İsa Kılıç Yazdı: GÜZEL YAŞAMA SANATI

Pazar okuması….

GÜZEL YAŞAMA SANATI (Biraz uzun ama umarım sıkılmadan okursunuz)

Yaşamak da öğrenilmesi gereken bir sanattır. Yaşama sanatı bütün sanatların en incesi, en yücesi ve en zorudur. Çoğumuz güzel yaşamasını bilmiyoruz. Esasında bütün diğer sanatlar yaşama sanatının altında yer alırlar ve ona hizmet etmek için vardırlar. Güzel yaşamanın da yakalanması gereken bir estetiği ve ruhu vardır. İnsan davranışları da bir güzellik alanı meydana getirebilir ve getirmelidir. 

İnsana her şey öğretilebilir ama yaşama sanatı öğretilemez. Bunu herkesin kendisinin öğrenmesi ve her defasında yeniden öğrenmesi gerekir. Bu sanatta her şey bir defalıktır, hayatın provası yoktur. Yaptığın yanlışı düzeltemezsin.  İnsanın çeşitli durumlarda nasıl davranması gerektiğini kendisinin bulup çıkarması gerekir. 

Güzel yaşama, insanları hayran bırakan bir davranış sergilemektir. Güzel davranışlar gözleyenin hoşuna gider. Mesela zulmün karşısında direnmek güzeldir. Kendi değerini bilip vakarlı davranmak güzeldir. Arkadaşına ve dostuna sadakat güzeldir. Akıllı olmak güzeldir. Yerinde ve zamanında uygun sözü söylemek güzeldir.

Yaşama sanatı davranışlarda uyum, ahenk, tenasüp, zarafet ve incelik gerektirir. Güzel yaşamak için gerektiğinde hayattan bile vazgeçilebilir. Çünkü hayat mutlaka korunması gereken bir şey değil. Hayatı güzel yaşamak hayattan daha önemlidir. Bir anne çocuğunu kurtarmak için gerekirse aslanın önüne atılır.

Mala ve mülke sahip olmak güzel yaşamak için yeterli değildir. Bunları güzel kullanmak gerekir. “Güzel adamın elinde mal ne güzeldir” buyuruyor peygamberimiz. Güzel yaşamak salt iştihalarını tatmin için değildir.  Güzel yaşamak, insanın sahip olduğu olanaklardan ziyade hayata yaklaşım tarzı ve üslubu ile ilgilidir. Fakir zengin herkes güzel yaşayabilir. Yeter ki aklını kullansın ve bunu istesin.  

Yaşama sanatının hayatın bütün alanlarında gösterilmesi gerekir. İnsanın üç önemli yanının güzelleştirilmesi ile meydana çıkar. Yani duygularda, düşüncede, davranışlarda… Siz bunu yaşarken bakan kimse sizin gibi yaşamak istesin. Eğer biri bu duyguyu içten duymuyorsa güzel yaşama sanatından bahsedilemez. 

Güzel yaşama hayatı dengeli yaşamadır. Hayatta bir tek şeye, bir tek alana aşırı önem verip diğerlerini ihmal etmek güzel yaşama sanatıyla uyuşmaz. Vücutta bir organının aşırı gelişmesi nasıl vücudun dengesini bozarsa hayatta bir tek şeye aşırı önem vermek de hayatın dengesini bozar. Nitekim arabaya koşulan atlardan biri hızlı koşarsa diğeri ona uyamaz.  Ve istenilen yere varılamaz.

Güzel yaşamak için akan nehirler gibi arı duru olmalı, hep hareket halinde bulunmalı, adet ve alışkanlıklarında değişiklikler yapmalı. Bazen aç kalın, bazen canınızın istediği en güzel yemekleri yiyin. Hiç tahmin edilmeyen işler yapın. Bazen de başınızı alıp gidin, kendinizi akışa bırakın ve bunun zevkini yaşayın. 

Güzel yaşamak her şeye hakkını vererek yaşamaktır. Hiçbir şeye aşırı önem vermemeli ve hiçbir şeyi çok ihmal etmemeli. Her şeyi yerli yerinde yapmalı. Güzel yaşama maddi, manevi, ruhi ve kalbi bütün alanlarda düşünce sahibi olmaktır. Güzel yaşamada taklit, özenti ve yapmacıklık yoktur. Özgünlük ve samimiyet vardır. 

Güzel yaşamak kendisiyle, toplumla, Allah ile barışık yaşamaktır. Güzel yaşamak mal, para, evlat, şöhret, mevki, makam, unvan gibi faniliklere kapılmamak; onlara esir ve köle olmamak demektir.  Güzel yaşamak, ruhen özgür yaşamaktır….dost. 
Kaynak: İsa Kılıç

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.