Kapasite Artışına Onay Verirlerse Bakanlığın Başındaki “Çevre” Kelimesini…

Edirne’de çeşitli çevre dernekleri ve STK yöneticileri, Vaysal Köyünde faaliyet gösteren Kalker Ocağı’nı işleten şirketin kapasiteyi 2 milyon tona çıkarma talebinin ret edilmesi için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne 100 imzayla itiraz dilekçesi verdi.

Edirne’nin Vaysal Köyü’ndeki Kalker Ocağı’nda özel bir şirket faaliyet gösteriyor. Şirketin, kapasiteyi 2 milyon tona çıkarması çevrecilerin ve çevre köylerdeki vatandaşların tepkisine yol açtı. Bunun sebebini ise Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren, Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, çevre köylerde yaşayan vatandaşlar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü binası önünde düzenledikleri basın açıklamasında anlattı.

Taş ocağını işleten şirketin kapasiteyi arttırdığında çevreye büyük zararlar vereceğini anlatan, Eren, şunları sıraladı:

“İlimizde son 7 yıldan beri 439 proje başvurusuyla şirketlerin RES, taş ocağı, maden ocağı ve boya gibi kirletici sanayilerini Edirne ilçe ve köylerine kurmak üzere başvuru yaptığını görüyoruz. Bugün gelinen noktada hesapsızca birinci sınıf tarım arazileri, orman arazileri ve köy meralarının taş çıkarmak üzere kazılıp patlatıldığına, şirketlerin nasıl işine gelirse işletildiğine tanık oluyoruz. Çalışmalarımızda köy meralarının, derelerinin nasıl kirletilip kurutulduğunu, tarım ve hayvancılığın zarar gördüğünü gözlerimizle gördük, köylülerin şikâyetlerine de defalarca tanık olduk.

Bildiğiniz gibi Trakya köyleri geçimlerini tarım ve hayvancılıkla sürdürüyorlar. Üreticimiz, düşük taban fiyatları ve ilaç, gübre, yem gibi birçok girdi derken bankalara borçlanarak, bıçağın kemiğe dayandığından söz ediyorlar. Vaysal ve Hacıdanişment köylüleri, 2007’de 250 bin ton üretimle açılan kalker ocağının köylerine ve tarım topraklarına yakın olmasının verdiği zararlardan bıkmışken; şirket şu anda 2 milyon ton talebiyle proje başvurusunda bulunuyor. Patlatmalı ocakların doğada yaptığı tahribatlar zaten biliniyorken; insan yerleşimlerine, tarım alanlarının yanı başına bu tesisler kurulamaz, genişletilemez.

Şirket, proje planında köyün su kaynaklarının bulunduğu ormanları alıp ağaçları kesme iznini de Edirne Orman İşletme Müdürlüğü’nden istemiş. Umuyoruz ki Edirne Orman İşletme Müdürlüğü buna izin vermeyecektir. Kamu yararı, kişisel yararların önünde olmalıdır. Kalker ocağı yetmezmiş gibi RES santralleri de sanki köyün içinde dönüyor. Çevre ve Sehircilik İl Müdürlüğü buna nasıl onay vermiş anlaşılır gibi değil.

Şimdi bu 2 milyon ton kapasite artışına onay verecek olurlarsa lütfen bakanlığın başındaki ‘çevre’ kelimesini kaldırsınlar. Çünkü bu bir çevre katliamı, köylü, tarım ve hayvancılık düşmanlığı olacaktır. Bizler sivil toplum örgütleri olarak havamızı, suyumuzu ve tarım topraklarımızı korumak için itirazlarımızı yapmaya geldik.

Katılım gösteren herkese teşekkür ediyoruz. Trakya’da her zaman yerin üstü altından değerli olmaya devam edecek.”

Konuşmaların ardından 100 imzalı itiraz dilekçesi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne sunuldu.

Haber MERKEZİ

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.