İsa Kılıç Yazdı: İnsan Nasıl Bir Varlıktır?
Dost’ca….
“İNSAN NASIL BİR VARLIKTIR”
1-Rousseau’ya göre insan doğası iyidir ve doğal bir ortamda insan kötülük yapmaz. Cemiyet içinde bozulur, her türlü pisliği öğrenir. Rousseau vahşi kabileleri medenilerden üstün görür. Kendisi her gün kırlara çıkar ve vaktini doğa içinde geçirirdi. Bitkilere merakı vardı, bitki koleksiyonları yapardı. Voltaire Rousseau’nun bu tabiat aşkını alaya alır ve “bu adam bizim adeta hayvanlar gibi dört ayak üzere yürümemizi istiyor” derdi.
2-Freud’a göre ise, insan tabiaten kötüdür. Toplum içinde bilim ve kültür sayesinde kötülüklerini törpülemek zorunda kalır. O buna üst benlik diyor. Yani bütün sosyal normlar. Cemiyetin adli, idari ve ahlaki kaideleri bireyin vahşi doğasını gemler ve onu sınırlar. O insanın bu vahşi ve gemlenemez isteklerinin kaynağına “id” diyor. İnsanı 3 tabakadan ibaret sayıyor: id, ego, super ego.
3-Kuran’a göre ise, Allah insanı güzel bir surette yaratmış fakat sonra ona nefsani arzuları ve şehvetleri vererek çetin bir imtihanın içine sokmuştur. Yani ruhen temizdir ama bedenin istek ve arzularıyla mücadele etmek zorundadır. O zaman dürüst ve düzgün bir yola girebilir, kamil bir insan olur. Yani ince uzun bir yoldadır, her an uçuruma yuvarlanabilir. Fakat yine Kuran’ın beyanına göre insanların ekserisi doğruyu, iyiyi, güzeli anlamazlar.
Hayırlı cumalar olsun………dost.
Kaynak: İsa Kılıç
- Mehmet Akkaşoğlu Yazdı: Allah’ın Güzel İsimlerinden El-Afüvv - Kasım 1, 2024
- Edirne Polisinden Jet Sahte Avro Operasyonu - Kasım 1, 2024
- Tekin’den Doğu Türkistan’a Destek Çağrısı - Kasım 1, 2024