KENT KONSEYİ BAŞKANI GÖKERKÜÇÜK, “ORTAK İDEOLOJİMİZ EDİRNE’DİR”

Edirne Kent Konseyi Yürütme Kurulu 7. dönemde aldıkları kararları açıkladılar. Edirne Kent Konseyi adına açıklamada bulunan Ziya Gökerküçük şu şekilde konuştu: “Bu güne kadar yapılan çalışmalarda merkezi ve yerel yönetimlerimiz ve üniversitemiz taleplerimizi genellikle geri çevirmedi ve yine bunun devamını sağlayacaklarına da inanıyoruz. Yeter ki biz kentliler ortaklaşarak taleplerimizi, düşüncelerimizi yetkililere doğru bir şekilde iletebilelim. Çünkü Edirne hepimizin ve ortak ideolojimiz Edirne’dir” dedi.

Edirne Kent Konseyi Yürütme Kurulun’ dan Ziya Gökerküçük yaptığı açıklamada: “Edirne Kent Konseyi 7. dönemi kapsayacak olan 28. Olağan Seçimli Genel Kurulunu 25 Mayıs günü yapmıştır. Kent Konseyi kuruluş hazırlıkları sonrasında yaptığı 2004 Kuruluş Genel Kurulundan beri her dönem kendini yenilemiş, geliştirmiş ve kurumsallaşmıştır. Yedinci dönem olarak da bugünün somut koşulları ve olasılıkları üzerinden yeni bir çalışma alanı açmayı hedeflemiştir. Genel Kurulda da tartışılan ve karar haline dönüşen görevlerimizi kentlilerimiz ile birlikte başaracağımıza inanıyoruz.

Ülkemizin genel siyasi ve ekonomik durumuna bağlı olarak; ülkenin yönetimsel şekli tek kişiye, ekonomik durumu da tekelleşmeye gitmektedir. Bilimin ve insanlığın kazanımları ise bugün bu durumda olmamamız gerektiğini belirtmektedir.

Bu durumda biz bilimden ve insandan, kamusal hizmetten yana ve kentlilerin, yurttaşların da böyle düşündüğü tespitinden yola çıkmaktayız. Bu nedenle siyasi anlamda tek kişilik idareyi önceleyen yapının tersine siyasilerin de dillerine doladıkları yerel demokrasiyi, birlikte yönetimi gerçekleştirmek zorundayız.

Edirne Kent Konseyi olarak genel kurul kararlarından birisi olan Mahalle Meclislerini bu dönemde hayata geçirmek zorundayız. Bu çalışmada yerel idareci olarak seçilmiş muhtarlarımız, belediye meclis üyelerimiz ve belediye başkanımızın da desteği, kolaylaştırıcılığı olacağına güvenimiz vardır. Bu güveni kanıtlayan başkanmızın ve siyasi partisinin vaatleridir. Bu kararı aldığımız delegelerimizin de bizimle olduğunu biliyoruz. Ancak birlikte olacağımız ve bizimle olması gerekenler kentlilerimizdir.

Önümüzdeki süreçte tüm bileşenlerimiz ile yapacağımız toplantılardan çıkacak olan Çalışma Grubu ile neleri nasıl yapacağımızı tartışarak ortak bir akıl ve yöntem oluşturacağız. Bunu başaran mahalle ve kentlerimiz var ve gerektiğinde onların da katkısını almamız gerekebilir.

Şunu biliyoruz ki siyasilerimizin dilinde olan katılımcı demokrasi, yerel demokrasi, birlikte yönetim, şeffaflık gibi terimler vaatlerinde olsa bile bunu hayata geçirmeyeceklerdir. Kaldı ki bunu başarmayı düşünseler bile kendileri bir siyasi yapının temsilcisi ve icra makamı olduklarından oluşturacakları örgütlenmeler kurumu ve siyasi partililerini aşamayacaktır. Bu nedenle Kent Konseyi, kentin diğer sivil örgütlenmeleri ve kentlilerin kentlilik bilinci içinde bunu başarmaları anlamlı olur.

Kentlilerimizin kent yönetimine katılmaları kentin yöneticilerine de katkı sağlayacak ve kent ve ülke demokrasisine yararlı ilerlemeler sağlayacaktır.

