İsa Kılıç Yazdı: İnsanlar Nasıl Değişir veya Nasıl Değişmez?

Cumaliyelik..

İnsanlar Nasıl Değişir veya Nasıl Değişmez?

Bir defa insanlar değişmek isterlerse değişirler. Dıştan zorlama ile kimse değişmez. İnsanların düşüncelerine saygılı olmalısınız. Dediğinizi kabul etmiyor diye küçümseyerek, alay ederek, kızarak, hakaret ederek onlara bir şey kabul ettiremezsiniz.
Bir fikri, bir inancı, bir tavrı insanlara benimsetmek istiyorsanız bunun birçok şartları ve usulleri vardır; onlara uyacaksınız.
Şunu bilin ki, bir şey sırf doğru olduğu için kabul edilmez. Dediğiniz şey evvela kişinin bir ihtiyacını karşılayacak. Bu maddi de olabilir manevi de olabilir. İnsanı harekete sevk eden en büyük saik ihtiyaçtır. Bu şeyin bir ihtiyaç olduğuna onu inandırmalısınız.
Doğrunun samimiyetle art niyetsiz söylenmesi lazımdır. Kişi hakikat namına söylediğinize inanmalıdır. Çıkarınızı düşünerek ona bir şey söylediğinizden şüphelenirse neden sözünüzü kabul etsin. Veya en azından onun çıkarı sizin çıkarınızla uyuşmalıdır.
Samimiyet de her zaman yeterli olmaz. Mesela anne babamızın iyiliğimizi istediğine inanırız ama bilgilerine güvenmediğimiz için sözlerini kulak ardı eder uygulamayız. Söylediğinizi yeterince bildiğinizi ve doğruluğundan emin olduğunuzu karşıdakine ihsas ettirmelisiniz. Bunu da hal, tavır ve davranışlarınız, söyleyiş edanız tayin eder.
Söylediğiniz şey kişinin hayatında çok büyük değişiklikler ve zorluklar gerektiriyorsa ihtimal kabul etmeyecektir. Çünkü insan alıştığı maddi, manevi ve sosyal çevresini kolayca değiştiremez. Değişiklik tedricen olur.
Her şey onun tabiatına uyarak değişir. İlim nedir, nesnelerin tabiatını öğrenmektir. Nesneler bize uymaz biz onlara uyacağız. Suyun kaldırma kuvvetini keşfederek gemiler, atmosfer kanunları keşfedilerek uçaklar ve füzeler yapılmıştır.
Öyle ise gerek tek bireylere ve gerekse toplumlara bir şeyi kabul ettirmek ancak onları daha iyi tanıyarak mümkün olur. Hayırlı cumalar V’Esselâm. Dost.

Kaynak: İsa Kılıç

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.