Mehmet Ali Abakay Yazdı: Şehir Araştırmalarını Yapmak Zorundayız

ŞEHİR ARAŞTIRMALARINI YAPMAK ZORUNDAYIZ

Şehir araştırmalarını yazılı-basılı kaynakları bir araya getirme beraberinde sözlü tarih araştırmaları yanında tarihi eserleri yanında o şehrin değerleriyle bir arada yerinde araştırıp incelemek zorundayız.

Bu çalışmaları yerinde ve hakkıyla yerine getirebilmek, tek kişinin yapabileceği iş değildir.

Ekip ruhuyla maddî ve manevî destek olmadan yürütülen çalışmalar, belli bir noktaya getirilip istenilene ulaşma kalıcılığa sahip olmaz.

Şehir araştırmalarını içine alan çalışmalarımız, şehirlerle ilgilidir. Şehirleri içine alan çalışmalarımız, kendi çizgisinde iki-üç kişinin çabasıyla sürmektedir.

Ekip ruhuyla bu çalışmalar sürdürülse ve maddî-manevî destek olmuş olsaydı, otuz sene içinde bir araya getirilecek kaynak sayısı en azından yüz bin rakamına ulaşabilirdi.

Biz bu rakama, gazete-dergi ve fotoğraf sayısını dahil etmiyoruz.

Sanal ortamda teneffüs penceremiz olan Şehir Araştırmaları Merkezi sayfasında sınırlı da olsa bazen çalışmalarımızı paylaşırken, paylaşımlarımızı eleştiren, daha çok araştırma bekleyen dostlarımız olmuştur.

Günümüzde bu ideale gönül vermiş ve yaşamını bu sevdaya adamış olarak, kurumlarla kuruluşlardan destek almamış olmanın avantajıyla övünmekteyiz.

Gölgesi üzerimize düşmeyen kişilerin bizimle eleştiri sınırını aşan tartışmaları olmamış değildir.

Zaman zaman kaynak olarak katkı sunan, bir kitaptan onlarca kitaba kadar destek veren dostlarımızı unutmamız mümkün değildir.

Liste halinde oluşturduğumuz bu dostlarımıza vefa borcumuz merkezin açılışında kendilerini açılışa davet etmek, kendilerine şükran belgesini sunmak, kendilerini ağırlamak olması gerekendir.

Her çıkan eseri, kaynağı takip etmek, satın almak oldukça maddî kaynak ister. Bizim basımı tükenmiş eserlere yönelişimiz, yeni kaynakları takip etmediğimiz anlamını taşımamaktadır.

PDF Şehir Araştırmaları Merkezi yoluyla ulaşılması güç eserleri bir araya getirmeye çalışmamız, yıllar öncesini bulmaktadır.

Binleri bulacak yazma eseri de içine alan çalışmamız, belirttiğimiz sıkıntılar sebebiyle tamamlanamamaktadır.

Bir üniversite biriminin, holdingin, kendi rüştünü ispat etmiş kurumların ve kuruluşların yapması gereken çalışmaları, kısıtlı imkânlarla gerçekleştirmenin zorlukları içinde boğuşsak bile, yaptığımız işten mutluluğu, ileride merkezin açılışında kaynaklara binlerce kişi ulaştığında yaşayacağız, elbette.

Kaleme aldığımız eserler, okuyucu bulduğunda kuşkusuz merkezimizin yeni kaynaklara ulaşımını sağlamaktadır.

Nitelikli okurun kütüphanesinde mütevazzî yapısıyla bu kitaplar, hem şehirleri hem de bir merkezin kuruluşunun dayanaklarını makalelerle ele almaktadır.

Birçok konferansımızın, sempozyum bildirimizin yerini bulduğu bu eserleri temin etmeniz, yorulduğumuz anlarda bizim için apayrı öneme sahiptir.

Bizim çizgimiz, çabamız bu merkezin ülkemizin belli başlı kurumları arasında yerini bulmasıdır. Biz yaşlandığımızda ya da öldükten sonra önemi kavranacak çalışmanın devamını getirecek olanlar, bunu miras bırakacağımız gençler olacaktır.

Ticarî kaygıya sahip olmadan, sadece memleket ve ülke tanıtımını amaçlayan çabamızda ateşe bir damlacık suyu gagasında taşıyan serçe kuşunun bile katkısını unutmayacağız.

Ne dersek diyelim, mezar taşımızda “Bu hasretle öldü!..” denilse, ruhumuz muazzez kılınır.

Başka beklentimiz yok, dediğimiz husus için.
Kaynak: Mehmet Ali Abakay

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.