Kıl Keçilerine Projeli Islah

Kıl keçilerine projeli ıslah
Edirne İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Kırbaş, “Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi”nden sonra “Edirne Kıl Keçisi Islahı Projesi” isimli yeni bir ıslah projesi daha başlattıklarını söyledi. ..
Edirne İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Kırbaş, yeni bir ıslah projesi daha başlattıklarını söyledi. Başkan Ahmet Kırbaş”Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ile “Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi” kapsamında “TAGEM/22KIL2022-01” kodu ile “Edirne Kıl Keçisi Islahı Projesi” girişimlerimiz sonucu 2023 yılında yürürlüğe konmuştur” dedi..
Başkan Kırbaş, yaptığı açıklamada Tarım ve Orman Bakanlığı TAGEM’in’Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi’ kapsamında Edirne İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği’in başarılı bir şekilde 7 yıldır yürüttüğü “Edirne İli Halk Elinde Karacabey Merinosu Islahı Projesi” yeni projenin onaylanmasında etkili olduğunun altını çizerek şunları kaydetti:
“İlk projemiz Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi ve Keşan Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Süleyman Kök’ün proje liderliğinde devam etmektedir. İkinci projemiz olan ‘Edirne İli Halk Elinde Kıl Keçisi Islahı Projesi- TAGEM/22KIL2022-01’ de Doç. Dr. Süleyman Kök’ün liderliğinde ve Keşan Meslek Yüksekokulu Veterinerlik Bölümü’nden Öğr. Gör. Dr. Hikmet Titrek’in yardımcılığında yürütülecektir.
TAGEM/22KIL2022-01 nolu Proje Özeti:Tarım Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) destekleri ile yürütülen bir hayvan ıslahı projesidir. TAGEM/22KIL2022-01 nolu proje, Edirne’deki ‘Edirne İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği’ne üye 26 keçi yetiştiricisinin elindeki 5 bin 403 baş dişi ve 277 baş teke, toplamda 5 bin 680 baş kıl keçisinin ıslahı üzerine yürütülen bir araştırmadır. Edirne İlindeki 26 sürüde 5 yıl süreyle süt verimleri yönünden seleksiyon çalışması yapılacak ve aynı zamanda da morfolojik açıdan tip sabitlemesi yapılacaktır. Projeyle Kıl keçisi yerli gen kaynaklarının sürdürülebilirliği hedeflenmektedir. 5 yıllık süre sonunda sürünün Kıl keçisi taban sürüsü tüm işletmelerde tamamen yenilenmiş olacak ve tüm hayvanların verim kayıtları belirlenmiş olacaktır. Projedeki sürüler 5 yıl sonra elit sürülere dönüştürülebilecektir. Tarım Orman Bakanlığı, TAGEM bünyesinde yürütülmekte olan diğer projelerde olduğu gibi projeye katılan yetiştiricilerin her yıl anaç keçi ve tekelerine, doğan yavrularına yıllık maddi destekte sağlanmaktadır. Proje başarılı bulunduğu takdirde 5’er yıllık sözleşmeler halinde yenilenmektedir. Projenin temel amacı, ülkemizin damızlık ihtiyacını yerli ırklardan karşılamak ve hayvansal protein kaynaklarını sürdürebilmektir.”

Haber Merkezi

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.