İsa Kılıç Yazdı: Günümüz İnsanının Ahiret İnancı

Dost’ca…
Günümüz İnsanının Ahiret İnancı 

Hayatta karşılığı olmayan bir düşünce ve inancın değeri de yoktur. Mekke döneminde risaleti reddedenler en çok ‘ahiret inancı’ üzerinden polemik üretiyorlardı. Öldükten sonra yaptıklarından dolayı hesap vermeme üzerine kurulu yaşam biçimi tam da risaletin adaletsizlik, haksızlık, yalancılık, müsriflik, sömürü  bağlamında  tasfiye etmek istediği düzendi. Bu haksızlıkların neşet ettiği alan ahiret inancının inkarı ile vücut bulmuştu. İşte o sistemin sahipleri, düzenlerini ahireti inkar suretiyle korumaya çalışıyorlardı. Risaleti reddedenler; haksız  kazancı, sömürüye dayalı olarak elde ettikleri servetleri istedikleri  gibi yiyip içecek biçimde sarf etmeyi, fakirliği insanların kendi kaderleri olarak görüp yardım etmemeyi hatta onları köleleştirmeyi ahireti inkar yolu ile savunuyorlardı. Yaşamlarının özünde; yaptıklarından  hesap vermeyen, kendi menfaatleri için her şeyi mübah gören, sorumluluk alanlarını kendi keyflerinin oluşturduğu hayat biçimi vardı. İyi insan olma isteği değil, gücünü devam ettirme biriktirme ve güçlü kalma tutkusu vardı. Onlar öldükten sonra yaşamayı kabul etmenin sistemi çökerteceğini görüyorlardı.
Ve onlar ahirete inanmayı saçma buluyordu.
Günümüz inananları ise; bu mahdut yaşamın içinde yıllarca para biriktirip bir o kadar faizle ev alıyorlar. Sonra rahatlayacakken, aldıkları ev dar gelmeye başlıyor. Bir ev daha alıyorlar. Sonra ikisini satıp daha makbul bir semtte bir o kadar borçlanarak yeni bir ev, yenilenen bir araba, yaşamın sonuna doğru her yıl hac ve umre, bir  türlü kişilik verip  sırtlarından  indiremedikleri çocuklarının gelecek kaygılarını gidermeye yönelik gayretler…İşveren ve zengin yaşam sürenler ise dünyeviliğin daha gelişmiş biçimiyle aynı kulvarda ayrı bir  tempoda gidiyorlar. Bütün kesimlerin gayreti daha güçlü olmak ve yarını rahat yaşamak üzerine kurulu. Hiç kimsenin ‘iyi insan’ olma gayreti ve hedefi yok. Böyle bir hedef koyanlar ise bir türlü bu hedefe ulaşacak fırsatı bulamıyorlar. Ahirete inanmak ve ölümden sonra yaptıklarından dolayı hesaba çekilmenin yaşamdaki yansıması ne yazık ki, bütün bu eylemleri düzenlemek üzere kurulu.

Ve günümüz inananları hep bir ağızdan ‘ahirete inandığını’ söylüyor. Üstelik ahireti inkar edenlerin ne kadar akılsız olduklarını da ekleyerek!

Hayırlı cumalar olsun……..dost. 
Kaynak: İsa Kılıç

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.