“Maliyetten Kısmak İçin İlaç Atmayanlarda Hastalık…”

“Maliyetten Kısmak İçin İlaç Atmayanlarda Hastalık…”
Ülke genelinde çiftçi artan girdi maliyetleriyle boğuşurken, Edirne’de ise maliyetten kısıp buğday ekili tarlasına ilaç atmayan bazı üreticiler bu kez de ürününde kök hastalığı yaşanmasına neden oldu… Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, konuyla ilgili sürekli olarak üreticileri uyardıklarını belirterek, “Biz bazı ilaçların zamanında atılması gerektiğini söylüyoruz ama bazı üreticilerimiz hastalık olmadığı takdirde maliyetleri kısmak adına atmıyor. Bunu yapmayalım. Zamanında atarsak ve bir ürün hiç hastalığa yakalanmadan gelişirse onun verimi biraz daha farklı olacaktır” dedi…
Türkiye’de Ekim ve Kasım aylarında ekimi yapılan, Haziran ve Ağustos ayları arasında ise verim alınan buğdayda, üreticinin son dönemde yağan yağmurlarla yüzü gülmeye başladı. Üretici, başak verme döneminde olan buğdayların önümüzdeki dönemde yağışların devam etmesi durumunda verimde artış beklerken, bir yandan da belini büken girdi maliyetlerini kısmaya çalışıyor. Edirne’de, maliyetleri kısmak adına tarlasına ilaç atmayan bazı üreticiler, buğdaylarında kök hastalığı yaşanmasına sebep oldu. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, konuyla ilgili sürekli olarak üreticileri uyardıklarını belirtti.
‘MALİYETTEN KISMAK İÇİN İLAÇ ATMAYANLARDA HASTALIK GÖRÜLDÜ’
Buğdayda bazı bölgelerde kök hastalığı görüldüğünü ifade eden Arabacı, “Biz bazı ilaçların zamanında atılması gerektiğini söylüyoruz ama bazı üreticilerimiz hastalık olmadığı takdirde maliyetleri kısmak adına atmıyor. Bizim ekiplerimiz geziyor, her köye gidiyor. Gittikleri her köyde de gördükleri arazilerde ciddi bir hastalık varsa zaten üreticilerimizi uyarıyor. Hatta birkaç gün önce hastalık gördükleri bir arazide üreticimizi uyardı ve üreticimiz anında ilacını alarak uygulamasını yaptı. Uygulamalar yapıldığı takdirde bunların önüne geçebiliyorsunuz. Ama yine de maliyetleri kısmak adına ilaçlarımızı atmamazlık yapmayalım. Zamanında atarsak ve bir ürün hiç hastalığa yakalanmadan gelişirse onun verimi biraz daha farklı olacaktır. Hastalığa yakalandığında da erken teşhis edip ilacımızı attığımızda yine önüne geçebiliyoruz. Çok ciddi bir sıkıntı olacağını da düşünmüyorum” şeklinde konuştu.
‘DOLU TARIMSAL ANLAMDA SORUN YARATMADI’
Kurak geçen kış ayının ardından yağmurların üreticiyi sevindirdiğini de dile getiren Arabacı, “Şu anda bereketli bir süreçten geçiyoruz. Kurak geçen dönemlerin ardından şimdi güzel yağışlar alıyoruz. Ürünlerimiz için de gayet güzel oluyor bu yağışlar ama tabi bu yağışlarla beraber dün dolu da yağdı bölgemizde. Edirne merkezde ve birkaç köyümüzde vardı dolu ama bu yağmurla beraber geldiği için ve çok iri olmadığı için ürünlere ciddi bir sıkıntı yaratmadı. Tarlalar çamur olduğundan dolayı tam olarak incelemeler yapılmadı, havalar açtığında daha net ortaya çıkacaktır ama tarımsal amaçlı baktığımızda ciddi bir sorun olduğunu düşünmüyoruz. Çünkü şu an ekili olan buğdaylarımız henüz başak aşamasında değil, belki o dönemde olsa tanelerde dökülmeler olabilirdi ama şu an için öyle bir sıkıntı yok” dedi.
‘BEKLENEN YAĞIŞ GELİRSE VERİMLİ BİR YIL OLUR’
Dolunun küçük taneli ve yağmurla birlikte yağdığı için zarar yaratmadığını kaydeden Arabacı, “Kurak bir dönemde ekilişi yaptık ve kurak bir kış geçirdik. Kurak geçen dönemin ardından geçen ay ve bu ay güzel yağışlar aldık. Ürünlerimize baktığımızda gelişimi güzel, şu ana kadar herhangi bir sıkıntı yok. Tabii ki biz kış yağışlarını yeterli seviyede almadık, toprak tamamen suya kanmış bir vaziyette değil ama şu an alınan bu yağışlar, ürünün gelişimini ve gidişatını gayet güzel etkiledi. Bu yağışlar şu an için çok güzel ama kış yağışları çok yeterli olmadığı için önümüzdeki günlerde yeniden bir yağış alırsak daha da güzel olacağını düşünüyorum. İnşallah bu yağışlar önümüzdeki dönemlerde de devam eder. Geldiği takdirde de belki de daha önce hiç almadığımız kadar verim alacağımız bir yıl da olabilir” diye konuştu.
hudut

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.