İşli: Evliya Kasımpaşa Camii, Neden Yükseltilmez?
Tarihçi-Yazar Necdet İşli, Evliya Kasımpaşa Camii’nin iki özelliğine dikkat çekti. Tarihçi Yazar Necdet İşli, Tunca kenarında bulunan ülkemizin en önemli Yalı Camilerinden biri olan Evliya Kasım Paşa Camisinin seviyesinden 3 metre yükseltileceğinin açıklanması üzerine, eserin restorasyon adı altında tamamen tahrip edileceğine dikkat çekerek, büyük tepki gösterdi…
Tarihçi Yazar Necdet İşli, Tunca kenarında bulunan ülkemizin en önemli Yalı Camilerinden biri olan Evliya Kasım Paşa Camisinin seviyesinden 3 metre yükseltileceğinin açıklanması üzerine, eserin restorasyon adı altında tamamen tahrip edileceğine dikkat çekti. İşli, Yalı türü camilerin en eski örneği olan Evliya Kasım Paşa Camisi’nin ikinci büyük özelliğinin de 250’den fazla önemli şahsiyetin bugün toprak altında kalmış mezarları olduğunu vurguladı.
Necdet İşli, Kasımpaşa Camisi’nin taşkın seviyesinin üzerine çıkarılacağı ve 3 metre yükseltileceği haberine büyük tepki gösterdi. ‘İstanbul’un Ortası Aksaray’, ‘Yeniçeriler’ ‘Kelami Dergahı’, İstanbul Börklü Mezar Taşları’ gibi çok sayıda eseri bulunan Tarihçi-Yazar Necdet İşli, Hudut’a yaptığı ve yaklaşık 70 yıldır kullanılamayan 5.5 asırlık caminin önemine dikkat çeken açıklamada şu ifadelere yer verdi.
KASIMPAŞA CAMİ ÜLKEMİZİN EN ESKİ YALI CAMİSİ
“Bir atasözümüz var, ‘Taş yerinde Ağırdır.’ Tarihi eserler özgün halleriyle tanınırlar. Eğikliği ile meşhur Pizza, uzunluğu ile meşhur Çin seddi gibi. Osmanlı mimarisi dehası su kenarlarına inşa edilen ‘Yalı Camileri’ Tipolojisini yaratmıştır. Şemsi Paşa, Kaymak Mustafa Paşa, Çanakkale Yalı Cami gibi. Bu türün en önemli ve en eski örneği Edirne’de 15. Yüzyılda inşa edilen Evliya Kasım Paşa Camidir. Bu caminin ilk ve meşhur özelliği Tunca nehrinde kayıkla gelinip, muhteşem uzun mermer merdivenlerinden çıkılıp camiye girilmesidir.
CAMİNİN YANINDAKİ MEZARLIKTA 250 ÖNEMLİ ŞAHIS YATIYOR
Bir diğer meşhurluğu da 250’den fazla ünlünün gömülü olduğu, günümüzde toprak altında kalmış, caminin hemen dibinden başlayan mezarlığı ile mezar taşlarıdır. Ülkemizde ‘ilkler’ hep denemelerdir. Bugün muazzam bir milli para, bu güzelim tarihi eseri, bir hokkabazın kulesi haline ifrağı (başka bir şekle sokma, şekillendirme) için kullanılacağı açıklanmış bulunuyor. Restorasyon adı altında bir eserin tamamen tahrip edileceği açıklandı.
Caminin bir parçası olan dere kenarındaki Meşruta Tarihi Köşk ile Mezarlığın restorasyonu zaten kimsenin umurunda değil. Kaldı ki dereyi de yükseltecek değiller. Camiye ait merdivenleri herhalde bunu planlayanlar kendi mezarlarına taşımayı düşünüyorlardır. Cehen-nemin Gayya kuyusuna Kasım-paşa’nın Vakfiyesi gereği indiri-lirken cehennem zebanilerine ko-laylık olsun diye. Saygılarımla / Tarihçi yazar Necdet işli”
VAKIFLAR NEDEN YÜKSELTMEK İSTİYOR
Bilindiği gibi, Tunca Nehri kıyısında 70 yıldır atıl durumda bulunan tarihi Kasımpaşa Camisinin, olası su taşkınlarından etkilenmemesi için 3 metre yükseltilerek restore edileceği ve taşkınlardan etkilenmeden ziyarete açılacağı, bu çalışmanın da 2022 bütçesine alındığı açıklanmıştı. Padişah Fatih Sultan Mehmet ve 2’nci Bayezid döneminde vezirlik yapan Kasımpaşa tarafından Edirne’de Tunca Nehri kenarında 1478’de yaptırılan 5,5 asırlık Kasımpaşa Camii, nehirde yaşanan su taşkınları nedeniyle yaklaşık 70 yıl önce ibadete kapatıldı. Zamanla minaresi yıkılan ve duvarlarında çatlaklar oluşan cami, bölgede daha önce bulunan yalılar ve diğer yapıların da yıkılmasıyla adeta kaderine terk edildi. Cami ile ilgili 2016 yılında proje çalışması başlatan ve zemin etüdü yapan Vakıflar Bölge Müdürlüğü, son olarak Kültür Varlıkları Bölge Koruma Kurulu’ndan da proje onaylarını alarak restore çalışmalarına hazırlanmaya başladı.
Kaynak: Hudut
- Mehmet Ali Abakay Yazdı: Kitap Fuarı mı Çocuk Kitap Panayırı mı? - Kasım 25, 2024
- İstasyon Mahallesi’ne Ulaşım Artık Üst Geçitten - Kasım 21, 2024
- Mehmet Akkaşoğlu Yazdı: Allah’ın Güzel İsimlerinden El_Mütekebbir - Kasım 21, 2024
Geri bildirim: Kadim Özkılıç El Kadir Who | Mert ÖZKILIÇ