otizmli bireylerin ve ailelerinin günlük yaşamlarında karşılaştıkları güçlükler, bunlarla nasıl baş ettikleri ile ailenin otizmle tanışma ve tedavi sürecini paylaştılar. Otizmli bireylerin toplumsal, sosyal, duyusal hassasiyetleri ile ilgili deneyimlerine odaklanılan etkinlikte, katılımcı öğrenciler otistik çocukların davranışları, uyum becerileri, ilgilerini çeken veya rahatsız oldukları uyaranlar üzerine gözlem yapma fırsatı buldular. Gezi sonrası bir araya gelen ekipler, bu gözlemler üzerinden ailelerin yaklaşımları, deneyimleri ile otizmin tanımı, ortaya çıkış öyküsü, nedenleri, tanı süreci, tedavileri, eğitimin otistik bireylere ve ailelerine katkıları, spor aktivitelerinin rehabilitasyondaki yeri gibi konularda paylaşımlarda bulundular. Etkinlik sonunda öğrenciler, zihinlerinde otizm ile ilgili önyargıları, sorularını ve doğru bilinen yanlışları ele aldıklarını, otizm ile ilgili farkındalıklarının arttığını belirttiler.
Etkinlikte yer alan Trakya Üniversitesi Engelsiz Üniversite Komisyonu üyeleri Nisan ayının Birleşmiş Milletler tarafından bütün dünyada Otizm Farkındalık Ayı olarak ilan edildiğini belirterek; ayrımcılık duygusuna dayanmadan, herkesin toplumda bağımsız yaşayabilmelerinde önemli bir aşama olan eğitim ve öğretim yaşantılarını başarıyla tamamlamaları için gereksinimlerin saptanması ve karşılanması, tüm personel ve öğrencilerde konu ile ilgili bilincin oluşturulması amacıyla hareket ettiklerini ifade ettiler. Komisyon üyeleri ayrıca, bireylerin yeti yitimlerinin toplumsal yaşamda karşılaştıkları fiziksel veya tutuma bağlı bariyerler ile de “engele” dönüşebileceğine vurgu yaptılar.
- Mehmet Ali Abakay Yazdı: Kitap Fuarı mı Çocuk Kitap Panayırı mı? - Kasım 25, 2024
- İstasyon Mahallesi’ne Ulaşım Artık Üst Geçitten - Kasım 21, 2024
- Mehmet Akkaşoğlu Yazdı: Allah’ın Güzel İsimlerinden El_Mütekebbir - Kasım 21, 2024