Kitap ve Kütüphaneleri MUSA ÖNCEL Anlattı
Birlik Vakfı Edirne Şubesi’nin düzenlediği Edirne Konuşmaları programı kapsamında bu hafta “Kitap ve Kütüphaneler” konusu üzerinde konuşuldu. Programa konuşmacı olarak Selimiye Yazma Eser Kütüphanesi Müdürü Musa Öncel katıldı. Vakıf şube merkezinde düzenlenen program Dr. Recep Duymaz’ın açış konuşmasıyla başladı. Duymaz özetle şunları söyledi:
Son zamanlarda ülkemizi uzun yıllardan beri meşgul eden terör, işsizlik ve hayat pahalılığı problemlerine bir yenisi daha eklendi: Deizm. Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün öncülüğünde düzenlenen “Gençlik ve İnanç” konulu çalıştayın sonuç bildirgesinde, gençlerimizin, daha da ilginci din eğitimi gören gençlerimizin, deizme kaydıklarının tespit edilmesi oldu. Bu konu başta eğitimcilerimiz olmak üzere din adamlarımız, siyasetçilerimiz ve sorumluluk duygusuna sahip aydınlarımız tarafından ele alınıyor, makaleler yazılıyor ve konuşmalar yapılıyor. Bu çalışmalarda deizmin ne olduğu, bazı gençlerimizin bu akıma neden yöneldiği, eğer bu doğruysa ve sahada yapılacak çalışmalarla desteklenecek olursa bunu önlemenin yollarının neler olduğu gibi noktalar üzerinde duruluyor. Eğitim, düşünce, felsefe ve siyaset hayatımızı yeniden sorgulamamızı gerektiren bu konuya biz de burada şimdilik sadece dikkatleri çekmekle yetiniyor ve önümüzdeki haftalarda konuyu uzmanlarıyla tartışacağımızı bildiriyoruz.
Devamında Musa Öncel’in konuşmasına geçildi. Öncel, özetle şunları söyledi:
Ülkemizde her yıl Mart ayının sonlarında düzenlenen Kütüphane Haftası’nı faydalı bir uygulama olarak görüyorum. Bu hafta boyunca düzenlenen etkinliklerde kitap, çocuklarımıza ve gençlerimize kitap okuma alışkanlığının kazandırılması, kütüphane ve kütüphaneden yararlanmanın yolları gibi konular ele alınmakta ve faydalı bilgiler verilmektedir.
Konuşmama kitabın ne olduğunu açıklayarak başlamak istiyorum. Kitap belli konularda yazılmış veya basılmış kâğıt yaprakların bir araya getirilmiş şeklidir. Bu, kitabın modern zamanlardaki tanımıdır. Bu açıdan tarihin derinliklerine baktığımızda ilk insanların edindikleri bilgileri, kil tabletlere, taşlara ve papirüs yapraklarına yazarak muhafaza etmeye ve sonraki nesillere aktarmaya çalıştıklarını görüyoruz. Kitaplardaki bilgiler, insanlara daha güvenli ve daha huzurlu bir hayat yaşamanın yollarını gösterdikleri için her zaman ve mekânda önem kazanmış ve bir araya getirilerek kütüphaneler oluşturulmuştur. Buna göre kütüphane, toplanan kitapların belli bir sisteme göre sınıflandırıldığı, raflara konulduğu ve yararlanmak isteyenlerin istifadesine sunulduğu mekânlardır. Günümüz kütüphaneleri, basılı kitapların yanında çok sayıda CD, DVD, E- Kitap ve benzeri dijital malzemeleri de içeren mekânlardır. Bu yönleriyle onlar aynı zamanda bir müze hüviyeti de kazanmaktadırlar.
Kütüphanecilik açısından tarihe baktığımızda ilk kütüphanelerin kuruluş tarihinin Milat’tan önce yedinci yüzyıla kadar uzandığını görüyoruz. Tespitlerimize göre ilk kütüphane, Milat’tan önce yedinci yüzyılda kurulmuş olan Ninova Kütüphanesi’dir. 20720 kitap ihtiva eden bu kütüphaneden sonra Mısır, Ortadoğu ve Anadolu’da günümüze gelinceye kadar pek çok kütüphane kurulmuştur.
Bu kütüphaneler hakkında özlü bilgiler verdikten sonra Musa Öncel, sözü Edirne kütüphanelerine getirdi. Edirne’de ilk kütüphanenin Darülhadis adıyla 1435 yılında 71 kitapla kurulduğunu bildirdi. Daha sonra Saatli Medrese Kütüphanesi, Selimiye Kütüphanesi, Edirne İl Halk Kütüphanesi, Trakya Üniversitesi Kütüphanesi ve çeşitli fakültelerin kütüphaneleri hakkında faydalı bilgiler verdi. Bunların yanında şehrimizde başta Oral Onur, Ratıp Kazancıgil ve Tayyip Yılmaz olmak üzere çok sayıda zengin özel kütüphane sahibinin bulunduğunu da hatırlattı.
Musa Öncel, son yıllarda kütüphaneciliğimizde faydalı bir gelişmenin olduğunu da ifade etti ve o gelişmenin kütüphanelerde özellikle çocuklar için ayrı salonların açılması olduğunu bildirdi. Çocuklar buralarda kitap okumanın yanında, resim yapmak, müzik dinlemek ve oyun oynamak gibi yollarla hoşça vakit geçirebilmektedirler.
Müzakere bölümünde, e-kitap şeklinin hızlı gelişmesi karşısında mevcut kütüphaneler nasıl bir pozisyon alacaklar?, Kütüphanelerin, çocukların velilerini ve yaşlıları da kütüphanelere çekmek için bir palanları var mı?, Süreli Yayınlar, kütüphanelerin olmazsa olmazlarıdır. Böyle olmasına rağmen Trakya Üniversitesi Merkez Kütüphanesi süreli yayınları artık neden raflarında göstermiyor ve isteyen okuyucuya sunmuyor? Kütüphanelerimizdeki kitaplar, Dewey Onlu Sınıflandırma Sistemiyle raflara yerleştirilmektedir. Neden yerli bir sınıflandırma sistemi kullanılmıyor? Yolunda sorular soruldu.
- Mehmet Ali Abakay Yazdı: Kitap Fuarı mı Çocuk Kitap Panayırı mı? - Kasım 25, 2024
- İstasyon Mahallesi’ne Ulaşım Artık Üst Geçitten - Kasım 21, 2024
- Mehmet Akkaşoğlu Yazdı: Allah’ın Güzel İsimlerinden El_Mütekebbir - Kasım 21, 2024