İsa Kılıç Yazdı: Bilgi Ama Hangi Bilgi, Nasıl Bilgi
Cuma cümlesi…
Bilgi Ama Hangi Bilgi, Nasıl Bilgi
Bizim burada tartıştığımız şeylerin hepsi boştur, hatta akademilerde öğretilen şeylerin de hepsi boştur. İşe yaramaz. Çünkü bilim ve bilgi bir amaç belirlemez. Sen o amacın sevkiyle bilgi edinirsin. Bilim ve bilgi asla insanı daha ahlaklı yapmaz.
Mesela fizik, kimya, astronomi, biyoloji, jeoloji öğrenirsin. Bu bilgiler senin ihtiraslarını önleyebiliyor mu? Atom bombasını veya zehirli gaz kullanmanı önlüyor mu? İslam’a göre hakiki bilgi hikmet yani bilgeliktir. Ahlakı düzeltendir. İnsanı insan yapandır.
Dini bilimler de keza aynen maddi bilimler gibidir. Onlardan hiçbir ayrıcalığı ve üstünlüğü yoktur. Çünkü her ikisi de zihnin ve zekânın eseridir. Zekâ ölü bilgiler üretir.
Diyelim ki ilahiyatta tefsir profesörüsün. Tefsirin ilahı olmuşsun. 20 cilt tefsir yazmışsın. Bu seni dedikodu yapmaktan, yalan söylemekten, meslektaşlarını jurnallemekten, zeki öğrencine güçlükler çıkarmaktan, ümeraya dalkavukluk yapmaktan alıkoyuyor mu?
Bakın size bir şey söyleyeyim, hakiki bilgi somutun bilgisidir. Yani yaşanmışlığın bilgisidir. İşitilen veya kitaplardan öğrenilen şeyler hakiki bilgi değildir. Bilginin suretidir.
Mesela kitaptan İstanbul ile Ankara arasının 400 kilometre olduğunu öğrendiniz. Bu bilgi ile İstanbul Ankara arasını bizzat yürüyerek kat edenin duyup hissettikleri bir olur mu?
Keza fakirliğin, hastalığın, itibarını kaybetmenin, hapse düşmenin veya göçmenliğin ne olduğunu da bunları yaşamadan bilemezsiniz. Mesela bir çocuk askere gider. Döndüğünde komşular “ne çabuk geldin” der. Sen bir de ona sor.!. hayırlı cumalar, dost.
Kaynak: İsa Kılıç
- Mehmet Ali Abakay Yazdı: Kitap Fuarı mı Çocuk Kitap Panayırı mı? - Kasım 25, 2024
- İstasyon Mahallesi’ne Ulaşım Artık Üst Geçitten - Kasım 21, 2024
- Mehmet Akkaşoğlu Yazdı: Allah’ın Güzel İsimlerinden El_Mütekebbir - Kasım 21, 2024