Mehmet Ali Abakay Yazdı: RUHA DAİR ŞEHİR – Şehir ve İnsan Yazıları-
Şehir çerçevesinde insanlığın ruhen yorgun olduğunu bilmeyenimiz yok, bu hakikati saklayanımız oldukça çok.
İnsanın ruh atmosferinde med- cezir hali, okyanusların çok ötesinde gel-gitlerle şahikaya çıkmış.
Yeryüzünde rahatı ve huzuru kaçmış insanlık, çıkış yollarını aramakta, kendince.
Güneşe kapalı gözler, kibrit şulesinin aydınlığına muhtaç kıldıkları ruhlarını mutmaîn kılmakla meşgul.
Yer yüzünü cehenneme çevirenler, gökyüzünde neyi arar, durmakta, bu kaostan kurtulmak için?
Huzursuzluğun hayatın her alanında ayyuka çıktığı günümüzde teknolojik yeniliklerle savunmayı mutluluk bilen anlayış, medeniyetin dışında kalmakla övünür tavrını üstünlük biçimde zihinlere nakş ettikçe binlerce yıl öncesindeki saltanatlar gibi davranmamakta mıdır?
İnsanın hiç ölmeyecekmiş tavrı, şehirlerdeki yaşantısından belli değil midir?
Fakirin gittikçe yoksulluğu ve yoksunluğu, zenginliklerine güç katmakla uğraşanların varsıllığını kutsar hale getirdikçe, insanlar arasındaki alım gücündeki uçurumun gittikçe büyümesi, yeryüzü coğrafyasında savaşların, kavgaların, yıkımların habercisi ve devletlerin tahakkümlerini git gide hisseder olmaktan çok, kural haline getirilmesine zemin oluşturmaya başladı.
Şehir ve insan arasındaki alakayı bilmeyenlerin kalkıp belirtilenleri yorumlama yanlışlığına girmelerine gerek yok.
Köylerden, ilçelerden şehirlere yönlendirilen ve şehirler de üretimin yerine tüketime teşvik edilen insanlık, kendisine vaad edilen yaşam standardıyla karşılaşmayınca kaos çemberi gittikçe genişlemeye başlamakta, toplumda fay kırıklıkları artmaktadır.
Ruha dair şehir düşünülünce düşünce perspektifinde yalnızlıklar, bunalımlar, intiharlar, boşanmalar, çocuklar, alkol ve uyuşturucu bağımlılıkları, cinayetler, hırsızlıklar hayatın önüne geçemeyeceği devasa gel- gitler olarak görülüyor.
Bozulan hayat için de bunun çözüm yolları belli iken, kaosun mucidi olanlardan problemlerin ortadan kaldırılmasını bekleme yanlışlığı en büyük açmaz olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu paradoks, Altına Hücum naralarıyla işgal ettikleri topraklarda öldürdükleri Kızılderililerin ardından timsah göz yaşı dökmeye benzer, köle olarak topraklarından koparılıp açlıktan öldürülen Afrikalılar için matem tutan beyazların siyasetinin adıdır.
Kaynak: Mehmet Ali Abakay
- Mehmet Ali Abakay Yazdı: Kitap Fuarı mı Çocuk Kitap Panayırı mı? - Kasım 25, 2024
- İstasyon Mahallesi’ne Ulaşım Artık Üst Geçitten - Kasım 21, 2024
- Mehmet Akkaşoğlu Yazdı: Allah’ın Güzel İsimlerinden El_Mütekebbir - Kasım 21, 2024