“OSMANLI DÖNEMİ TAŞINMAZ KÜLTÜREL MİRAS ALANLARININ ARAŞTIRILMASI, KORUNMASI VE TANITILMASI KONULARINDA BİLGİ VE DENEYİM PAYLAŞIMI” KONFERANSI BAŞLADI
Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği (ETTDER)’nin Interreg IPA Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı (2014-2020) kapsamında yürüttüğü “Eski Tarihsel ve Kültürel Koridorların Canlandırılması” projesi kapsamında düzenlenen “Osmanlı Dönemi Taşınmaz Kültürel Miras Alanlarının Araştırılması, Korunması ve Tanıtılması Konularında Bilgi ve Deneyim Paylaşımı”etkinliği bugün Edirne Öğretmenevi ASO Meriç Kıyısı Sosyal Tesislerinde başladı.
13 Temmuz 2021 Salı günü saat 10:30’da başlayan konferansın açılışı Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul TANRIKULU, Bulgaristan Harmanlı Belediye Başkanı Mariya KIRKOVA ve ETTDER Yönetim Kurulu Başkanı Bülent BACIOĞLU tarafından yapıldı. Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, “Bu pandemi döneminde kültürel mirasımız olan bir köprünün restore edilmesi ve Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği’ni ve Harmanlı Belediyesi’ni buna vesile olması sebebiyle tebrik ediyorum. Sınır ötesi dostluklarımız yürütülen projelerle devam edecektir.” dedi. Tanrıkulu, Harmanlı Belediye Başkanı Mariya Kirkova ve Harmanlı proje ekibine Edirne Belediyesi’nin hazırlamış olduğu Edirne geleneksel el sanatları ürünleri hediyelikler takdim etti.
ETTDER YK Başkanı Bülent Bacıoğlu, “Meriç Nehri, Tunca Nehri ve birçok doğal unsurla birlikte tarihsel ve antik yollar da bölgedeki halkları birbirine bağlamaktadır. Bu proje, geçmişten günümüze kültürel miras olan varlıkların korunmasına ve geleceğe taşınmasına vesile olmaktadır. Bu zorlu şartlarda projeyi yöneten proje ekibine, Yönetim Kurulu’na ve Harmanlı proje ekibine teşekkür ediyorum. Yaklaşık üç yıldan beri çaba gösterdiğimiz bir projeydi. Böyle bir hibeyi ve kurumsal kapasitemizi geliştirecek proje faaliyetlerine ev sahipliği yaptığımız için çok mutluyum. Gerek pandemi süreci gerek teknik sorunlardan dolayı çok zorluklar yaşanmasına rağmen projenin sonuna geldik. Umarız son faaliyetlerimizle birlikte bu projeyi verimli bir şekilde tamamlayacağız” dedi. Bulgaristan Harmanlı Belediye Başkanı Mariya Kirkova, “Bu proje ile Harmanlı’nın simgesi kambur Köprü’nün restore edilip korunması bizler için çok önemli. Proje faaliyetlerini pandemi sürecinde yürüten proje ekiplerine teşekkür ediyoruz. Umarım bundan sonrada birçok proje ile işbirliğimiz devam eder. ” dedi. Belediye başkanı Mariya Kirkova Ayrıca harmanlı bölgesine ait yöresel ürünlerden oluşan çantaları uzman ve proje ekiplerine takdim etti.
Çok sayıda kurum ve kuruluş yetkilisinin de katıldığı fuarın ilk günü katılımcılar tarafından da büyük ilgi topladı. Konusunda uzman 4 eğitmen tarafından gerçekleştirilen konferansta, farklı kurumların uzmanları da kendi alanlarında sunum yaptı. İlk gün sunumlarında bilgi paylaşımı ve deneyim paylaşımları üzerine yoğunlaşıldı.
Turist rehberi ve kültürel miras uzmanı Macit Emre : Turist rehberi ve kültürel miras uzmanı Yasin Saygılı “Geç Antik Çağ Roma İdaresinde Yollar ve Yol Üzerinden Kurulan İktidar”
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Araştırma Görevlisi Yasin SAYGILI : “Via Militaris’te Osmanlı İmparatorluğu’nun Kültürel Mirası”
Harmanlı Müzesi yöneticisi Prof.Tsonka KASNAKOVA- IVANOVA“Harmanlı’nın Kültürel Mirası”
Proje koordinatörü ve Trakya Üniversitesi doktora öğrencisi Altay Bayatlı: “Balkanlardan Boğaziçi’ne Kültürel Miras:Taş Köprüler” konularında bilgi paylaşımı ve öneriler sundular.
Konferansa davet edilen Edirne Müze Müdürlüğü’nden uzman Elif KIRÇIN, Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği Genel Sekreteri Esranur DEMİRCAN, Trakya Üniversitesi alan uzmanları ve turizmciler de kaynak kişi konferans programına paralel olarak bilgi ve deneyimlerini aktardılar.
Avrupa Birliği Başkanlığı’nın ulusal otorite görevini yürüttüğü Interreg-IPA Bulgaristan – Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programının ikinci teklif çağrısı kapsamında yürütülmekte olan CB005.2.21.123 sayılı “Revival of Ancient Historical and Cultural Corridors – Eski Tarihsel ve Kültürel Koridorların Canlanması”isimli proje, 24 Temmuz 2019 tarihinde uygulanmaya başlanmıştır. Bulgaristan Harmanlı Belediyesi liderliğinde ve Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği ortaklığı işbirliğinde gerçekleştirilen projede; doğal, kültürel ve tarihi mirasın ve ilgili altyapının daha iyi kullanılması yoluyla sınır ötesi alanın turistik çekiciliğini arttırmak amaçlanmaktadır. Projeye, Interreg-IPA Bulgaristan-Türkiye SÖİ Programı aracılığıyla Avrupa Birliği tarafından eş finansman sağlanmaktadır.
Sınır bölgesinde, Avrupa bölgesel uyumunu arttırmak amacıyla Diyagonal Yol üzerindeki Edirne ve Harmanlı şehirlerinin, sürdürülebilir turizm alanındaki sınır ötesi işbirliği kapasitesinin güçlendirilmesinin amaçlandığı projede, Diyagonal Yol boyunca kültürel mirasın daha iyi bir şekilde korunması, kullanılması ve tanıtılmasıyla Harmanlı ve Edirne sınır ötesi şehirlerinin turistik çekiciliğini arttırılması ve Edirne ve Harmanlı arasındaki sürdürülebilir turizm alanında sınır ötesi işbirliği ve oluşabilecek sorunlara çözüm üretilmesi hedeflenmektedir.
“Bu yayın, CCI Numarası 2014TC16I5CB005 olan Interreg-IPA Bulgaristan-Türkiye SÖİ Programı aracılığıyla Avrupa Birliği desteğiyle yayımlanmaktadır. Bu yayının içeriği tamamen Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği sorumluluğundadır ve hiçbir şekilde Avrupa Birliği’nin veya Programın Yönetim Makamının ve Ulusal Otoritenin görüşlerini yansıtmak için alıntılanamaz.”
Haber MERKEZİ
- Mehmet Ali Abakay Yazdı: Kitap Fuarı mı Çocuk Kitap Panayırı mı? - Kasım 25, 2024
- İstasyon Mahallesi’ne Ulaşım Artık Üst Geçitten - Kasım 21, 2024
- Mehmet Akkaşoğlu Yazdı: Allah’ın Güzel İsimlerinden El_Mütekebbir - Kasım 21, 2024