İsa Kılıç Yazdı: “Rol Yapmak Sanatı”

Pazar okuması..
“ROL YAPMAK SANATI”
Bence bütün hayatımız rol yapmaktan ibarettir. Hani sinemada ve tiyatroda rol yaparlar ya, aynen öyle… Rol, rejisörün sana verdiği gibi davranmaktır. Her insan kaderin ona tayin ettiği rolü anlamaya çalışmalı ve onu en iyi şekilde oynamalıdır. 

Rol; gerçekte olmayan bir şeyi gerçekmiş gibi algılamak ve öyle davranmaktır. Bu hayat sahnesinde insanlar rolünü ne kadar güzel oynarsa o kadar başarılı olur. İnsanların çoğu gerçekle rolü ayırt etmeye pek dikkat etmez, çabuk aldanır. 

Dolandırıcılar ve sahtekârlar kimi kaymakam, kimi yüzbaşı, kimi doktor, kimi işadamı rolünü oynar ve avlayacak çok adam bulur.  Denemesi bedava. İki arkadaş elinize bir çanta alıp esnafı denetlemeye çıkın, kimse sizden şüphelenmeyecektir.

Bir insanın yüzüne bakarak büyük bir yalan söyleyebilir misiniz? Bunu yapabilmek için büyük bir yetenek lazımdır. En büyük insanlar en büyük rolcülerdir. Sizce İskender’in, Sezar’ın, Napolyon’un yaptıkları rolden başka bir şey miydi?

Her şey “… gibi” davranmakla gerçekleşir. Ne düşünüyorsanız osunuz. Önemli olan sizin takındığınız tavırdır. Biz gerçeği takındığımız tavırla yani oynadığımız rolle belirleriz. Rolümüzü derinden benimsersek o bizim gerçeğimiz olur. 

Birisi Çingene kızına âşık olmuş. Kızın ailesi vermiyor. Git bir hafta dilen diyorlar. O da gidip bir hafta dileniyor, kızı alıyor. Rol olarak yaptığı essah oluyor. Mademki dilenci gibi davranmakla insan dilenci olabiliyor; öyleyse cesur gibi davranmakla cesur, zengin gibi davranmakla zengin,  kabadayı gibi davranmakla kabadayı olur. 

İnsan karakterinin beş altı yaşına kadar teşekkül ettiğini psikologlar söylüyor. O çağda çocuk hamur gibi her şekle girebilecek elastiki bir yapıya sahiptir. Anne ve babanın telkinleri hayatta oynayacağı rolü yani karakterini belirler. Ona sen işe yaramazın birisin dese öyle olacak, uslu ve akıllısın dese öyle olacaktır. 
Rolümüzü hakikat ve dürüstlük üzre yapma dileğiyle…….dost. 
Kaynak: İsa Kılıç

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.