İsa Kılıç Yazdı: Doğru Bildiğimiz Şeyler Ne Kadar Doğrudur?

Pazar okuması..

DOĞRU BİLDİĞİMİZ ŞEYLER NE KADAR DOĞRUDUR?

—Hariciler sözün zahirine takılan dik kafalı fakat ayni zamanda son derece takvalı dindar insanlardı. Ama takva ve dindarlık mutlaka doğru anlamayı sağlamıyor. Önce hazreti Ali’nin ordusunda yer alırken hakem olayından dolayı ondan ayrılıp karşısına geçtiler. Dedikleri şuydu: Ali Allahın sözünü bırakarak hakemin sözüne uydu, kâfir oldu.
—Hazreti Ali ikna etmek için sahabelerden birini onlara gönderdi ve ona şunu tavsiye etti: sakın onlara Kuran’dan ayetler okuyarak ikna etmeye çalışma, onlar da sana karşı ayetler okuyacaklardır. İmdi görüyor musunuz hazreti Ali’nin derin anlayışını ve dehasını. 
—Allahın kelamı dâhil her söz insanlar tarafından çok farklı şekilde anlaşılıp yorumlanabilir. Bu alanda Hümanizma çağından başlayarak Batıda ortaya çıkmış hermenötik diye ilmi bir disiplin var, bir metnin doğru anlaşılmasının yöntemini ve koşullarını araştırır. 
—İnsanlar hermenötik okusalar çok iyi olur ama bunu yapamasalar dahi acaba doğru anlıyor muyum diye okuduğu her sözün üzerinde düşünmelidir. Eğer hakikate saygısı varsa kendisine doğru gelen şeye “acaba doğru mu”, kendisine yanlış gelen şeye “acaba yanlış mı” sorusunu mutlaka yöneltmelidir. Unutmayın, doğruyu bilmenin de bedeli vardır.
— Okuyan, düşünen, araştıran, çaba gösteren biri yanlış kanaatlere varsa bile bu değerlidir. Bir gün doğruyu öğrenecektir. Ama hiç çaba göstermeden bir yerden hazır öğrendiği şeyler doğru olsa bile değersizdir. Çünkü işine yaramadığında onları bırakacaktır.
—İnsanların büyük çoğunluğunun bir fikri yoktur. Bir şeye taraftarlığı ve anlamını bilmeden ezberlediği şeyleri vardır ve bunlar onu bir gruba bağlıyor. Asıl o gruba olan mensubiyetinden dolayıdır ki o klişe lafları savunuyor ve onları papağan gibi her yerde tekrarlıyor…
Hayır pazarlar, hayırlı seçimler vesselâm…..dost. 
Kaynak: İsa Kılıç

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.