İsa Kılıç Yazdı: Alim Olmanın Ucuz ve Kolay Yolu
Bilginin kaynağı kitaplardan önce yaşanan hakiki hayattır. Kitaplar ikinci el bir gerçekliktir. Söz ondan daha açık bir şeyle izah edilmezse totoloji yapılmış olur. Metni açıklamak için ondan daha kapalı ve zayıf metinlere sığınmayın. Bu kaçak güreşmektir.
—Fikri fikirle açıklamak çürük bir muhakeme tarzıdır. Buna diskürsiyon denir, ispatlanamayan parlak sözlerdir ve kelimeler üzerinde oynamaktır. İbn Haldun altı yüz sene önce ulemanın kelimeler üzerinde oynamaktan başka bir şey yapmadığını söyledi. Böyle yaptığınızda sadece kendinizi ve bazı safdilleri inandırır, yapılan itirazları da rahatlıkla savarsınız. Çünkü sizinki temeli olmayan bir inançtır ve bir inancın yanlışı çıkarılamaz.
—İslami camiada bu çok yapılıyor. Herkes okuduğu metinden kendine göre anlamlar çıkarıyor. Kuran bu iş için bitmez tükenmez hazinedir. Sözünü kıymetli yapmak ve yalanını kabul ettirmek için her türlü şaklabanlık caizdir. Yalanını sonuna kadar savunuyorlar.
—Bizzat Kuran, ayetlerinin nasıl kötü emellere alet edileceğini açıkça söylüyor. Fakat bunu bile pişkinlikle yanıtlayıp “yok öyle değil böyledir” deyip tam tersinden alıyor, siyahı beyaz beyazı siyah göstermekten vazgeçmiyorlar. Tatlı ve karlı bir iş…
—Bakın ne diyor Kuran: “Muhkem (anlamları apaçık) ayetler… Onlar Kitabın (Kuran’ın) anasıdır. Ve diğerleri müteşabihat (bir takım öğüt verici kıssa ve misaller) tır. Kalplerinde eğrilik bulunanlara gelince, onlardan müteşabih olanlara tabi olurlar. (Çünkü) müteşabihat ile fitne çıkarmayı ve onları (anlamlarından) saptırmayı dilerler”. Âli İmran/7.
Hayırlı ömürler.. Dost.
Kaynak: İsa Kılıç
- Mehmet Ali Abakay Yazdı: Kitap Fuarı mı Çocuk Kitap Panayırı mı? - Kasım 25, 2024
- İstasyon Mahallesi’ne Ulaşım Artık Üst Geçitten - Kasım 21, 2024
- Mehmet Akkaşoğlu Yazdı: Allah’ın Güzel İsimlerinden El_Mütekebbir - Kasım 21, 2024