İsa Kılıç Yazdı: Yeni Yıl, Yeni Dönem, Yeni Fırsatlar

Anlama yönünde üstüne en çok kafa yorulan şey  de ‘zaman’ olsa gerek. Gece- gündüz, sabah- akşam, gün, hafta, ay, yıl, geçmiş- gelecek, yeni yıl, sonsuzluk. Zamanın bu şekilde tasnifi her dilde vardır.
Zaman bir kaynaktan akar, gelir- geçer mi? Yoksa rezerv olarak vardır da her eylemimizle  onu tüketir miyiz? Ya da eylemliğimiz onu mu üretir? Bitmek, tükenmek  bilmeyen mülahazaların süreceği alandır ‘zaman’.
Oysa  zaman da istediği gibi hareket eden, özgür bir seçim yeteneğine  sahip değildir. Onun da bir sahibi vardır. O da yönetildiği  merkeze tabidir. Gönlü iyilerin ve iyiliklerin yanındadır. Tabii, iyiliğin üremesi yönünde sürekli fırsat verse de,  iyiliğin bedelini ödemekten kaçanların miskinliklerine mükafaat veremez. Zaman  gündüzü getirse de, göğsünde gizlediği hınç ve kararlıkla günü karartan haraminin kararlılığına fırsat verir. Zira zaman,  adil efendisine boyun eğmek zorundadır. Ama yine de, iyilere bir destek çıkalım diye didinir durur. Başucuna gecenin bunaltıcı karanlığını aşındıracak ayışığını, vicdanları harekete  geçirecek yıldızları koyar. Yılmaz, yıkılmaz sabrın ve direncin bedeli olarak gündüzü, aydınlık günleri getirir. Baharı var eder! Eğer iyiler,  baharın iyilik sunan fırsatını kaçırdı ise sonunda kışı getirir. Her şeyi siler süpürür ve ‘hadi bakalım! Tekrar eşit şartlar!’ diyerek iyilere, bir kez daha hayata iyiliği hakim kılma fırsatı verir.
Diyeceğim, zaman bize dilediğimizi, eyleme dökme, fırsatı/imkanı verir. Yoksa kucağında erk ve iradeyi  ‘buyur, kullan!’  diye lütfedemez. Zira zamanın gönlü iyi’nin yanında olsa da, yapmak isteyene kötülüğü yasaklayamaz. Dedik ya, onun da,  her şeyi bilen ilim ve inceliklere hakim bir sahibi var.
Şİmdi de yeni bir yıl geldi. Şartların herkes için eşitlendiği bahar gelecek, yaz gelecek. İyi olduğunu iddia edenler, kötülerden daha kararlı ve daha çok kazanma inancına sahip değilse, bir kez daha hüzün devşireceğiz.
İnşallah bu kış, iyilerin kılıcını bileyerek, kollarına güç depolayarak  bahara ulaştığı  demlenme dönemi olur. Zira, iyiler, kılıçsızsa, kılıcı ilimle, hikmetle, bilenmemişse, bütün dileklerimiz bir kez daha  hayal olur.
İyilerin, iyiliği ihya etme azmi ile coştuğu, zamanın dirilmemiz için yeni bir fırsat sunduğu bilincine ermiş nesiller olma umuduyla. V’Esselâm.
Dost.

Kaynak: İsa Kılıç

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.