Ülkemiz durumu ile ilgili bir tespit de ekonominin tekelleşmesi ve kentliler olarak bizlerin her gün biraz daha yoksullaşmasıdır. Genel Kurulumuzun verdiği bir görev olarak bu konuda da ilgili birimler, delegelerimiz ve uzman kişilerle yapacağımız toplantılardan çıkacak Çalışma Grubu öncülüğünde üretici ve tüketiciyi doğrudan buluşturmanın yollarını bulacağımıza inanıyoruz. Yine bu konuda vaatleri olan Sayın Belediye Başkanı ve Meclis üyelerimizin de bizlerle birlikte olacağına inanıyoruz. Ancak asıl etkiyi üreten ve tüketen kesimler yaratacaktır. Böylece hem ülkede tekelleşmiş gıda ve tarımsal üreticilere karşı kendi üretimimiz korunacak hem de tüketicilerin kaliteli ve güvenilir gıda, giyim gibi temel ihtiyaçları karşılanabilecektir.

Trakya Kent Konseyleri Birliği, Çorlu Toplantısında aldığımız bir öneriyi de genel kurulumuzda tartışıp kararlaştırmıştık. Kentimizde ve çevremizde bulunan tespit edilmiş doğal ve kültürel koruma alanları vardır. Bunların korunması yanında var olduğu bilinen ancak henüz tespit ve tescil edilmemiş varlıkları bulmak ve ilgili mercilere bildirmek, tescil ettirmek de geleceğe dair bir çalışma olacaktır. Burada da görev hepimize düşmektedir. Bu konuda oluşturulacak olan Çalışma Grubu; görülen, bilinen bu tür doğal ve kültürel varlıkları inceleyerek gereğini yapacaktır.

Kent Konseyi olarak kuruluşundan beri kentli hakları çerçevesinde kentin kamusal alanlarını, tarihi ve doğal varlıklarını korumaya çalışmaktayız. Bu görevlerimize elbette yine devam edeceğiz. Ki, kentimizde bu konuda yeterli bir duyarlılık oluşmuştur. Bunu geliştirmek ve devam ettirmek için hemşerilik bilincimizi geliştirici çalışmalar yapacağız. Kültür sanat buluşmaları gerçekleştireceğiz. Mahalle Meclisleri oluştuğunda zaten her mahalleli kendi mahallesine dair etkinlikleri kendileri yapabilme olanağına kavuşacaktır.

Meclisimizden çıkan yasalar veya cumhurbaşkanı kararnameleri ile ormanlarımız, mesire yerlerimiz, sahillerimiz, okullarımız kısacası kamuya ait mekânlarımız camiler hariç özel kişi veya şirketlere devredilebilmektedir. İşin özü kırsalımız, kentlerimiz, kamusal binalarımız artık bizim olmaktan çıkmaktadır. Tarihi ve doğal varlıklarımız da birilerinin kazanması uğruna aslından koparılarak ticari metaya dönüşmektedir.

Tüm bunları gören bir yerden çalışmalarımıza katılımın artması amacımızdır. Sorumlu ve duyarlı kentliler olarak bir araya geldiğimizde olumsuzlukların önüne geçebileceğimizi herkes görmelidir. Ancak o zaman şikâyet değil iş yapan kentliler oluruz. Çocuklarımıza sağlıklı, ulaşılabilir hizmetlerin olduğu kentler bırakmanın yolu da buradan geçmektedir.

2019-2021 dönemini kapsayacak olan 7. dönem çalışmalarımıza yeni bir heyecan ve katılım ile başlamış bulunuyoruz. Genel Kurul kararlarımızı mevzuat gereği Belediyemize ilettik. Genel Kurul bilgilerimizi ve geçmiş çalışmalarımızı da kapsayan bir dosyayı Valiliğimize ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğümüze ilettik. Bu güne kadar yapılan çalışmalarda merkezi ve yerel yönetimlerimiz ve üniversitemiz taleplerimizi genellikle geri çevirmedi ve yine bunun devamını sağlayacaklarına da inanıyoruz. Yeter ki biz kentliler ortaklaşarak taleplerimizi, düşüncelerimizi yetkililere doğru bir şekilde iletebilelim. Çünkü Edirne hepimizin ve ortak ideolojimiz Edirne’dir.

7. dönem Yürütme Kurulu olarak bu duygu ve düşüncelerimizi kendileri de birer kentli olan ve bizlere desteklerini her zaman veren değerli basınımız yoluyla kamuoyu ile hemşerilerimizle paylaşıyoruz. Haber Merkezi

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.